250GB:Users:runefardal:Desktop:rufadr.gif

Rune Fardal, psy­kologi student

Personlighetsforstyrrelser med hovedvekt pΠnarsissistisk problematikk i relasjon til barn

http://www.sakkyndig.com     mail: rune@fardal.no

 

 

 

Om selvf¿lelse og narsissisters skadeverk pŒ barn

 

 

6 juli, 2011, Oppdatert 6.7.2011

 

Med linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/selvfolelse.htm

Utskrift : http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/selvfolelse.pdf

 

 

Det er to hovedtyper av selvf¿lelse. Den virkelige og den fantasipregede.

 

Det ene er eksplisitt selvf¿lelse, den beviste selvf¿lelse som vi dels kan manipulere  gjennom beviste valg og mŒter vi fremstiller oss.

 

SŒ er det den implisitte, ubeviste selvf¿lelse, den som forteller oss innerst inne hvordan vi  egentlig f¿ler oss og er. Den som bygger pŒ vŒr angst, vŒr indre usikkerhet. Den som aktiverer uballansen i nervecellenes proteiner.  

 

NŒr den eksplisitte er h¿y og den implisitte er lav, da fremstiller vi oss bedre enn vi egentlig er. Opp til et visst nivŒ er dette  positiv selvoppholdelsesdrift, men  nŒr avstanden mellom eksplisitt og implisitt blir for stor, sŒ snakker vi om narsissistisk  problematikk. Vi lager en fasade av et falskt selv som ikke er befestet i realiteter, men i fantasi.

 

For narsissisten er den explisitte selvf¿lelse ekstremt h¿r, ja sykelig h¿y. Den fremstŒr pŒ 2 ulike mŒter. Den utadvendte mŒte med "her kommer jeg"-typen og den innadvendte sky mŒten  der den fremkommer i fantasi mer enn ytre adferd  (overt/covert narsissisme). Samtidig er den implisitte selvf¿lelse ekstremt lav, ja sykelig lav. Det kommer klart til utrykk i laver terskler for krenkelser og lavt frustrasjonsnivŒ.

 

Det er dette som gj¿r det sŒ viktig for barn Œ  fŒ en realistisk bekreftelse pŒ seg selv i et trygt oppvekstmilj¿. Et barn som vokser opp med en  person med ekstremt lav selvf¿lelse, men som utad s¿ker fremstŒ som  ekstremt velfungerende, vil  utvikle en lav selvf¿lelse med de problemer det medf¿rer. vokse opp med en narsissist betyr at  barnet er den voksnes narsissistiske supply. Et begrep som vel kan  defineres som  et plaster pŒ den voksnes lave selvf¿lelse. Et slikt barn blir sykt, pŒ den ene eller andre mŒten. Ofte kan et slikt barn s¿ke fremstŒ velfungerende nŒr det blir spurt, samtidig som det skjuler den vold det utsettes for.

 

aldri fŒ bekreftelse pŒ seg selv, samtidig som man l¾res opp til Œ bekrefte  den voksne ender i katastrofe for barnets utvikling av identitet og eget Selv. "Hvem er jeg", jo jeg er den som gav mamma  god selvf¿lelse! NŒr slike barn vokser opp blir resultatet en egosentrisk adferd nŒr de  febrilsk pr¿ver  fŒ dekket sitt eget behov for selvbekreftelse. De har et udekt behov for Œ vise at de er "best".  Den normale selvf¿lelsen, den riktige ballanse mellom eksplisit og implisitt selvf¿lelse, beh¿ver ikke bevise dette for omgivelsene pŒ samme mŒte, de vet innerst inne at de mestrer og er trygge pŒ seg selv. De har mye Œ gi og ikke det behovet for Œ fŒ.

 

De  kan koste pŒ seg empati, for de opplever ikke andres  situasjon som noen trussel mot dem selv! Den som ikke tror pŒ seg selv, har ingen evne til Œ tro pŒ andre. Vi sier vi mŒ evne elske oss selv for den vi er, f¿r vi kan evne elske andre. Uten egen selvinnsikt, hvordan kan man forventes ha selvinnsikt i andre (empati)?

 

De utsetter andre for  handlinger som de tror  ¿ker deres selvf¿lelse.  Slik blir en voldtekt et utrykk for  makt, et plaster for den avmakt de vokste opp med  nŒr de ikke fikk  bekreftet  seg selv, men mŒtte bekrefte sin narsissistiske mor eller voldelige far. 

 

Problematikken  blir synlig pŒ en rekke arenaer.  M¿dre som nekter barnet kontakt med far etter skilsmisser  f¿ler makt gjennom Œ sŒre far,(det samme andre vegen)  slik de selv ble sŒret som liten ved at de aldri fikk bekreftelse nŒr de selv f¿lte de mestret. Det blir en hevn  mot egne omsorgsviktende foreldre, projisert over pŒ den som igjen krenker dem, barnets far. Et barn som sier "Se mamma, sŒ flink jeg var til Œ tegne" og som fŒr til svar...."Nesten like bra som meg det!", fŒr ikke bekreftelse pŒ egen mestring, men opplever  at mor stjeler  bekreftelsen deres utvikling er avhengig av.  Og mestring handler til syvende og sist om Œ danne  nervestrukturer  som kan hŒndtere livets utfordringer. Uten en struktur for Œ hŒndtere  kritikk, blir reaksjonen primitiv og adferden preges av krenkelsens utrykk. Den h¿yere kognisjon og rasjonelle tenkning viker for  primitive  behov. 

 

Dette er en komplisert ballanse, for  bekreftelse der  det ikke er noe Œ bekrefte, for mye skryt,  tipper over den gale vegen igjen.  Det barnet som fŒr h¿re at det mestrer nŒr det faktisk ikke gj¿r det, l¾res opp til Œ tro at uansett hva det gj¿r sŒ er det bra. Et slikt barn vil  fŒ sjokk nŒr det m¿ter virkelighetens harde hverdag. Dets nervestrukturer er utviklet i en tro pŒ at de er verdensmestere, de har ikke tilstrekkelige strukturer til Œ hŒndtere kritikk. Resultatet blir utagerende og primitivt. I sin ytterste  konsekvens ser vi omrisset av psykopaten.

 

Stress er viktig for kroppen, det setter oss i stand til Œ reagere raskt pŒ trusler. Kronisk stress derimot er sv¾rt skadelig. Et barn som  aldri fŒr bekreftet seg selv lever i en kostant kronisk stresstilv¾relse.Kortisol skader nervestrukturer vi er avhengige av for Œ fungere (eks. hippocampus)

 

Dette kan resultere i at immunsystemet bryter sammen, med en rekke alvorlige problemer som resultat.

 

Diabetes 1 er et slikt resultat nŒr  h¿ye kortisolverdier over tid bryter ned og skader de insulinproduserende betaceller!

 

Barnets behov for utvikling av en balansert selvf¿lelse er derfor meget viktig. Kirkengen beskrev dette godt i boken Hvordan krenkede barn blir syke voksne.

 

For narsissisten gjelder:  The object of my affection is in my reflection! 

 

Narsissister ser sin selvf¿lelse i speilbildet fra omgivelsene, objektet. Det normalt utviklede barn ser sin selvf¿lelse i refleksjonen av  sin indre Selv-oppfattelse.