Rune Fardal, psykologi student
Personlighetsforstyrrelser
med hovedvekt pŒ narsissistisk problematikk i relasjon til barn
http://www.sakkyndig.com mail: rune@fardal.no
Hvorfor trenger narsissister et offer?
2 Mars, 2011, Oppdatert 2.3.2011
Med
linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/offer.htm
Utskrift
: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/offer.pdf
I alle beskrivelser av narsissistisk dynamikk er det alltid minst 2 parter. Denne typen adferd kommer da ogsŒ bare til syne i sosiale relasjoner.
Den ene part er den narsissistiske personlighet.
- Denne kan enten fremstŒ som en overt narsissist, utadvendt, Óher kommer jegÓ – typen, tilsynelatende gode sosiale evner, liker styre andre, v¾re midtpunktet, lederen og ikke minst en Œpenbart grandios karakter.
- Den andre typen er den covert narsissist, den sky, sosialt tilbaketrukne, med dŒrlige sosiale ferdigheter som ikke i s¾rlig grad gj¿r seg bemerket i sosiale settinger og der grandiositeten kommer til syne i fantasi og pŒ en mer indirekte mŒte ofte via andre (advokat, bekjente og lignende)
Den andre part er offeret. Med offer menes ikke n¿dvendigvis en underlegen part, det kan vel sŒ gjerne v¾re en velfungerende og tilsynelatende den styrende i forholdet mellom de to. NŒr jeg bruker utrykket offer er det i betydningen Œ bli styrt eller kontrollert av narsissisten. Har man Œ gj¿re med en overt narsissist ser man ofte av offeret er en underlegen og svakere part som kontrolleres og undertrykkes av en tydelig sterkere part. NŒr man har med en covert narsissist Œ gj¿re er det ofte omvendt. Der kan denne sky tilbaketrukne styre en tilsynelatende velfungerende gjennom mer indirekte og subtile mekanismer. Uansett er det en asymetrisk konflikt mellom de to, der den ene styres av den andre.
Det interessante er Œ se narsissistens behov for et offer. En som kan romme alle de negative f¿lelser, og nevrotiske problemer de sliter med. PŒ mange mŒter er det som i et pasient/terapeut forhold, der terapeuten mŒ v¾re en container for pasientens projeksjoner og negative affekter. I en slik setting er terapeuten bevist pŒ sin rolle, men i et parforhold forventes ingen slik rolle av partner. Ei heller i jobbrelaterte forhold eller i forholdet mellom en leder og en gruppe. I parforhold forventes det tiln¾rmet likevekt og gjensidig respekt. I et narsissistisk forhold har narsissisten ingen respekt for offeret, der kommer deres egosentriske holdning tydelig til syne. dette gjelder ogsŒ i forhold mellom en voksen narsissist og et barn, respekten for barnets selvstendige behov er frav¾rende. Barnet er til for narsissisten og ikke omvendt.
Det som gj¿r dette sŒ komplisert er at forholdet mellom narsissisten og offeret fremstŒr sŒ radikalt ulikt slik omgivelsene ellers opplever narsissisten. rsaken til at offeret etter hvert vil beskrive narsissisten sŒ diamentralt forskjellig fra det omgivelsene gj¿r, er at offeret opplever narsissisten pŒ godt og vondt, mens omgivelsen bare opplever narsissisten pŒ godt! Sagt pŒ en annen mŒte, mens offeret ogsŒ fŒr f¿le narsissistens m¿rke sider, fŒr omgivelsene bare oppleve narsissistens grandiose sider. Narsissister styres av splitting, der virkeligheten er svar/hvit. Enten ser man den overdrevne positive siden eller sŒ ser man den m¿rke siden. Enten er man med narsissisten eller sŒ er man mot narsissisten. Mens narsissisten ovenfor offeret stadig skifter mellom disse sider, fremstŒr narsissisten nesten utelukket med den positive siden ovenfor omgivelsene. Den samme positive siden offeret utelukkende fikk oppleve den f¿rste tiden i forholdet.
Slik er det til en viss grad i alle mellommenneskelige forhold. Normale partnere har det pŒ samme mŒte. Alle opplever vi den andres ulike sider. I motsetning til narsissister, har ikke normale partnere et sŒ sterkt behov for Œ kontrollere den andre, de har heller ikke det behovet for Œ projisere sine egne negative sider over pŒ den andre og anklage denne for disse. I motsetning til narsissister har normale mer utviklet empati, slik at de ikke belaster den andre med alle sine egne bekymringer pŒ samme mŒte. Tvert imot vil normale klare innse sine egne begrensinger. Narsissister opplever ingen begrensinger pŒ seg selv, de er over de fleste andre.
Narsissister har alltid et behov for Œ bruke andre mennesker, snylte pŒ dem som parasitter. Deres forhold preges i mye st¿rre grad av en envegs rettet behovsstr¿m fra offer til narsissist. Mange unders¿kelser viser at ofre for narsissister ofte er mennesker som har mye Œ gi, mennesker som har st¿rre toleranse for avvik, mennesker som har en velutviklet mentaliseringsevne, mennesker som ofte aksepterer Œ v¾re container for den andres behov for projeksjon. Dermed holder de ut, der andre ville gŒtt for lenge siden. Dette er noe narsissister har en egen evne til Œ merke ganske tidlig i et forhold. De trenger den andre.
Ofra fyller en rolle som narsissistisk supply for narsissisten, de utgj¿r det stadige pŒfyll narsissisten trenger for Œ bekrefte seg selv. En bekreftelse blottet for empati, en bekreftelse ment Œ fylle et bunnl¿st ego. Det er i denne rollen den ofte totale mangel pŒ empati avsl¿rer seg. Narsissisten ser pŒ offeret som en del av seg selv, den delen de ikke fikk utviklet i sin egen tidlige barndom, den delen som gj¿r dem hele! Dermed har de heler ikke noe forhold til den andre som et selvstendig individ med egne grenser, ¿nsker og behov. Den andres behov er deres behov.
I relasjon til barn blir dette sv¾rt ¿deleggende, fordi barnet ikke utvikler en egen avgrenset identitet. Hvem er jeg? Jo en del av narsissisten! Dette skaper sv¾rt usunne avhengighetsforhold for barnet som Œpenbart skader den for barnet viktige l¿srivelsesprosessen alle barn gŒr igjennom i ungdomsŒrene. En proses som vil gj¿re dem selvstendige, men som i m¿te med en narsissistisk forelder gj¿r dem avhengige. Slike barn vil ha redusert evne til Œ fatte egne beslutninger, fordi det har narsissisten alltid gjort for dem. narsissistens best har v¾rt likestilt barnets beste, noe som slett ikke er synonymt.
Narsissistens mest ¿deleggende virke skjer der en narsissistisk forelder bruker et barn som narsissistisk supply. Barn vil gjennom behovet for tilknytning v¾re trofaste. Et barn som blir slŒtt i en slik setting vil s¿ke mot den som slŒr. Et barn som trues av narsissisten vil s¿ke tilbake til narsissisten. Barn er de perfekte ofre for narsissistens parasittiske liv. De er trofaste til d¿den. De vil sjelden avsl¿re narsissisten, tvert imot vil de beskytte narsissisten, deres behov for tilknytning vil aktivere et forsvar for narsissisten. Derfor blir barn som utsettes for overgrep av slik, trofaste mot overgriper, derfor vil barn utsatt for grov omsorgsvikt si at de har det bra nŒr barnevern og andre sp¿r. De er blitt gjort avhengige av narsissisten!
Ved skilsmisser vil slike barn ofte fremvise hat eller aversjoner mot den andre forelder, ofte den normale forelder. Ikke fordi denne har utsatt barnet for alt det narsissisten ofte pŒstŒr den andre har gjort, men fordi barnet frykter for tap av tilknytningen til narsissisten som de er blitt gjort avhengige av. Et barn som l¾res opp til Œ tro at det ikke vil overleve uten narsissisten, vil selvf¿lgelig utvikle strategier for ikke Œ miste kontakten med narsissisten!
Narsissister knytter som kjent sine ofre til seg gjennom avhengighet, trusler, nedsettende karakteristikker osv. ÓDu klarer vel ingentingÓ du trenger megÓ er typisk for slike settinger. Narsissister har ikke motivasjon til Œ bygge opp et barns selvf¿lelse, det vil f¿re til at barnet kan bli en trussel mot dets funksjon som narsissistisk supply! Offeret fratas sin egen vilje gjennom lang tids manipulasjon. Offeret blir avhengig av narsissisten. De blir i realiteten hjerne vasket til Œ tro at de ikke kan overleve uten at narsissisten er der for dem. For voksne f¿rer dette ofte til at offeret brytes ned, isoleres, mister kontakten med seg selv og venner og gŒr til grunne. I noen tilfeller klarer en del Œ innse at noe er fundamentalt galt, de er blitt sv¾rt ulik seg selv, slik de har f¿lt de tidligere var. De bryter ofte ut nŒr de fŒr en ytre st¿ttespiller som speiler deres forandrede tilstand.
For barn er det ikke sŒ enkelt, de blir dessverre ofte ¿delagt, ender opp med fryktelig negative selvbilder, angst, depressive tilstander og det som verre er. Konkrete saker har vist at kronisk stress har f¿rt til at barnet utvikler immunsviktsykdommer som diabetes1 eller post traumatiske stresslidelser. Den betingede kj¾rlighet som f¿lger av en narsissistisk forelder, og s¾rlig om denne er mor, gj¿r at barnet aldri fŒr bygget opp et selvstendig selvbilde, de forblir et offer for narsissisten. De l¾res opp til Œ v¾re en del av narsissistens identitet.
Barnevern, leger, psykologer og andre ser ofte ikke en slik dynamikk. De tror som omgivelsene flest pŒ det ytre grandiose selvbildet narsissister bygger opp rundt seg. De er der som terapeuter, ikke som etterforskere. De vurderer ikke sannhetsverdi. De ser ikke overgrepene, volden, truslene. Tvert imot blir de vitne til den typisk narsissistiske dynamikk, som de slett ikke forstŒr. De kan se et sykt barn, men samtidig ser de en veldig oppofrende narsissistisk forelder som utad fremviser en n¾rmest overdreven bekymring og omsorg for det syke barnet. De tror barnet er i gode hender. Det ser virkelig ut som om forelderen beskytter barnet. Sannheten er stikk motsatt! Problemet er at det er den voksne som gj¿r barnet sykt, det er den voksne som parasitterer pŒ barnet. Ingen terapeut er bevandret i en sŒ kynisk adferd. Dermed vil ogsŒ kritiske beskrivelser av narsissisten fra andre ikke stemme med det bildet de selv har observert, og de ender ofte opp med og ford¿mme kritikeren. Hvordan kunne han som var sŒ kjekk v¾re sŒ ondskapsfull som det kritikeren gir utryk for. benektelsen blir total, og overbevisende dokumentasjon blir bevisst oversett.
Cozolino
(2006:206) skriver i boken : ÓThe neuroscience of human relationshipÓ:
ÓÉ hun
hadde formet sine barn til Œ bli avhengige slik at hun alltid ville f¿le seg
¿nsket - og dermed elsket.Ó!
Stikkordene
er Ó¿nsketÓ og ÓelsketÓ. Disse to tilstander narsissisten ikke fikk oppfylt i sin egen barndom og som
ligger som Œpne sŒr i et fragmentert selv. F¿lelsen av Œ v¾re ¿nsket er et utrykk for minner om og tilknytninger mellom nerveceller som
utgj¿r et kognitivt skjema som gir
en trygghetsf¿lelse nŒr dette behovet blir satt pŒ pr¿ve.
F¿lelsen av Œ
v¾re ¿nsket og elsket utgj¿r en
nervestruktur som aktiveres nŒr man opplever slike inntrykk. FŒr man en klem, et kyss eller en kj¾rlig ber¿ring, utl¿ser det
vellystf¿lelsen lagret i nervesystemets struktur. Dopamin er en kjent nevrotransmitter som gir f¿lelsen av velv¾re.
NŒr
noen ser fargen r¿d, aktiviseres
et nettverk i hjernen der assosiasjonene til denne fargen er lagret. NŒr
man ser en loddrett strek aktiveres assosiasjonen til en loddrett strek og vi forstŒr hva det er vi ser. Forskning pŒ katters nerveceller har
vist at kattunger som lever i m¿rket og som i noen minutter hvert d¿gn settes i en boks med kun loddrette
streker tegnet pŒ veggen, vil
etter en tid om det settes i en setting med vannrette streker ikke fŒ
noe utslag i nervesystemet. De har rett og slett ikke utviklet nerveceller som reagerer pŒ vannrette
streker. Vi ser det samme med blinde
som i voksen alder fŒr operert synsnerven, de forstŒr ikke hva de ser, nŒr de
ser farger og omgivelsene i
virkeligheten. De har ikke utviklet nervestrukturer for Œ tolke hva de ser.
Slik
er det ogsŒ med mer komplekse assosiasjoner og emosjoner. VŒre sanseinntrykk
f¿rer til aktivering i de deler av hjernen som behandler nettopp den typen
sanseinntrykk vi mottar. Bildet under viser hvor i hjernen nerveceller aktiveres nŒr vi gj¿r komplekse
vurderinger der valgene er uoversiktlige :
Fra Flemming & al. (2010)
Dersom
den strukturen man trenger for Œ f¿le seg Ó¿nsketÓ ikke er utviklet, fordi man
vokste opp under omsorg, der det viktigste var at narsissisten var ¿nsket, ja
da fŒr man problemer med de
affekter som aktiveres nŒr slike sanseinntrykk mottas. En person uten nervestruktur til Œ tolke r¿dfarge, ser
ikke den r¿de fargen. En person uten
struktur til Œ tolke det Œ
v¾re ¿nsket, fŒr problemer nŒr slike emosjoner aktiveres.
Det
er det samme med angst. Den som har opplevd angst i forbindelse med konkrete stimuli, vil aktivere angst
neste gang samme type stimuli blir
oppfattet. Noen har utviklet angst for h¿ye lyder, fordi de ble skreket til som
barn. Da vil en h¿y lyd senere utl¿se den samme nervestruktur der angst for
h¿ye lyder er lagret. Det samme
kan gjelde ber¿ring, temperatur, visse ord, lyder osv. Alle typer
sanseintrykk kan utl¿se angst dersom
de f¿rst er forbundet med angst pŒ et tidlig tidspunkt.
Komplisert
blir sŒkalt udefinert angst. En
kan se pŒ dette som angst man
lagret i en struktur f¿r man fikk et sprŒk til Œ sette ord pŒ hva en slik angst har sin opprinnelse i. NŒr man lagrer en struktur for et
visst sansestimuli sŒ lagrer man ogsŒ samtidig setting, omgivelser, og den
totale ramme for det konkrete
stimuli.
Nervesystemet
er sv¾rt komplekst. En mŒ anta at visse strukturer dannes fra f¿dsel, men
trenger utvikling for Œ fungere optimalt.
Ved
f¿dsel er vi faktisk utstyrt med flere nerveceller enn vi har i voksen alder. Det betyr at de nerveceller som ikke er blitt
aktivert, de vi ikke har hatt behov for,
forsviner eller forblir u-utviklet. Nervesystem som blir sv¾rt mye brukt
blir ogsŒ ekstra godt utviklet bŒde kvalitativt og kvantitativt. NŒr det
nervesystem som gir oss
f¿lelsen av Œ v¾re ¿nsket, ikke fŒr den Ón¾ringÓ det trenger for Œ bli fullt
utviklet, da vil det for ettertiden v¾re
en f¿lelse i oss som sier
at noe mangler. S¾rlig synes dette
gjelde fundamentale strukturer som er sv¾rt viktige for vŒr
biologiske og psykologiske fungering.
Om
vi ikke ser fargen r¿d sŒ er ikke det kritisk for vŒr fungering i sosiale
settinger. Om vi derimot mangler empati eller f¿lelsen av Œ v¾re ¿nsket, sŒ fŒr
det katastrofale f¿lger i en
sosial relasjon. Det truer
individets eksistens. og ikke minst fungering i sosiale settinger.
En
mŒ anta at det biologisk i vŒrt
arvemateriale har utviklet seg gener som
utruster oss med behovet for Œ v¾re ¿nsket. Dette er et overlevelsesbehov,
en genetisk brikke i vŒr utvikling og evolusjon. Mennesket er i utgangspunktet
faktisk et individ med emosjoner, f¿lelser og empati. Et sosialt vesen. Barnehjemsbarna
i Romania har for lengst dokumentert hva som skjer nŒr et barn ikke fŒr den n¿dvendige sosiale kontakt og
ber¿ring! Effekten av disse trekk, avhenger av i hvilken grad de
fŒr mulighet til Œ utvikle seg. Empati er ikke en medf¿dt evne, det er en l¾rt evne. De fleste som
har hatt et barn, vet at barnet kun har tanke pŒ seg selv i tidlig alder. PŒ
dette nivŒ er det normalt. Et barn
som ikke tenker pŒ Œ fŒ tilfredsstilt
sine basisbehov for n¾ring og ber¿ring, d¿r! Et spedbarn som ikke er
egosentrisk overlever ikke.
F¿lelsen
av Œ v¾re elsket er identisk. Det er en till¾rt f¿lelse, der en opprinnelig
struktur trenger utvikling for
Œ fungere adekvat. Dersom denne
struktur ikke fŒr vekstforhold blir den heller ikke utviklet. Den blir v¾rende i sin primitive form, som
et udekt prim¾r behov
!
Er
det noe som kjennetegner en narsissist sŒ er det udekte emosjonelle behov og
til dels primitiv psykologiske forsvarsmekanismer, ikke ulik de vi finner hos
smŒ barn. Narsissisten vil resten av livet s¿ke Œ dekke disse behov som
ikke ble utviklet i tidlig
barndom. Den adferden slike
fremviser i en voksen kropp er narsissistisk dynamikk.
En
narsissist er med andre ord en person med
narsissistiske sŒr, skader eller u-utviklede emosjonelle strukturer. Ofte sier vi de har et fragmentert Selv.
Et selv med mangler og sŒr etter barndommens traumer. Narsissister har derfor
ulike udekte behov for andre, som
kan fungere som narsissistiske supply for mangler i deres emosjonelle
utvikling. Derfor vil en
narsissist som avsl¿res hoppe fra
den ene forhold til det neste. Promiskuitet er ikke uvanlig! S¾rlig gjelder dette overt
narsissister. Covert narsissister
har gjennom sine lave
sosiale ferdigheter st¿rre tilb¿yelighet til Œ utstŒ avsl¿ringer. De klamrer
seg mer til offeret.
Narsissister
er sŒledes avhengige av noen som kan dekke disse behov. Dessverre ser det ut
til at disse behov hadde visse kritiske faser, der et utviklingsvindu var Œpent pŒ et vist tidspunkt og det som
ikke ble utviklet pŒ dette tidlige tidspunkt klarer de ikke ta igjen pŒ et senere tidspunkt. Kombinasjonen av deres psykologiske
forsvarsmekanismer, deres rigide adferd og en slik kritsk
fase, gj¿r at de ikke pr¿ver, ikke vŒger Œ utfordre sitt eget selvbilde.
Gjennom disse mekanismer bidrar de selv til at forandring og forbedring uteblir.
Isteden preges de av
bitterhet etter hvert som alderen tynger, en bitterhet som projiseres ut pŒ omgivelsene.
En
narsissists grandiose falske
selvbilde vil alltid benekte
behovet av de andre. De
vil snu det rundt og hevde at andre
har behov for dem! SŒ typisk for
deres projeksjon. Innr¿mmelse av mangler
utl¿ser angsten og blir projisert og benektet. Psykiater Finn SkŒrderud
skriver i sin bok ÓUroÓ fra (2002:187) :
ÓDen
narsissistiske benektelsen av avhengigheten av de andre kan bli ¿deleggende for
de andre. Han samlet pŒ ofre. Hans omsorg for ofrene gav ham – i alle
fall for en stund – en f¿lelse av Œ v¾re et sv¾rt betydningsfullt
menneske.Ó
Han beskrivelse griper rett inn i kjernen av den narsissistiske problematikk. Avhengigheten av et offer eller flere ofre, for Œ dekke egne emosjonelle mangler. Den som aldri fikk utviklet og dekket behovet for Œ v¾re elsket, for et sundt kjerneselv, vil for alltid lete etter dette. Slike emosjoner er like viktige for selvbildet som mat er for kroppens vekst.
Det er viktig Œ huske pŒ at narsissistens avhengighet ikke bare beh¿ver gjelde andre personer. mange fremviser avhengighet til materielle ting. de investerer i et ytre for at omgivelsene skal se deres ÓindreÓ, eller rettere hvem de utgir seg for Œ v¾re. Narsissistens indre, egentlige selv og identitet er godt skjult bak tykke lag med falske selvbilder. Utrykket ÓDet er ikke gull alt som glimrerÓ er treffende i sŒ mŒte! Mye kan se ut som sŒ mangt uten Œ v¾re det.
Igjen er det viktig Œ mine om at dette i utgangspunktet er en behov alle har, problemet er bare at med narsissister sŒ har det gŒtt fra Œ v¾re sundt til Œ bli sykelig.
Tyranner i ulike utgaver fremstiller seg ofte som guds gave til sine ofre. Vi ser det ved en del diktatoriske ledere i midt¿sten og s¾rlig nŒr de blir utfordret og truet til Œ trekke seg. Kadaffi er et typisk eksempel slik han oppfatter seg selv som frelseren til sitt eget folk, men som i realiteten utnytter sitt folk til egen ber¿mmelse og berikelse. Hans bekymring for folket fremstŒr som underlig nŒr man samtidig ser hvordan han angriper det samme folket med kampfly! Hans mŒte Œ drepe motstandere og opposisjon sier mye om hans behov for tilfredsstillelse og det narsissistiske raseri.
Denne adferden ser man ogsŒ i vanlige parforhold. Som narsissisten sa til sine vener: ÓJeg gj¿r jo alt for henne, hun blir jo aldri forn¿ydÓ. Det vennene ikke sŒ var at han gjorde alt for seg selv og enda var hun ikke forn¿yd! Eller for Œ si det som narsissisten som var pŒ en date: ÓNŒ har jeg snakket nok om meg, la oss snakke om deg. Hva synes du om megÓ.
Mynchausen by proxy, der s¾rlig m¿dre pŒf¿rer sine barn en sykdom for sŒ Œ fremstille seg som guds gave til barnet gjennom Œ fremvise en n¾rmest overdreven bekymring og omsorg for barnet er typisk for denne problematikk. Foreldre som ved Œ pŒf¿re barnet kronisk stress som igjen utl¿ser immunsvikt og diabetes1 er likedan. De kan fremstŒ som sv¾rt bekymrede foreldre, med en n¾rmest fanatisk tro pŒ at barnet kun kan klare seg om det er med dem. Slike bekymringer er ikke reelle, de er et utrykk for projeksjonen av deres egen utilstrekkelighet ut pŒ den andre forelder! Ikke rart omgivelsene ikke evner forstŒ sŒ avansert dynamikk. Barn gŒr til grunne rett foran ¿ynene pŒ fagpersoner fordi de ikke forstŒr at hva de ser ikke er hva barnet opplever.
Forelderfiendtlighets syndrom, der barn l¾res opp til Œ hate den andre forelder fordi den narsissistiske forelder har et egosentrisk behov for barnet er typisk. I andre tilfeller kan barnet manipuleres til Œ tro at det er sŒ avhengig av narsissisten at dersom det bare drar pŒ samv¾r eller ferie med den andre forelder, sŒ vil det d¿, er godt dokumentert i konkrete saker. Narsissister som forteller sitt barn at dersom du drar pŒ ferie med den andre forelder sŒ vil du komme hjem i en kiste, er selvf¿lgelig sv¾rt skadelig for et barn Œ oppleve. Gjennom slike mekanismer blir barnet gjort avhengig av den narsissistiske forelder. En slik avhengighet f¿rer til at narsissisten f¿ler seg betydningsfull, en form for dekning av behovet for Œ v¾re bŒde ¿nsket og elsket.
ÓSe sŒ godt jeg beskytter mitt barn, jeg mŒ v¾re en god forelder jeg!Ó Sannheten er dessverre stikk motsatt, de ¿delegger barnet, skader dets utvikling og pŒf¿rer barnet uopprettelig skade. Barnevern og de i omgivelsene som er der for Œ hjelpe barn, har ikke kunnskap om sŒ avanserte mekanismer. De blir i mange tilfeller manipulert til Œ tro det de ser og blir ofte narsissistens naive medhjelpere mot den normale forelder som kanskje pr¿ver hjelpe barnet. Omgivelsene tolker den normales frustrasjon som aggresjon.
SŒ Œrsaken til at narsissisten trenger et offer, er avhengigheten av Œ pr¿ve dekke udekte og u-utviklede emosjonelle behov. Driftene og motivasjonen for Œ fŒ disse dekket er sŒ sterke, sŒ fundamentale, at narsissiter ikke skyr noen midler for Œ fŒ dem dekket. Den som stŒr i vegen for dette utsettes for det narsissistiske raseri, et raseri preget av hevn som aldri slutter, der misunnelse av offerets overskudd og velfungering utgj¿r et evigvarende hat. NŒde den som skiller seg fra en narsissist, nŒde den som krenker narsissistens grandiose falske selvbilde.