250GB:Users:runefardal:Desktop:rufadr.gif

Rune Fardal, psy­kologi student

Personlighetsforstyrrelser med hovedvekt pΠnarsissistisk problematikk i relasjon til barn

http://www.sakkyndig.com     mail: rune@fardal.no

 

 

 

Hva er en  narsissistisk forstyrrelse?

 

Med linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/narsissisme.htm

Utskriftsvennlig : http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/narsissisme.pdf

 

Mer her: http://www.sakkyndig.com

 

 

 

Narsissisme er en adferd preget av personlighetstrekk, relatert til  vŒrt Selv. Trekk som empati, innlevelse, egenoppfatning, selvbilde, selvf¿lelse, sŒrbarhet, grandiositet beskriver sider ved vŒrt Selv. Selvet er vŒr person, legeme, tanker og adferd. Narsissistiske trekk kan vi si er trekk  som pŒvirker alle sider ved mennesket.

En narsissistisk forstyrrelse inneb¾rer en forstyrrelse av Selvet, en forstyrrelse i mŒten vi oppfatter oss selv i relasjon til omgivelsene, en personlighetsforstyrrelse. Den preges av en ekstrem sŒrbarhet for ydmykelse og frykt for krenkelse, mens de som har denne adferden ikke synes ha noen  sperrer for Œ krenke og ydmyke andre!  I fors¿ket pŒ Œ beskytte seg mot denne psykiske smerte fremviser slike mennesker  en type adferd som er typisk for denne forstyrrelsen. Det er derfor ikke sŒ mye en mental lidelse som det er en forstyrrelse av personligheten (Selvet). Det er ikke sŒ mye en intellektuell forstyrrelse, men mer en adferdsforstyrrelse. Det er da ogsŒ i relasjonen til  omgivelsene - barn, partner, kollega - problemene oppstŒr.

Narsissisme er n¾rt knyttet til begreper som skam og skyld. Alvorlig narsissistisk krenkelse (av Selvet) er kjernen i den problematikk, vi kaller  narsissistiske dynamikk.

 

ÓDet patogene ligger i oppvestmilj¿et. Det er omsorgspersonens personlighet som er avgj¿rende. Det vil si deres evne over tid til Œ fungere som gode nok SelvobjekterÓ

Karterud (2002:114) Fra narsissime til selvpsykologi

 

ÓKohut (1971) belive that narcissistis personality disorder arises largely from a profound failure in modeling empathy by the parenst early in a childs developementÓ

Durand V.M. & al. (2010:458) Essentials of abnormal psychology

 

 

 

Innledning

Beskyttelsen av dette sŒrede Selv, synes skje  gjennom en prosess av  dissosiasjon, der det sŒrede selv overskygges av det falske Selvet. Den ubeviste erkjennelsen av smerten fra det sŒrede (virkelige) Selv, gir seg utslag i  adferd sŒ typisk for narsissistisk forstyrrelse gjennom  et grandiost utrykk. Frykten for gjenopplevelsen av krenkelsen, knyttet til  det virkelige Selv, gj¿r at det viker for  det falske selvet.  Heller leve i en fantasi enn gŒ til grunne i virkelighetens smerte.

Nettopp beskyttelsen av vŒr verdighet gj¿r at krenkende erfaringer dissosieres. Alt som ligner pŒ fortidens traumatiske inntrykk, utl¿ser de vonde minnene. NŒr vi lagrer hukommelse om en opplevelse, lagrer vi ikke bare den konkrete opplevelse, men ogsŒ settingen den skjer. Vi lagrer lukter, smak, lys og temperatur, vi lagrer lyder og bilde av omgivelsene. Vi lagrer  den emosjonelle stemning vi var i, vi lagrer kroppens posisjon, vi lager ¿yeblikkets persepsjon.

Gjenopplevelsen av et traume  kan trigges like mye av en av disse eksterne komponenter, som selve handlingen i seg selv. Samleiet med partneren i det hvite rommet med den store sengen kan utl¿se  det skj¾rende hylet partneren ikke forstŒr, men som  man selv sŒ inderlig godt  ÓhuskerÓ da ens egen far eller bror  voldtok en som barn. Slik kan setting like mye som handling utl¿se minner om krenkelsen, den narsissistiske krenkelse, krenkelsen av vŒrt Selv. I boken Forstyrret barn – Forstyrret liv (Kirkengen, 2007) beskrives en rekke slike kasus.

Fortidens traumer som knyttes til nŒtidens hendelser,  oppleves ikke som et ekko av fortiden, men som noe som skjer her og nŒ. NŒtidens krenkelse  forsterkes av minnene fra fortidens traume. NŒtidens reaksjon stŒr derfor ikke i forhold til nŒtidens krenkelse, men er et utrykk for den samlede krenkelse av fortid og nŒtid. For den som bare ser nŒtid, er det ikke mulig forstŒ hva som skjer. reaksjon synes komme ut av proporsjoner. For Œ forstŒ narsissistisk problematikk, mŒ man huske pŒ at det ¿yet formidler, ikke er hva vi ÓserÓ! Det vi ÓserÓ er hva sanseinntrykket tolkes som. Det vi ÓserÓ er et en kombinasjon av sanseinntrykke og  persepsjon. Derfor er krenkelsen subjektiv og den huskes pŒ andre mŒter enn  andre erfaringer.

Slike traumer er lagret i vŒr emosjonelle hukommelse, mer enn i vŒr intellektuelle hukommelse. Derfor reagerer vi noen ganger  pŒ fare,  f¿r vi blir beviste pŒ hva faren utgj¿r.  Kroppens sansing har direktekontakt med hjernens emosjonelle sentere (amygdala) og tolkes der f¿r signalet nŒr  hjernens frontale del, den tenkende, analyserende del i prefrontal cortex. Slik du trekker til deg fingeren som brenner seg pŒ et lys, f¿r du oppfatter at fingeren brenner, slik du oppfatter at du har brent deg, f¿r du kjenner smerten i finger, slik  slŒr emosjonelle reaksjoner til, f¿r du blir bevisst pŒ det emosjonelle innhold.

Derfor reagerer en narsissist med den adferd de gj¿r, sŒ snart deres emosjonelle  hjerne oppfatter  trusselen mot deres krenkede Selv. Adferden blir bygget inn i personligheten, derfor blir den vankelig Œ forandre gjennom terapi. Hvordan forandrer man noe Ósom bare er slikÓ? Den avmakt de selv f¿ler er n¾rt knyttet til  skammen, frykten og usikkerheten.

Assosiasjonene mellom nye erfaringer til tidligere, forstyrres av fortidens traumer. Fortiden blir aktivert nŒr traumet i nŒtid ubevisst assosieres med traumet i fortid. Dermed kan virkningen av erfaringen i nŒtid bli helt uforholdsmessig. PŒ mange mŒter lik begeret som ikke renner over f¿r den siste drŒpen helles i, men ingen forstŒr at en liten drŒpe kan utl¿se verken en slik krenkelse eller et slikt hat og raseri! Ofte kan hele situasjonens mening og betydning avgj¿re hvordan en levd erfaring blir lagret i kroppen . Det gj¿r opplevelsen subjektiv.

Adferd blir bare sett i avstand til fortid,  og i det perspektivet oppfatter omgivelsen narsissisten som mer normal enn de fleste av oss. Sakkyndige og dommere ser ikke de emosjoner og den adferd de medf¿rer, som rammer barnet og partner, for narsissisten er  en mester i Œ fremstŒr slik deres falske grandiose selv kommer til utrykk. Et typisk eksempel er den svenske narsissist/psykopat Carina Andre som drepte sin ektemenn. Bare det at han la seg pŒ sengen hennes med kl¾r pŒ var nok til Œ utl¿se et drap. Det var drŒpen som utl¿ste det narsissistiske raseri.

 

 

Kontinum

Den narsissistiske  problematikk finnes pŒ et kontinum  fra den depressive ytterkant der man ser pŒ seg selv som udugelig,  inkompetent og uverdig andres kj¾rlighet, man orker ikke Œ leve mer. I sin ytterste konsekvens tar slike mennesker sitt eget liv. Denne ytterlighet deles inn i en melankolsk introvert type og en mer manisk ekstrovert type. Derav begrepet bipolar lidelse.

Den andre ytterligheten, den narsissistiske,  er nŒr man oppfatter seg selv som guds gave til menneskeheten, nŒr man  fremstiller seg med et mer overbevisende bilde av dyden enn dyden presenterer seg selv. Denne ytterlighet  deles inn i overt narsissisme preget av en alloplastisk ekstrovert adferd og den mer kompliserte covert narsissisme preget av autoplastisk introvert adferd (hypersensitivitet, depresjon, hypokondri), der grandiositet spiller seg ut i fantasi, mer enn  i synlig adferd. NŒr denne typen er mer komplisert er det fordi slike kan fremstŒ som tilsynelatende deprimerte og sosialt reserverte, mens deres adferd, kognisjon og persepsjon  preges av et sykelig falskt grandiost selvbilde. BŒde den grandiose og den idealiserende pol av Selvet er underutviklet. Gjennom frykten for skammen er depressiv problematikk n¾rt knyttet til narsissistisk problematikk. Det sunne kjerneselvet er fortrengt av det usunne falske Selvet.

Narsissistiske trekk er menneskelige trekk i ekstremversjon. Det er trekk noen har mer eller mindre av enn normale, samtidig som det er kvalitative forskjeller.

 

Et kontinum fra det depressive spekter til det narsissistiske

 

 

:dim.gif

 

 

rsak

rsaker rundt depressiv forstyrrelse betegnes Œ ha en 20-40% andel i genetiske faktorer og en 60-80% andel i milj¿faktorer Durand & al. (2010,s.224). Forskning tyder pŒ at lave  nivŒer av serotonin i forhold til andre nevrotransmittere (signalstoffer mellom nerveceller) som noradrenalin og dopamin, f¿rer til depressive tilstander. Denne ubalanse kan oppstŒ pŒ ulike mŒter.  Serotonins prim¾re oppgave synes v¾re Œ regulere vŒre emosjonelle reaksjoner. Lave serotoninverdier f¿rer til st¿rre hum¿rsvingninger. Dette kan komme av serotonins funksjon i regulering av noradrenalin og dopamin systemer. NŒr serotonin nivŒet er lavt ÓtillatesÓ andre  nevrotransmittere variere i st¿rre grad, bli uregulert og bidrar sŒledes til hum¿rsvingninger som depresjon og angst. Psykofarmaka mot depresjon fungerer nettopp  for Œ ¿ke konsentrasjonen av serotonin i hjernen. Man tilf¿rer ikke serotonin, men stoffer som ¿ker/reduserer serotonins konsektrasjon i synapsen (mellomrommet mellom den ene nervecelles axonterminal og den andre nervecellen). NŒr nivŒet er h¿yt  hemmes de andre systemer og vi fŒr  en mer manisk adferd. NŒr serotonin nivŒet er h¿yt er dopamin nivŒet lavt.

 OgsŒ ulike kognitive modeller rundt negative tankem¿nstre bidrar til Œ forklare  depressive problemer. Da s¾rlig negativ kognisjon, jeg duger ikke, orker ikke mestrer ikke.

rsakene rundt narsissistisk forstyrrelse er n¾rt knyttet opp mot omsorgspersonenes empati og evne til innlevelse i barnets behov. Jeg skal ikke gŒ n¾rmere inn pŒ dette her, men omsorg som forstyrrer  barnets utvikling av empati og eget Selv har betydning for utfallet av denne problematikk. Dette beskrives mer under. Barn som blir ÓtrŒkket pŒÓ i sin oppvekst blir  hemmet i sin livsutfoldelse, mens Ófor mye av det godeÓ ender opp i en kunstig  tro pŒ egne ferdigheter. En slik negativ omsorg og det stress barnet opplever over lang tid pŒvirker hvordan hjernens struktur  knyttes opp.

Karterud (2002:66) gir en god beskrivelse av slike narsissistisk forstyrrede mennesker :

ÓFellesnevneren er en uspesifikk mistrivsel, en f¿lelse av Œ leve et tomt, fattig og innholdsl¿st liv, ikke Œ v¾re helt med, en mangel pŒ kreativitet ytterliggŒende seksuelle fantasier eller handlinger, perioder med depresjon, tilbaketrekning og lav arbeidskapasitet, eventuelt avvekslende med perioder med nerv¿s oppstemthetÓ.

 

Selvet

Selvet kan defineres som : ÓOrganismens mentale oppfatning av seg selvÓ.

Begrepet Selvet er en konstruksjon og et utrykk for vŒr identitet. En mŒte Œ beskrive vŒr eksistens. Det finnes ingen plass i hjernen der Selvet  kan lokaliseres. Det eksisterer ikke annet en i vŒr kognisjon. Det er  et begrep for Œ beskrive sider ved vŒr eksistens n¾rt knyttet til  begrepene identitet og personlighet.

Dette begrep fikk for alvor innhold da Winnicott beskrev dette i True and False Self (1960).  Han delte Selvet i 2, det virkelige Selv, kjerneselvet og det falske Selv.  Det virkelige Selvet er kjernen i hvem du er, det orginale deg, upŒvirket av oppdragelse og samfunn. Det falske Selvet er de deler av deg som fortrenger f¿lelser og undertykker dine behov for Œ passe inn i relasjoner med andre. Winnicotts satt likhetstegn mellom  Freuds begrep om Id og vŒrt kjerneselv og Freuds begrep Ego og det falske Selv. Kohut derimot mente Selvet var Œ finne bŒde i Id, Ego og Superego (Freud).

Dette er ubeviste prosesser som begynner tidlig og motiveres av overlevelsestrangen. Barnets tilpasning til sin mor er et utslag av disse mekanismer. Senere l¾res menn opp til ikke Œ grŒte og kvinner til ikke Œ bli sinte, skall av falske Selv for Œ beskytte kjerneselvet. Vi l¾res opp til at skj¿nnhet kommer innenfra, men noen skall med sminke og fine kl¾r hjelper godt pŒ livets veg. En vanlig bil fŒr oss dit vi skal, men det skader ikke selvf¿lelsen om det er en porsche!

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:Porsche_VW_Tapiro_Thum.jpg

 

Et oppr¿rt barn blir bedt om Œ slutte Œ grŒte ÓDu fŒr meg til Œ skammesÓ! Det er alltid en grunn til at smŒ barn  blir oppr¿rte og det er alltid viktig – uansett hvor lite det oppleves for en voksen. Fra dag en l¾res vi opp til ikke sette egne behov foran andres, ellers er vi egosentriske! For Œ tilpasse oss disse krav danner vi  et falskt selv.  For barn som ikke fŒr dekket grunnleggende behov  blir dette falske selv et sykelig selv. Det skallet dette utgj¿r blir tykt, rigid og ugjennomtrengelig fordi smerten av Œ pirke pŒ det virkelige skj¿re Selv blir utholdelig.

Det er viktig Œ forstŒ at en barn ikke grŒter fordi det vil ha mat, skifte bleier, ha bekreftelse og kos eller sove, men fordi det trenger disse ting. NŒr disse behov ikke dekkes pŒ en adekvat mŒte utvikler barnet alternative strategier for Œ overleve, det utvikler et falskt Selv.

Det falske Selv er i hovedsak en defensiv struktur, hvis viktigste funksjon er Œ er Œ dekke over defekten i kjerneselvet, det virkelige Selv. Det kompenserer i liten grad for defekten. Kompensasjon for defekten i det virkelige Selv krever faktisk tilgang til dette selv, noe tykke lag av falske selv bidrar til Œ hindre. I trŒd med  et falskt Selv sin hovedfunksjon, finner man ofte en ÓÉ. lav selvf¿lelse, depresjon, en dypt sittende f¿lelse av verdil¿shet og avvisning og en uopph¿rlig hunger etter respons og positiv brekeftelseÓ (Karterud, 2002:103). Ofte finer man utl¿p av selvstimulering (overdrevet entusiasme, dramatikk og intensitet) som kompensasjon for dette. de s¿ker den speilende anerkjennelsen de aldri fikk i sin egen oppvekst.

 

Narsissisme

I narsissistisk sammenheng er Selvet et meget viktig begrep. Det virkelige Selvet kan  forstŒs som de autentiske, de ekte  sider ved personen, slik personen virkelig er. RŒ, egosentriske fokuserte pŒ vŒr egen overlevelse, typisk for Ids usminkede innhold. Vi kan kalle det for kjerneselvet. Dette i kontrast til det falske Selvet, som er et utrykk for hvordan vi ¿nsker Œ v¾re, hva vi streber etter Œ v¾re , men ikke egentlig er!  Det falske Selvet  blir pŒ mange mŒter som Ego, som er hemmet av kulturelle normer man skal ta hensyn til.

Kohut (1984:194) mener barn er f¿dt med 3 narsissistiske selvrelaterte behov:

1)   behov for Œ oppleve speiling og aksept, blir bekreftet, beundret

2)   behov for Œ integreres med storhet, styrke og ro, bli l¿ftet, holdt og tr¿stet

3)   behov for Œ oppleve n¾rv¾ret av vesentlig likhet, v¾re i menneskelige omgivelser, sammen med andre som er lik barnet, som barnet kan forstŒ og som kan forstŒ barnet

Personen som responderer pŒ barnets behov kalte han Selvobjekt. Kohut mente ogsŒ at steget fra avhengighet til uavhengighet er en umulighet. Han mente at relasjonen mellom individets Selv og Selvobjektene gikk fra en utvikling fra en primitiv envegs relasjon  mellom barnet og omsorgspersonen, der barnet ensidig mottar,  til en mer kompleks relasjon  etter som barnet modnes, der bŒde barnet og omsorgspersonen gir og fŒr. Etter Kohuts syn er det som preger denne psykologiske modning, kunnskap om hvordan vi klarer ta vare pŒ oss selv. Et barn som mottar  god nok speiling og aksept vil utvikle et sundt kjerneselv i trŒd med sine idealer og ambisjoner. I Kohuts siste forelesning 4 dager f¿r han d¿de gav han klart utrykk for hvor viktig morskapet (youtube) var for barnets utvikling.

Dersom Selv / Selvobjekt relasjonen svikter vil resultatet bli et defekt Selv der angsten for psykologisk d¿d, tap av sitt menneskelige Selv, dominerer. For Kohut var dette de tyngste pasientene Œ behandle!  For bŒde Winnicott og Kohut var  barnets relasjon til omsorgspersonen viktig. Svikt i Œ m¿te barnets narsissistiske behov, ville kunne f¿re til forstyrrelse i barnets Selv. MŒten disse behov blir dekket av Selvobjekter avgj¿r hvordan Selvet utvikles. Tilfredsstillelse av narsissistiske behov f¿rer til  utvikling av et sundt kjerneselv. Kvaliteten pŒ dette kjerneselv blir et utrykk for i hvilken grad   narsissistiske basisbehov er dekket.  Vi trenger andre for Œ utvikle et sundt Selv.

Stern var av den oppfatning at vi er f¿dt med et Selv som utvikler seg  i vŒre f¿rste Œr. Han beskrev 5 ulike Selv som f¿lger suksessivt i de 3 f¿rste Œr.

á      0-2 mnd gryende Selv

á      2-3 mnd kjerne Selv

á      7-9 mnd subjektivt Selv

á      15 mnd verbalt Selv

á      3 Œr narrativt Selv

Denne inndeling kan etter mitt syn avspeile en utvikling  i takt med  utvikling av barnets evner og ikke n¿dvendigvis separate Selv. En kan derfor stille sp¿rsmŒl ved om dette er ulike Selv eller om det er ett Selv  i utvikling som kan betjene ulike funksjoner.

Hvordan vi virkelig er, er forskjellig fra hvordan vi ¿nsker Œ v¾re. Det gjelder alle mennesker. Hvordan andre opplever oss er ikke det samme som hvordan vi vil andre skal oppleve oss, eller tror andre opplever oss! Det er nŒr hvordan vi ¿nsker andre skal oppfatte oss dominerer hvordan vi virkelig er, at det sykelige blir synlig. NŒr det falske selvet  dominerer det virkelige Selvet, fremstŒr vi ikke som den vi virkelig er, men som den vi ¿nsker andre skal tro vi er!  Med andre ord – fake! Adferden pŒ hvem vi egentlig er og adferden pŒ den vi ¿nsker v¾re  er sv¾rt forskjellig.

Alle er vi falske til en viss grad, i den forstand at vi tilpasser vŒr adferd til omgivelser og normer, men narsissister er falske det meste av tiden! Ja faktisk opplever de seg sŒ hevet over oss andre at de mener omgivelsene og normer skal tilpasse seg dem! Ikke bare er de falske ovenfor andre, men ogsŒ ovenfor seg selv. Mans normale tar i bruk et sundt falskt Selv, er narsissistens falske Selv usunt. De lever ut sin livsl¿gn. Ta fra dem den, eller avsl¿r den, sŒ fŒr du vite hva narsissistisk raseri er. Problemet oppstŒr nŒr det falske selv overskygger kjerneselvet, nŒr det falske Selv ikke er der for Œ beskytte kjerneselvet, men tar over dets plass! NŒr det sunne kjerneselvets  normer og utrykk  fortrenges til fordel for det falske Selv, da  er den patologiske  personlighet et faktum. Ikke rart rastl¿shet og konsentrasjonsvansker preger slike, sŒ likt den deprimerte. I deres indre, der andre har bevisstheten om seg selv, sin identitet,  er det tomhet, mangler og udekte behov. Kjerneselvets udekte behov.

Winnicott brukte begrepet Óikke god nok morskapÓ om den omsorg som ikke tilfredstilte barnets behov. Han beskrev 5 ulike grader av det falske Selv. Fairbain  beskriver i sin teori hvordan svikt i tilfredsstillelsen av barnets behov  kan f¿re til defensiv splitting og schizoide mekanismer. Winnicott beskrev hvordan : ÒOnly the true self can be creative and only the true self can feel realÓ. Dersom det falske Selv tar over opph¿rer kreativitet og f¿lelsen av ektehet. Dette stemmer godt med narsissistisk adferd, sŒ preget av sin rigiditet og sin manglende autentitet, ektehet. Interessant beskrev han ogsŒ at ÒWhen the False self is functional both for the person and for society then it is considered healthyÓ! Med andre ord er det grader av dysfunksjon ved det falske selvet. Sagt pŒ en annen mŒte, nŒr det falske selvet dominerer vŒr adferd, blir adferden sykelig.

 

Maske

 

Hvem vi egentlig er eller hvem vi ¿nsker v¾re, handler for mange om hvilken maske  vi tar pŒ oss i relasjonen til omgivelsene, hvilken  rolle vi s¿ker spille. Denne maske eller rolle er et utrykk for det falske Selvet.  For narsissistisk skadde mennesker kan dette rollespill ta sykelige dimensjoner. Hvilken maske skal vi ha pŒ i dag?

 

Dette er komplisert, fordi  det ikke uten videre er noe sykelig i det Œ lage en maske for Œ fŒ aksept. sminke seg er ingen sykdom f¿r det tar sykelige proporsjoner. foreta titalls plastiske operasjoner i et ellers normalt utseende er derimot et utrykk for en sykelig behov for aksept. Og fremstille seg som  en perfekt omsorgsperson i en setting der barna utsettes for vold, overgrep og trusler om selvmord, blir falskt. Narsissistens evne til Œ vise det virkelige Selv, med sine krav og mangler under 4 ¿yne og det falske selv for omgivelsene, viser med stor tydelighet en splittet personlighet. Den psykologiske forsvarsmekanismen  splitting er da ogsŒ typisk for deres adferd. Her fra Karterud (2002:82), Fra narsissisme til selvpsykologi  :

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:scan535.jpg

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:scan536.jpg

Horisontal splitting er preget av forsvarstrategier.

Det gŒr en ballanse mellom sunn narsissistisk selvhevdelse og usunn narsissistisk forstyrrelse. En forstyrrelse som i sin ordbruk og innhold er fjernt fra domstolenes sprŒk og forstŒelse. Dette er de sakkyndiges ansvar Œ formidle. problemet synes v¾re at mange av dem heller ikke frostŒr denne kompliserte dynamikk, en dynamikk de tilsynelatende sjelden kommer i kontakt med i sin kliniske hverdag.

PŒ et tidspunkt tipper slik adferd over i det patologiske spekter, i sin ytterste konsekvens Narsissistisk personlighetsforstyrrelse! Psykopati er n¾rt beslektet.  rsaken til slik adferd befinner seg i problemer knyttet til relasjonen til omgivelsene og derigjennom i individets oppfattelse  av sitt eget Selv! Skj¿nnhet er ikke et objektivt begrep, men et subjektiv vurdering. I begrepet skj¿nnhet mŒ ogsŒ forstŒs den funksjonelle skj¿nnhet av mestring. NŒr et barn l¾res opp til Œ tro at det ikke betyr noe, aldri fŒr aksept for hvem det er, dets egen skj¿nnhetsopplevelse, blir barnets Selv, dets identitet og personlighet skadet. Slike barn vil pr¿ve livet ut Œ fŒ denne aksepten og bekreftelsen fra sine omgivelser. Adferden blir deretter.

Nettopp derfor er det vi ser at narsissistisk problematikk oppstŒr i relasjonen til omgivelsene, barnets relasjon til omsorgsperson, objektrelasjonen. Men denne relasjonen  synes ikke beh¿ve et ytre objekt, denne narsissistiske relasjon synes ogsŒ  eksistere mellom det narsissistiske individ og deres innbilte omgivelser, deres fantasi. Deres tanker om sin falske grandiositet eksisterer uten at de er i relasjon til andre. Det falske Selv kommer til utrykk som en grandios selvoppfatning.

En annen mŒte Œ forstŒ denne narsissistiske problematikk, er Œ se pŒ  Selvet som en l¿k! Kjerneselvet befinner seg i kjernen, mens det utenpŒ dette befinner seg ulike lag av falske Selv.

Noen av disse falske selv trenger vi for Œ fungere i hverdagen, de er av en slik art at de verken skader oss selv eller andre. De lar oss fremstŒ funksjonelle i hverdagen selv om de egentlig ikke  er et utrykk for hvordan vi er Óinnerst inneÓ i vŒrt virkelige kjerneselv. De ligger som et beskyttende lag rundt oss. Det kan v¾re situasjoner der vŒrt virkelige Selv faktisk kan v¾re til skade for oss i hverdagen. tilkjennegi sine dypeste ¿nsker og behov vil ikke alltid v¾re til vŒrt eget beste.   Œpent vise en slik sŒrbarhet vil fremstŒ som at vi mangler  grenser og vil gj¿re oss sŒrbare. Ut¿velsen av kjerneselvets adferd kan v¾re like sykelig som ut¿velsen av det usunne falske Selv! grŒte pŒ partnerens skulder tar seg ikke like godt ut  pŒ jobb! Frustrasjonens ukontrollerte utbrudd passer ikke like godt i alle settinger. la barnet b¾re vŒr frustrasjon  er ikke  i trŒd med omgivelsenes forventninger. En mor som truer sitt barn med Œ begŒ selvmord om det sier det vil bo med sin far til den sakkyndige, vil neppe gj¿re det mens den sakkyndige observerer. Et sundt falskt Selv kan da beskytte oss, slik, et usundt falskt selv ogsŒ beskytter narsissisten.  Ved traumatiske opplevelser og alvorlig krenkelser kan de fleste av oss  ta i bruk kjerneselvets uslipte trekk, vi kan bli grensel¿se og gi utrykk for det vi ellers  ville  bŒndlagt. Forskjellen pŒ narsissisten og den normale er at den normale har en h¿yere terskel for krenkelsen og innhenter seg raskere grunnet st¿rre resurser.

I dagens samfunn  er de politisk korrekte holdninger ikke alltid vŒrt eget beste, men vi legger bŒnd pŒ oss for Œ fungere i den kultur og de normer vi lever i. Vi fremstŒr  med et falskt Selv. En velfungerende person har en ballanse mellom det virkelige Selv og det falske Selv.

Et rendyrket kjerneselv er egoistisk i sin natur, det tar vare pŒ oss selv uten tanke pŒ  de andre. Vi ser det i spedbarnets egosentriske adferd, der alt handler om Œ dekke egne behov, koste hva det koste vil.  Og nŒde den som ikke kommer med melken nŒr  Óhans h¿yhetÓ spedbarnet er sulten!  Etter som vi vokser opp  tilpasser dette kjerneselvet seg til omgivelsene gjennom opplevelsen av at en viss tilbakeholdenhet, forstŒelse av andres behov, er til vŒrt eget beste. Vi l¾rer i relasjonens samspill at vi ikke bare kan kreve dekket vŒre prim¾re behov, men at det faktisk er andre der ute vi mŒ ta hensyn til. De barn som fŒr dekket de vesentligste  av sine prim¾rbehov utvikler et kjerneselv  som er trygt, funksjonelt og sterkt. De tŒler den frustrasjon som oppstŒr nŒr det stilles krav og forventninger til en selv.

Pottetrening er et typisk eksempel. Fra Œ la avf¿ringen gŒ fritt ut i en bleie til Œ holde seg til man kommer pŒ toalettet er en treningssak, en frustrasjon som mŒ mestres. Fra Œ v¾re bŒret rundt Œ opph¿yet som en ÓgudÓ som spedbarn, til Œ mŒtte  vente pŒ tur og forholde seg til andre er en frustrasjon vi mŒ l¾re Œ hŒndtere. Hvordan denne overgangen  fra egosentrisme til  empatiske relasjoner gŒr, avhenger  mye av kjerneselvets  kvalitet. De barn som fikk dekket sine prim¾rbehov for selvbekreftelse og aksept gjennom det Willicott kalte Ógodt nok morskapÓ klarer denne overgangen pŒ en akseptabel mŒte. De barn som ikke fikk dekket disse fundamentale basisbehov s¿ker kompensere dette tap, dette  sŒr, ved  overdreven bruk av et falskt Selv! Det kan ta sykelige dimensjoner.

Det usunne falske Selvet stŒr bak mye dysfunksjonell adferd som narsissisme og avhengighet.

Behovet for den aksepten barnet viser gjennom tilknytningsadferd, kan sees pŒ som en evig elv. Som vannet fortsetter behovet  komme om man vil det eller ikke. Behovet er der selv om det ikke blir tilfredsstilt. Hva skjer om det ikke blir tilfredstilt? Da vil behovet   konstruere det falske Selvet som kompensasjon for manglene ved det narsissistiske supply. En demning kan demme opp for vannet en viss tid, men pŒ et tidspunkt renner det over. Da tar det falske selvet over. Dette konstruerte falske Selvet vil bestŒ av komponenter fra den fantasiverden man ¿nsker skal v¾re et utrykk for det manglende kjerneselv. En verden av udekte behov. Hva er det sŒ som gir denne "fantasiverden" innhold? Hvordan "ser" barnet hva det trenger? Hvordan ÓvetÓ narsissisten hva det har behov for? Individet er ikke bevist pŒ disse behov, de er nedfelt i dets genetiske utrustning.

 

Kompensasjonen for manglene, vil medf¿re psykologiske strukturer som ikke er forankret i barnets faktiske egenskaper eller evner, men i innbilte egenskaper og evner.  Fordi dette falske bilde man gir utad ikke er forankret I kjerneselvet , vŒrt virkelige Selv, vil det finnes en frykt for Œ bli avsl¿rt. Frykten for den avsl¿ring skaper grobunn for angsten, angsten for krenkelse og ydmykelse. Gjennopplevelsen av barndommens traumer. Veien blir kort til affektive symptomlidelser. Depresjon og angst  er symptomer pŒ en underliggende problematikk.  Uten kunnskap om  dette vil  fagfolk stŒ i fare for Œ se og diagnostisere symptomene, men ikke den underliggende forstyrrelse.

 

Denne angsten mŒ sees som et utrykk for frykten for tap av omsorgspersonen, derigjennom frykten for bruddet i tilknytningen, frykten for tilintetgj¿relse og d¿d. Slik Kohut beskiver over, er denne frykten velbegrunnet ut i fra den patologi det kan f¿re til i voksen alder. Et brudd barnet opplever som den ultimate trussel mot sin eksistens. Vi snakker om en tapsopplevelse. NŒr behovet for Œ unngŒ krenkelse er sŒ fundamentalt, er det ogsŒ et utrykk for behovets betydning for barnet. Ikke rart voksne som ikke fikk disse behov dekket, fortsetter s¿ke etter dem resten av livet. Heri ligger ogsŒ noe av Œrsaken til den grunnleggende formen pŒ denne lidelsen.

 

Det handler rent fysisk om at strukturer i hjernen ikke fikk den form og det innhold de ut i fra en genetisk oppsetning skulle hatt. Disse mangler er som en narkotisk abstinens, et ut¿mmelig sug  mot et udekket behov. Dette avspeiles ogsŒ i Kohuts teori om et ÓÉ genetisk utviklingsprogram som krever en spesiell type respons (optimal frustrering) fra levende omsorgsgivende mennesker for Œ realiseres.Ó  (karterud, 2002:57).

 

I en narsissistisk problematikk er forstŒelsen av dette begrepet meget viktig. Ingen er f¿dt med et fungerende Selv. Det er  en side av oss som i likhet med empati, utvikles i den relasjon vi vokser opp. ÓDen prim¾re defekten i empatisk innlevelsesevne skyldes et mangelfullt og lite nyansert samspill med tidligere omsorgspersonerÓ (Karterud, 2002:87) Et barn som ikke fŒr bekreftet sine behov for anerkjennelse fra omsorgspersonen vil pr¿ve  fŒ denne anerkjennelse pŒ andre mŒter. Noen fŒr den fra en l¾rer, fra den andre forelder eller endog fra s¿sken. Noen fŒr den senere fra gruppen, gjengen.  

 

Forskning rundt tilknytning har vist at det ikke er tiden et barn er med en omsorgsperson som er det viktigste, men kvaliteten pŒ den omsorgen det fŒr. Det vil si at et barn som mŒ vokse opp i en dysfunksjonell tilv¾relse, men som med jevne mellomrom opplever  kvalitativt god omsorg fra en annen person kan klare seg relativt bedre enn om barnet ikke har denne andre Ókortere-i-tid, men bedre-pŒ-kvalitetÓ omsorg. Eksempelvis  samv¾r med en normal forelder, mens barnet bor med en dysfunksjonell.

 

NŒr det gjelder tilknytning kan det v¾re vanskelig Œ avsl¿re et barn med utrygg tilknytning fordi de kan kamuflere  denne  som velfungering. De ligner sŒledes pŒ narsissistisk problematikk. De kan presentere seg selv bedre enn de egentlig er. Dette er ikke alltid noe verken l¾rere eller andre kan observere. Tvert imot kan de beskrive en velfungerende  barn! Ingram (2001:85) beskriver det samme i boken Vulnerability to psychopathology:

 

 

Mens det autentiske Selvet utvikles  ved barnets opplevelse av anerkjennelse og bekreftelse i (objekt)relasjonen med omsorgpersonen, utvikles det falske Selvet  i mangler ved denne  relasjonen. Det er samspillet mellom barnet og omsorgspersonen som danner grunnlaget for Selvets kvalitet. Er omsorgen Ógod nokÓ sŒ utvikler barnet et godt nok  Selv, et Selv der troen pŒ og opplevelsen av seg selv er i overensstemmelse med de behov vŒr genetiske utrustning  krever. Det utvikler et sunt kjerneselv.

 

Er du t¿rst (behov) sŒ s¿ker du noe Œ drikke, er du varm, s¿ker du avkj¿ling og er du lei deg s¿ker du tr¿st. I prinsippet er det, det samme som skjer nŒr et barn  s¿ker tilknytning. En adferd som styres av et genetisk betinget behov  for overlevelse. Dette behov er sŒ fundamentalt at uten det, ville vi d¿. Problemene rundt de  rumenske barnehjemsbarna viste dette meget godt. De barna som lŒ n¾rmest d¿ren utviklet seg bedre/hadde mindre skader enn de som lŒ lengst bort fra d¿ren. NŒr  personalet kikket inn fikk de n¾rmest d¿ren mer og oftere  kontakt enn de lengst inn! De som ble adoptert f¿r de var 6 mnd, utviklet seg bedre enn de som ble adoptert i senere alder. I livets kritiske faser er derfor bekreftelse av vŒre behov helt essensielt for vŒr utvikling. Forstyrrelser av denne ÓoppkoblingÓ  av hjernen f¿rer til patologiske tilstander slik Kohut beskrev over.

I Volmer, F. (2007:130) sin beskrivelser av Winnicotts oppfatning av Selvet skriver han :

250GB:Users:runefardal:Desktop:scan528.jpg

 

Biologi

Hva er det sŒ denne Óbekreftelsen pŒ eget SelvÓ bestŒr i rent biologisk? Den mŒ bestŒ av materie, siden det har et genetisk opprinnelse. Det er grunn til Œ se pŒ dette som en form for hukommelse, en emosjonell hukommelse. Forskning forteller oss at hukommelse er en biologisk prosess som bestŒr av opprettelsen av tilknytninger mellom ulike nerveceller og kvaliteten pŒ disse tilknytninger. Det vi husker er det disse tilknytninger lagrer i form av nye koblinger. Ingen tilknytning, ingen lagring av de behov tilknytning skal dekke. Gjenhenting av denne huommelse skjer ved  aktivering av disse koblinger.

I tidlig alder har vi ikke utviklet noe sprŒk, men vi har utviklet evne til Œ ÓhuskeÓ emosjoner. Barnet husker traumer, smerte og positive sanseopplevelser. Disse er ikke knyttet til noe sprŒk og man har derfor vansker med Œ utrykke disse sprŒklig nŒr man blir eldre, men f¿le dem, det kan vi.  Vi har et utrykk for disse udefinerte Óf¿lelserÓ – intuisjon. Vi kan f¿le noe er galt, men vi klarer ikke sette ord pŒ hva det er. Vi kan f¿le frykten og angsten, men ikke dets opprinnelse. Intuitivt reagerer vi pŒ noe vi ikke vet hva er.

Det er her vi ser hvor stor skade et barn kan ta om det vokser opp med en narsissistisk omsorgsperson. Den skade slike barn pŒf¿res er ikke en ytre vevs skade, men et ¿delagt Selv, der det falske Selvet styrer  individets adferd.  Derfor er det sŒ vanskelig for sakkyndige og dommere Œ avsl¿re og hjelpe barn i slike saker.  Hvordan ser man en ¿delagt Selv i et barn helt avhengig av narsissisten for sin eksistens? Hvordan ser de den emosjonelle ÓpistolÓ (si det jeg krever, ellers begŒr jeg selvmord) slike barn trues med nŒr den sakkyndige sp¿r barnet hvordan de har det, mens narsissisten smilende sitter ved dets side? Hvordan skal en sakkyndig eller dommer avsl¿re en slik forelder nŒr denne beskriver sin fantastiske ÓomsorgÓ, sikkert godt ÓbekreftetÓ av manipulerte venner, skole og barnevern? De som virkelig ser, de som har forstŒtt og kommet seg vekk, stemples som innhabile!  Konkrete saker har vist at en ex. partners konkrete beskrivelser over mange Œr, blir satt til side, nettopp fordi domstolenes kunnskap om slik narsissistisk dynamikk er mangelfull. Kan jo ikke krenke narsissisten mŒ vite!

 

Kommunikasjon

Narsissistisk kommunikasjon er  et meget interessant felt. Mens normal kommunikasjon er en toveis  dialog, der man gir og tar, sender ut og mottar, der man akkomoderer og assimilerer, er en narsissistisk kommunikasjon en Óenvis greieÓ! Jeg sier ÓgreieÓ for  kommunikasjon med personer preget av narsissistisk dynamikk er det ikke enkelt bli klok pŒ.

Problemet er knyttet til den grandiose selvoppfatning, ufeilbarligheten og frykten for krenkelse. Man samarbeider for eksempel ikke med en narsissist, i form av kompromiss, man tar ordre. InngŒtte avtaler er for andre, narsissisters fleksible moralbegreper s¿rger for at de er hevet over de samme normer de mener andre skal  f¿lge. De kan inngŒ avtaler i en rettssak, men bare timer etter er den brutt. NŒr man sŒ pŒpeker at de bryter avtalen de akkurat har inngŒtt, blir de ikke bare forn¾rmet, de kan rett og slett ikke forstŒ at noen kan krenke dem pŒ denne mŒten!  Uansett hvor godt det er dokumentert at de har brutt en avtale, projiserer de bruddet over pŒ den andre, forvirrende for de fleste.

holde avtaler, handler om Œ ta ansvar for et brutt samliv, for en konflikt. nekte ta slikt ansvar er ofte utgangspunkt for at det kan tippe over i psykopatiske. Ved Œ nekte Œ sette navn pŒ konflikten, Œ diskutere, hindrer narsissisten en diskusjon som kunne gj¿re det mulig Œ finne en l¿sning. trekke seg unna dialogen er en smart mŒte Œ forsterke konflikten pŒ, samtidig som man gir den andre ansvaret for situasjonen.

For Œ sitere Hirigoien (2002:43) ÓDet Œ nekte Œ kommunisere direkte er psykopatens [narsissisten] ultimate vŒpen. Partneren blir tvunget til bŒde Œ stille sp¿rsmŒlene og gi svarene, og ettersom vedkommende ikke kan skjule sine fremst¿t, begŒr hun selvsagt feil som kan tas op av den andre for Œ understreke offerets nullverdiÓ.

For utenforstŒende (sakkyndige, dommere, barnevern) ser man ikke annet enn banale utvekslinger mellom 2 bitre ekspartnere, og reaksjonen er ofte ÓNŒ mŒ dere ta dere sammen og tenke pŒ barnaÓ.  Men det dreier seg ikke om noen utveksling, det er ingen dialog. Det er et ensidig angrep der den som pr¿ver fŒ til dialog, blir sett pŒ som den aggressive, mens den som nekter enhver dialog blir sett pŒ som et offer. Det virkelige offerets frustrasjoner mistolkes som aggresjon. Ingen kan forestille seg at uviljen mot Œ diskutere problemene, komme til meklingsm¿ter eller svare pŒ brev ikke er ubegrunnet! Den ÓaggressiveÓ mŒ n¿dvendigvis ha gjort ÓnoeÓ! Omgivelsene ender ofte opp med Œ ford¿mme  den normale og  fŒ sympati med narsissisten.

Slik er det i narsissistisk kommunikasjon. Da blir alt snudd pŒ hodet. Logikken bryter sammen, vante forestillinger om hvordan mellommenneskelige mekanismer  skjer, er stikk motsatt av hva man forventer av rasjonelle mennesker. Den beste mŒten Œ ¿delegge et menneske er Œ la det ¿delegge seg selv og deretter  la det fŒ skylden for ¿deleggelsen. dette er noe narsissister er spesialister. Kan man ikke ramme den andre direkte, gj¿r man det gjennom barna. Man rammer barna, vel vitende om at den andre faktisk har empati og dermed  blir rammet nŒr barnas smerte blir synlig. F¿lelsesmessig utpressing  er et ofte brukt middel til Œ manipulere barn. deres toleranse er ubegrenset, de tilgir foreldrene alt, er parate til Œ pŒta seg skyld, til Œ forstŒ. barnets vilje knuses, dets kritiske sans knekkes og man s¿rger for at det ikke kan d¿mme foreldrene.

 

MisforstŒelsen!

Det er en oppfatning  blant mange om at narsissister elsker seg selv i en sŒ stor utstrekning at de ikke bryr seg om andre. Denne oppfatningen er feil! Dette er en oppfatning som antagelig har sitt utspring i myten om Narcissus, som elsket sitt eget speilbilde han sŒ i vannspeilet. Man misforstŒr vannets materie som speil, mens det egentlige ÓspeilÓ er Narcissus persepsjon av refleksjonen. Det han sŒ inderlig s¿ker er noen som kan reflektere han slik han er, og ikke slik han vil andre skal tro han er.

Kunnskap om denne forstyrrelsen tilsier at det de  ÓelskerÓ er sitt eget falske selvbilde!  Det blir derfor feil Œ si at de elsker seg selv! Tvert imot kan de ikke utstŒ sine egne mangler, og skaper derfor et kunstig Selv som de kan ÓelskeÓ, det falske Selv. Det er derfor ikke seg selv de elsker, men illusjonen om seg selv. Ikke rart de preges av depressive trekk.

Manglende empati og evne til bŒde selvinnsikt og  innlevelse i andre viser nettopp at de ikke fikk utviklet evne til Œ elske seg selv, og dermed heller ikke evnen til Œ elske andre. De ble ikke elsket for den de var, men for den nytteverdi de hadde for omsorgspersonen.  Paradokset er at narsissister krever ekstrem empati og forsakelse fra andre, nok et utrykk for den manglende evne til innlevelse.

Den egosentrisme slike fremviser har intet med egenkj¾rlighet Œ gj¿re, tvert imot er det, som sŒ mye annet med slike  en manipulasjon de selv ofte ikke er oppmerksomme pŒ. Den som elsker seg selv:

á      har ikke behov for et batteri av psykologiske forsvarsmekanismer for Œ fungere i relasjon til andre. De tŒler Œ gj¿re feil.

á      er ogsŒ trygg pŒ seg selv

á      krenkes ikke av kritikk slik narsissister gj¿r, men evner v¾re kritiske til seg selv.

á      har ogsŒ selvinnsikt og evne til empati

á      er ikke en egoist men en velfungerende som dekker sine behov pŒ en adekvat mŒte uten behov for Œ bruke andre slik narsissister gj¿r

á      har mye Œ gi og er mer altruistisk

á      er den rake motsetningen til narsissisten

De tror virkelig at de er sŒ grandiose som deres falske Selv fŒr dem til Œ tro. Samtidig vet de pŒ et mer eller mindre ubevisst nivŒ at de egentlig ikke er slik de vil andre skal tro de er. Der ligger kimen til det som ser ut som depresjon. De pr¿ver fylle en tomhet som alltid er der, tomrommet der deres virkelige Selv skulle v¾rt.  Deres omfattende bruk av primitive forsvarsmekanismer (projeksjon, splitting, benekting, projektiv identifikasjon, passiv aggresjon osv.) viser dette. Det de hele tiden s¿ker er nettopp at noen skal elske dem, bekrefte deres egenverd, gi dem den aksepten de ikke fikk i sin barndom, bekrefte deres udekte behov. Problemet er at nŒr noen virkelig elsker dem, sŒ skyver de disse fra seg, gjennom sin klebrige, parasittiske, utnyttende og anklagende adferd. Projeksjonen av deres egne mangler over pŒ den andre, fŒr den andre til Œ trekke seg unna. En unnvikelse som oppfattes negativt av narsissisten og som dermed blir en ond selvforstrekende sirkel. Adferden som utspiller seg i dette s¿ket  kalles narsissistiske trekk.

Det er ikke tilfelle at narsissisme bare er et resultat av en traumatisk barndom. Noen omsorgspersoner tilber sine barn, men evner ikke gi dem den genuine og empatiske oppmerksomhet de trenger for Œ utvikles emosjonelt. Det hjelper ikke vokse opp med all verdens materiell standard, om mor og/eller far aldri Óer derÓ for Œ bekrefte  ditt egenverd. Omsorgspersonen kan v¾re fysisk til stede uten at de er emosjonelt til stede pŒ barnets premisser.  Hvordan skal en sakkyndig se dette i en kort observasjon?

Behovet for bekreftelse og aksept,  er sŒ fundamentalt at en mŒ anta det er genetisk betinget. En omsorgsperson kan fremstŒ som totalt oppofrende for sitt barn, uten at barnet av den grunn f¿ler en genuin kj¾rlighet eller aksept! Narsissistiske foreldre er et typisk eksempel pŒ det. Utad nŒr andre ser pŒ er det ikke mŒte pŒ hvor fantastiske omsorgspersoner de fremstiller seg som. Denne ustabilitet i omsorg, der barnet l¿ftes opp i skyene nŒr andre observerer, mens de m¿ter anklager og kritikk under 4 ¿yne er sv¾rt forvirrende for smŒ barn. De har ikke utrustning for Œ takle  en slik ustabil tilv¾relse. Det medf¿rer at de kan utvikle  patologiske  forsvar i et fors¿k pŒ Œ beskytte seg. Dermed er en onde sirkel i gang. 

Dette er en problematikk  vi ser ved en del foreldre som selv har hatt en vond barndom. Mange tror de  gj¿r de riktige ting, de vil sŒ gjerne unngŒ at deres egen barn  opplever det de selv opplevde, men i mange saker blir det sŒ alt for tydelig at det de gj¿r er Œ bruke barnet  som et instrument  for sin egen ¿delagte selvf¿lelse, sine egne ul¿ste emosjonelle problemer. Barnet blir  den voksnes narsissistiske supply, barnet blir et redskap for egen manglende aksept.

Slike speiler seg i anerkjennelsen av den tilsynelatende ÓfantastiskeÓ omsorg omgivelsene manipuleres til Œ tro de ut¿ver, mens de i virkeligheten gjentar den samme feil de selv ble utsatt for. I realiteten speiler slike mennesker seg i adferden av sitt eget falske grandiose selvbilde. De lever ut sin fantasi. Mens normale speiler seg i ut¿velsen av sine reelle ferdigheter, speiler narsissister seg i sin illusjon av sine ferdigheter. De speiler seg i objektrelasjonens offer! De er sŒ tapt i sitt eget falske selvbilde at de ikke kan l¿srive seg fra sitt eget ÓspeilÓ. Speilets funksjon er ÓÉbehovet for Œ bli sett, h¿rt, forstŒtt, anerkjent og lignende som gj¿r seg gjeldendeÓ (Karterud, 2002:61). Det tragiske er at de ikke kan akseptere et bilde av seg selv de kan v¾re forn¿yd med, med mindre de har konstruert det selv.

á      Ikke rart skammen lurer like under overflaten i frykten for avsl¿ring,

á      ikke rart terskelen for krenkelse og ydmykelse er sŒ lav

á      ikke rart de har et batteri av psykologiske forsvarsmekanismer for Œ forsvare dette falske selv

á      ikke rart  den ÓtristhetÓ de ofte avspeiler forveksles med vanlig  depresjon

á      ikke rart denne typen ÓdepresjonÓ blir kronisk.

á      ikke rart  behandling med antidepressiver ikke hjelper pŒ lidelsen, for hvordan skal man behandle et ¿delagt Selv med piller?

 

Mangelen pŒ reelle emosjonelle ferdigheter stanser dem ikke fra Œ leve i fantasien om slike.  Deres forhold til virkeligheten  preges alltid av deres motiv, nemlig behovet for aksept. Deres moral kan v¾re ekstrem, s¾rlig nŒr det gjelder andre. Selv er de hevet over enhver moralsk lov. Nok et utslag av deres grandiose selvoppfatning. Eksempelet med den narsissistiske moren som til den sakkyndige  uttalte ÓJeg hater l¿gn og juksÓ og som l¿y om det meste er typisk i sŒ mŒte!  paradokset er at de kan fremvise en forstŒelse av en h¿y moral nŒr det gjelder andre, men de lever ikke etter samme h¿ye moral selv! det vitner om et strengt superego som de selv f¿ler seg opphevet fra Œ f¿lge. De tror de ut¿ver denne moral, men den er like illusorisk som deres ¿vrige adferd.

Tittelen pŒ boken ÓThe object og my affection is in my reflectionÓ fanger opp denne dynamikk pŒ en ypperlig mŒte. Dette har intet med et speil pŒ veggen Œ gj¿re, slik en narsissist utbr¿t i retten : ÓMen jeg gŒr da ikke Œ ser meg i speilet hver dagÓ!  Dette skjer pŒ et emosjonelt psykologisk plan i relasjon  til omgivelsene.

Et barn merker fort om Ókj¾rlighetenÓ er for barnet selv, eller om kj¾rligheten er for den voksne. Et barn forstŒr imidlertid ikke hvorfor det skal v¾re den voksnes emosjonelle tjener. De l¾res opp til Œ tro at det skal v¾re slik, i strid med sine egne genetiske forutsetninger. Dermed blir de selv s¿kende etter dette ÓnoeÓ (aksepten, bekreftelsen) som de ut fra genetikken f¿ler de trenger, men ikke fŒr. Et barn forstŒr og f¿ler nŒr aksepten er for dem, eller om den er for narsissisten. De merker om skrytet de fŒr er for aksept av deres egne ferdigheter eller om det er  for den voksne.  De l¾res i realiteten opp i en usunn avhengighet til narsissisten, en avhengighet de ikke kommer ut av og som preger deres valg og adferd resten av livet! Genene gj¿r at et barn alltid vil streve etter  aksept, det gj¿r de til trofaste tjenere for en voksen som utnytter dette for egen vinnings skyld.

 

Projektiv identifikasjon

Det er ikke rart barnevern, sakkyndige psykologer, dommere og komparenter beskriver slike foreldre som guds gave til barnet! De ser ingen svikt i den timen  de observerer. De ser ikke den svikt den andre forelder ofte beskriver. Den eneste svikt de ser er den andre forelde som beskriver  dette emosjonelle monster! ÓHvordan kan du pŒstŒ mor er slik nŒr hun sŒ tydelig viser at hun fungerer? Ja komparenter sier det samme!Ó! Omgivelsene ser ikke narsissistens manipulasjon. Resultatet er ofte slik  mange barnefordelingsaker viser at  den normale forelder tillegges narsissistens manglende empati og evne til innlevelse, fordi psykologer  ikke evner se  den projektive identifikasjon i praksis!

Denne forsvarmekanismen  fungerer slik at narsissisten projiserer sine egne trekk av  egen manglende empati og manglende selvinnsikt over pŒ den andre forelder, hvorpŒ den andre forelder  provoseres til Œ reagere nettopp pŒ denne mŒten. Beskrivelsen av narsissisten som sŒ ille som de er, fremstŒr ikke som empatisk ovenfor omgivelsene. Isteden d¿mmer omgivelsene den som fremsetter disse beskriveslene av narsissisten.  Stakkars narsissisten, Œ bli utsatt for slike Ókrenkede Ó beskrivelser! Si meg har du ingen evne til innlevelse med  din ex? Dermed kan narsissisten bare lene seg tilbake og se at omgivelsene d¿mmer den normale for narsissistens egen adferd. Egentlig genialt, hadde det bare ikke v¾rt en slik tragedie for de barn det gŒr utover.

Den samme dynamikk ser man pŒ mange arbeidsplasser, der man kan ha psykopatisk dynamikk. Varslere av  psykopatens alvorlig adferd ender selv opp med Œ bli sett pŒ som problemet. Psykopaten kan lene seg tilbake og la den frustrerte  ta fallet! I et samfunn der toleranse for andres avvik  fremstilles som normen, har bŒde narsissister og psykopater  lett spillerom. De spiller varslere ut mot ledelse, de spiller foreldre ut mot bŒde psykologer og dommere. Og de spiller barna ut mot den andre forelder.

Dermed snus virkeligheten i realiteten pŒ hodet. Den normal som i sin frustrasjon beskriver narsissistens egentlige adferd, blir ikke trodd, men oppfattes selv som den problematiske for barnet! Konkrete saker har dokumentert, gang pŒ gang, at den normale forelder som beskriver narsissisten, ikke bare  blir fratatt omsorgen, men ogsŒ fŒr redusert samv¾r.

For som spesialist i klinisk psykologi, psykolog M.F. i Bergen skrev i sin rapport til retten i 2003:  ÓFar sin bekymring for og mistenksomhet i forhold til mor og hennes helse- og livssituasjon, en bekymring den sakkyndige mener er en vesentlig Œrsak til konflikten, gj¿r at den sakkyndige gjerne hadde sett at sp¿rsmŒlet om samv¾r f¿rst ble endelig avgjort pŒ et senere tidspunktÓ. Resultat: barna fikk ett samv¾r i mŒneden med sin far!

Slik bidrar psykologer i mangel av kunnskap, til Œ sende barna til narsissister, fremfor den normale av foreldrene. Slik bidrar  sakkyndige psykologer til Œ forlede domstolene til justismord og tragiske avgj¿relser for barna. Mer utfyllende om dette her. (Skulle linken v¾re borte finnes den ogsŒ her). Kompleksiteten i narsissistisk dynamikk er ekstrem. Dessverre evner ikke en del fagfolk Œ se den psykiske volden som skader og hindrer nervecellenes oppkobling til andre nerveceller. De psykologiske spor blir dessuten ofte ikke synlige f¿r mange Œr senere, nŒr depresjoner og angst setter inn! Den fysiske volden der vev skades er sŒ mye enklere Œ avsl¿re, men sŒ trenger man heller ikke v¾re psykolog for Œ se det!

I m¿te med denne tilsynelatende ÓperfekteÓ omsorgsperson, blir alle fakta om noe annet bevisst oversett! Alt omgivelsene ser er den grandiose person hvis omsorg antagelig fremstŒr som bedre enn de flestes! De ser ikke  hva barnet f¿ler, de ser ikke den betingede kj¾rlighet barnet vokser opp med, de forledes til Œ Ótro det de serÓ og evner ikke se det de ikke forstŒr. S¾rlig ille er det at sŒ mange psykologer lar seg manipulere. De forventes jo nettopp ha kunnskap om slike psykologiske mekanismer.

Barnet kan ikke avsl¿re stort, emosjonelt truet med narsissistens tap (selvmord) som det er!  Hvordan skal man forvente at et barn i et slikt avhengighetsforhold til narsissisten skal avsl¿re dette? Barn er avhengige av de voksne, en avhengighet narsissister utnytter til egen fordel.

Den som tror at et barn som blir slŒtt l¿per til barnevernet for Œ avsl¿re slik vold, har ikke mye kunnskap om den makt en voksen  forelder har over et lite barn.  De har heller ikke mye kjennskap til barnevernets manglende kunnskap i slik dynamikk. Eller for Œ sitere Kvello i Moe & al. (2010,s.516) : ÓBarnevernets ansatte har jevnt over ogsŒ et stykke igjen for Œ jobbe etter tilstrekkelige definerte faglige standarder og derved en redusering av personlige standarder, intuisjon, synsing og tilfeldigheterÓ! Frykten for tap innpodes tidlig gjennom emosjonelle trusler. Man kan pŒ et vis snakke om et Stockholm syndrom  i slike relasjoner. Barnet blir hjernevasket til Œ tro forelderens pŒstander.

Gjennom manglende kunnskap om disse kompliserte psykologiske mekanismer overlater mange dommere barnet til den personen som har den minste omsorgsevne, den personen som ¿delegger barnets Selv!  I konkrete saker  der det uomtvistelig er dokumentert alvorlig omsorgsvikt i form av vold, overgrep, emosjonelle trusler og PAS, gir Tingretten omsorgen til narsissisten fremfor den normale, med begrunnelse i at ÓHverken skole eller de sakkyndige  tilkjennegir noen bekymring for barnets situasjonÓ!

Narsissistens kj¾rlighet handler om Œ kreve, den normale kj¾rlighet handler om Œ gi! Arnulf ¯verland skrev en gang : ÓDu skal ikke tŒle sŒ inderlig vel den urett som ikke rammer deg selvÓ, dette kunne v¾rt omskrevet til  ÓDu skal ikke tŒle sŒ inderlig vel den urett du ikke forstŒrÓ.

Det er typisk for de som kommer seg ut av slike forhold at de egentlig aldri f¿lte seg elsket. Tvert imot, de f¿ler seg brukt og sugd tomme for livskraft, de mister  seg selv. De f¿ler seg som ofre for en parasitt. Om kj¾rlighet defineres som Œ sette andre foran egne behov  forstŒr  man at det ikke er kj¾rlighet. En narsissist l¾rer ikke barnet Œ sette andres behov foran egne, men at barnet skal dekke narsissistens behov. Med andre ord, barnet l¾rer at mor/fars behov er viktigere enn dets  egne!

Slike barn vokser opp i troen pŒ at det riktige er Œ dekke andres behov pŒ bekostning av sine egne.  En trenger ikke se langt for Œ forstŒ at det skaper problemer. Slike barn tvinges til Œ elske narsissisten og bare den. For Œ oppnŒ narsissistens gunst, kreves det ofte av barnet at det skal ta avstand fra den andre forelder. Det medf¿rer at de mister tilknytning til den andre forelder, hvilket er narsissistens mŒl, avskj¾re barnet fra alle som kan utgj¿re en trussel mot deres eget syke grandiose selv. De l¾res i realiteten opp til et negativt selvbilde, de betyr ingenting, det eneste som betyr noe er narsissisten. Bekreftelsen pŒ eget selv uteblir.  Det er grov omsorgsvikt nŒr slike barn blir fratatt sin vilje og sine valg. Det skader dem for livet, uten et eneste blŒtt merke. Sakkyndige og domstolene medvirker til dette gjennom manglende kunnskap om narsissistisk dynamikk.

Narsissistens problem er at de trenger andre for Œ gi dem kj¾rlighet, selv om den andre er et barn!  De er som emosjonelle pedofile! Mens normale gŒr i bane rundt  barnet, gŒr barnet i bane rundt narsissisten. Barnet i slike forhold tar den voksnes plass, noe de ikke er emosjonelt utviklet til Œ gj¿re. Resultatet blir rolleblanding.

 

Hvorfor noen tiltrekkes av narsissister.

En del mennesker, kvinner som menn tiltrekkes av  en narsissistisk partner. Hva kommer dette av? Det finnes mange beskrivelser av at kvinner som kommer seg ut av et  skadelig forhold, gŒr inn i nye forhold med den samme skadelige dynamikk. Voldsutsatte kvinner gŒr tilbake til den samme voldsmann. Ofte er dette kvinner som kommer fra oppvekstkŒr som har v¾rt dysfunksjonelle. Det de der opplevde og Ól¾rteÓ som ÓnormalenÓ, (det dysfunksjonelle) er det de f¿ler som ÓkjentÓ  i et parforhold. Crompton (2007:79) i ÓAll about ME, Loving a narcissistÓ beskriver dette som en forklaring pŒ dette fenomen:

250GB:Users:runefardal:Desktop:Skjermbilde 2010-08-22 kl. 15.27.48.png

Ut i fra en slik modell utvikles narsissistisk problematikk i kombinasjon av genetisk sŒrbarhet og  sosial arv.

 

Narsissistiske trekk

Narsissistiske trekk er noe vi har alle i mer eller mindre utstrekning. Det er trekk knyttet til vŒr selvoppholdelsesdrift. De kommer spesielt til syne  nŒr vi utsettes for stress. I emosjonell balanse klarer vŒre psykologiske forsvarsmekanismer Œ holde fasaden oppe. NŒr presset blir for stort svikter dette forsvar og psykologiske forsvarsmekanismer av ulik modenhet kommer til syne. Vanligvis velfungerende  personer fremviser under belastning depressive trekk, mens personer med mer patologisk fundament blir mer rigide etter som forsvarsmekanismer som splitting, projeksjon, benekting og projektiv identifikasjon  f¿rst tar over kontrollen for deretter bryte sammen. Nettopp rigide personlighetstrekk er et utrykk for primitive forsvarsmekanismer.

De som i sin barndom fikk vokse opp med omsorgspersoner preget av evne til mentalisering  (empati og innlevelse) fikk et sterkt og robust Selv, mens de som vokste opp med traumer   og omsorgsvikt fikk et skadet selv. Mye tyder pŒ at utviklingen av  Selvet skjer i en kritisk periode, der hjernens nerveceller kobles opp og danner sin struktur. NŒr barnet har nŒdd 3 Œrs alder er den viktigste struktur pŒ plass. I disse 3 Œr har ulike understrukturer sine spesifikke perioder. De som ikke fikk Selvets byggeklosser pŒ plass mens disse vinduer var ÓŒpneÓ blir s¿kende resten av livet etter impulser for Œ dekke disse (genetiske) behov som kommer til utrykk i form av bekreftelse pŒ deres Selv. Selvf¿lelsen er sŒ fundamental i et menneske at dette mŒ en anta  er behov av genetisk opprinnelse.

 

Kulturforskjeller

I noen folkegrupper  synes denne lavere enn i andre. ®re begrepet  finnes i oss alle, men i noen grupper og hos noen individer  har dette begreper et sykelig innhold. Hva som karakteriseres som sykelig kan variere fra kultur til kultur. drepe sine egne barn fordi man mener de har krenket sin far/mor oppfattes som sykelig i vŒr kultur, men som mer akseptert i andre kulturer. Krenkelsens ÓinnholdÓ  har ogsŒ ulik verdi i ulike kulturer. klappe en Thai pŒ hodet oppleves krenkende i thailands kultur. kaste en sko pŒ en person i muslimske kulturer er mer krenkende enn  vi i vŒr kultur opplever det som. Visse  symboler har spesiell verdi i ulike kulturer. samme symbol kan oppleves krenkende i en kultur men ikke i en annen. Hos narsissistisk sŒrede mennesker,  oppfattes alt som utfordrer deres falske grandiose  bilde, som en krenkelse. Krenkelse og skam er langt pŒ veg 2 utrykk for det samme begrep, ydmykelse. Dette er  et fundamentalt trekk ved  mer enn mennesker. Vi kan observere noe av det samme hos mange dyr. Rangordning er  et element knyttet til denne problematikk. Kastebegrepet handler om mye av det samme. Beskrivelser av kj¾rester i Afghanistan som  blir tatt av dage av egen n¾r familie fordi  de har ulik rank er et utrykk for krenkelse av ¾re begrep. Slike utrykk fremstŒr som sykelige i vŒr kultur.

 

Selvet

Selvet utgj¿r rammene for hva som definerer oss som individer, som gj¿r oss unike. Behovet for  et velfungerende Selv, er sŒ sterkt at individer  med disse mangler  setter alle andre hensyn til side i fors¿ket pŒ Œ oppfylle disse udekte behov, livet ut.

Det handler om individets identitet. Hvem er jeg, hvor kommer jeg fra. Adopterte barn  har ofte et behov for Œ opps¿ke sine r¿tter. Ikke fordi de n¿dvendigvis lider overlast, men for Œ fŒ dekket behovet for hvem de er og hvor de kom fra. Dette er et sŒ fundamentalt behov at det ogsŒ er nedfelt i FN«s barnekonvensjon art.8 om bevaring av individets identitet. Hvem er jeg som ikke en gang vet hvor jeg kommer fra?

 

Skam

I den depressive enden av spekteret erkjenner vi skammen, vi har kontakt med vŒre nevrotiske sider og opplever  vŒrt negative selvbilde. I den narsissistiske enden av spekteret erkjenner vi ikke skammen men setter inn et batteri av psykologiske forsvarsmekanismer for Œ skjule den. Det krever sŒ mye psykisk energi at det svekker  individets emosjonelle forsvar og immunsystemer. Immunsviktsykdommer kan bli resultatet om dette system presses for hard, for lenge. Diabets2 er et eksempel.

Disse udekte behov er n¾rt knyttet opp mot begrepet skam. Skammen som utviklet seg i barnets manglende evne til Œ tilfredsstille sine omsorgspersoners forventninger.  Et barn vil aldri evne  oppfylle de forventninger narsissistiske foreldre stiller til dem. Slike forventninger blir ikke stilt for at de skal oppfylles for da hadde barnet fŒtt anerkjennelse for dem, de stilles  ut fra et  kontrollbehov.  fremsette en forventning f¿rer til at barnet blir opptatt med Œ innfri denne forventningen. Og i lys av behovet for anerkjennelse vil et barn gŒ langt i Œ pr¿ve innfri.  Skuffelsen blir derfor stor nŒr  narsissisten ikke  blir forn¿yd, noe de sjelden blir om de ikke selv tjener pŒ det.  Barnet blir skuffet gang pŒ gang og fŒr etter hvert et inntrykk av at det ikke duger. Dermed har narsissisten skapt en avhengighet samtidig som de har bekreftet for seg selv at andre ikke er bedre enn dem selv!

Mens mennesker i emosjonell balanse befinner seg i en likevekt, midt i dette kontinum mellom  den depressive og den narsissistiske ytterkant, opplever de med en forstyrrelse en ulikevekt i denne balansen. Det som skiller den personlighetsforstyrrede fra den normale er ikke at den normale ikke kan komme i ulikevekt, og fremvise depressive eller narsissistiske trekk, men at den normale, nŒr stresset gŒr over, igjen oppretter en likevekt og ballanse i sitt Selvbilde og sin Selvf¿lelse. Den normale kan hŒndtere skammen, det kan ikke narsissisten.

Normale har resurser den forstyrrede ikke har. De har et velutviklet Selv med egne resurser.  Strukturen i hjernen er velutviklet, har flere Óbein Œ stŒ pŒÓ (flere og sterkere tilknytninger, st¿rre hippocampus). Dermed skal det ogsŒ mer til f¿r normale forrykker sin likevekt. Svekkes ett system, har de andre som tar over. De tŒler st¿rre belastninger f¿r de fŒr problemer. De har en h¿yere terskel for krenkelser og skam. Forstyrrede mennesker har ikke disse backupsystem i samme grad. En kan si at hjernestrukturens kvalitet er dŒrligere. de kj¿rer pŒ ÓfelgenÓ!

Mennesker med en forstyrrelse i Selvet har ikke disse resurser, derfor blir tilstanden kronisk, derfor blir adferden rigid og ute av stand til Œ tilpasse seg  de stadig skiftende pŒvirkninger vi alle utsettes for gjennom livet. Derfor  tŒler de mindre stress f¿r  de tipper over i en mer alvorlig patologisk tilstand. Deres terskel for krenkelser og skam er lave. Paradokset er at mens de frykter for krenkelse av deres eget skj¿re Selv, sŒ preges mye av deres adferd ovenfor andre nettopp av at de bryter ned den andres Selv! De opptrer som emosjonelle parasitter som suger livskraft og glede ut av dem, de er sŒ avhengige av! Nok et utrykk for en manglende evne til empati. Deres lave empati synes omvendt proporsjonal med deres egosentriske holdning.

Konformitet

Et annet moment ved narsissistisk problematikk er  den grunnleggende  motvilje mot  kreativitet og evne til  nytenkning.  Slike personer preges av en konservativ holdning til  nye inntrykk. Frykten for det nye og ukjente f¿rer til en form for konformitet, der nye ideer kan bli m¿tt med overdreven skepsis og mistenksomhet fordi de oppleves som en trussel mot det grunnlag som holder narsissisten sammen!

 

Narsissistens l¿gn

Narsissisters form for l¿gnaktighet trenger  en egen beskrivelse. Jeg er ikke sikker pŒ om de virkelig tror  pŒ den virkelighet de beskriver, men en ting er sikkert, det ser slik ut. Usikkerheten kommer av at de til tross for en fasade av stor selvsikkerhet allikevel mŒ opprettholde denne med bruk av en rekke primitive psykologiske forsvarsmekanismer. Dette primitive forsvar og den lave terskel for Œ ta det i bruk, tyder pŒ at  l¿gnene er beviste.  Om de skulle v¾re ubeviste, sŒ mŒ en ogsŒ anta at det primitive forsvar igangsettes utenfor  deres bevissthet, mer som en refleks.

Deres tendens til Œ fastholde pŒ l¿gnen uansett hvor mye det dokumenteres at virkeligheten ikke er slik, er et klart utrykk for deres manglende evne til innsikt. At den kan dokumenteres som stikk motsatt forhindrer ikke en slik oppfatning. Det er ved slike konfrontasjoner man ser deres rigide holdning i praksis. De tar pr. definisjon ikke feil i sine vurderinger. Perfekte mennesker tar ikke feil.

Det som ofte kompliserer deres l¿gner er at de er halvsannheter. Det er ofte en liten flik av sannhet i dem. Slik som med narsissisten som var  god i tennis, og som pŒsto han hadde  en reklameavtale med NIKE til 80.000$! Ja, han var god i tennis, men nei han hadde ingen reklameavtale.

Et annet moment man mŒ vurdere er at en del av deres pŒstander ikke n¿dvendigvis er l¿gner (usanne beskrivelser).  Det kan ogsŒ v¾re rent ut forvirrede virkelighetsforstŒelser. De tror virkelig at deres persepsjon av virkeligheten er den rette. Gjennom en demonisering av  motstandere tror de virkelig at denne andre er sŒ demonisk som de trekk de tillegger den andre. Her kommer flere psykologiske  mekanismer i bruk samtidig. Projeksjon, dissosiasjon, fortrengning  og perseptuelle forstyrrelser opptrer ofte samtidig. da er det ikke alltid like lett forholde seg til virkeligheten slik de fleste vil oppfatte den.

Mye av utfordringene med Œ avsl¿re deres l¿gner, er deres projeksjoner  over pŒ andre. Projeksjoner er vanskelige Œ forsvar seg imot for tilh¿rere vet ikke hvem som har de trekk man snakker om! Likeledes er de underlig nok gode til Œ dramatisere. I denne dramaturgien  ligger det underlig nok ogsŒ en evne til Œ vise ÓemosjonerÓ. De forteller pŒ en tilsynelatende troverdig mŒte, de kan virke oppriktige, virke lei seg, de kan til og med grŒte (sine krokodilletŒrer). Deres fremstillinger  har gjennom projeksjoner  og halvsannheter  et innhold som virker tilforlatelig. De er vanskelige Œ gjennomskue for ofte er deres beskrivelser slik tilh¿rere forventer at de skal v¾re.  

Og nettopp det at de gir tilh¿rere det de tror disse forventer Œ h¿re, inneholder ogsŒ et element av at de  faktisk evner  en form for innsikt i hva andre tror og tenker. En ÓinnsiktÓ preget av deres egne egosentriske behov. Den eneste mŒten Œ avsl¿re disse l¿gner pŒ er Œ  kreve dokumentasjon pŒ de fremsatte pŒstander. Den beste mŒten Œ m¿te projeksjoner er Œ stille seg Œpen for at det unders¿kes. Ja vel, sŒ du mener jeg har trekket A, hvordan begrunner du det? Dersom man kan dokumentere at narsissisten selv har trekket A, kan man stille det konfronterende sp¿rsmŒl; Du pŒstŒr jeg har A, men det er godt dokumentert at du selv har A. Hvorfor kritiserer du meg for et trekk du selv har? Og dermed er man rett inne i den manglende selvinnsikten slike fremviser. De er svake for kritikk og vil i slike situasjoner ofte svare med aggresjon.

Det er nŒr man forf¿lger og presser pŒ for at de skal dokumentere det de pŒstŒr, at  skuespillet virkelig blir interessant. Det er nŒr stressfaktoren ¿ker at deres virkelige Selv kommer til syne, deres narsissistiske raseri! Dette ble synlig i en rettssak, der motpartens advokat ble hard presset pŒ at klienten hadde betydelige narsissistiske trekk. (Noe advokaten ogsŒ fremviste!) HvorpŒ advokaten i sin prosedyre uten noen dokumentasjon fremsatte pŒstanden om at motparten hadde en personlighetsforstyrrelse! PŒ replikk fra motparten pŒ hvilken forstyrrelse dette skulle dreie seg om, kom svaret ÓDet vet jeg ikkeÓ!  Slik avsl¿res projeksjon gjennom  dybdesp¿rsmŒl!  Dessverre forstŒr ikke mange dommere denne komplekse psykologi, og man klarer derfor ikke fange opp slike nyanser, sŒ viktige for Œ avsl¿re  narsissisters manipulasjon.

 

Terapi?

Det er meg bekjent ingen kjent fungerende terapi mot et skadet eller mangelfullt utviklet selv. Det synes vanskelig  Œ forandre  hjernens emosjonelle struktur, slik den ble  knyttet opp i tidlig barnealder. I narsissistisk problematikk gŒr da ogsŒ terapien ofte ut pŒ Œ l¾re Œ leve med de mangler man har i sitt Selv. Piller  kan sl¿ve ned de verste utslag, men forandrer ikke de underliggende mangler i hjernens struktur. Derfor er lidelser knyttet til dysfunksjon av   Selvet sŒ vanskelige Œ behandle. Narsissime, psykopati og til dels borderline er kroniske tilstander med til dels overlappende  omrŒder som springer ut av et ufullstendig Selv. Lidelser man ikke har noen effektiv terapi for. Narsissister kommer sjelden i terapi, hvorfor skal en grandios perfekt personlighet som de oppfatter seg som gŒ i terapi? De er lite motivert for slikt om de ikke tvinges inn i det.

NŒr depressive lidelser tilsynelatende er lettere Œ ÓhelbredeÓ synes det ha sin Œrsak i at dette er mennesker som fremdeles har kontakt med sine nevrotiske sider. De innser sine svakheter, de har ikke tippet over  i benektelsen og fortrengningen av virkeligheten, selv om der svart pŒ den. Faktisk kan man si at mens mennesker i den depressive enden av spekteret kanskje tar sine nevrotiske problemer litt for alvorlig, sŒ har mennesker i den narsissistiske enden av spekteret fortrengt og benektet sine nevrotiske sider.

Hva sΠmed den depressive narsissist?

En depressiv narsissist, h¿res ut som en selvmotsigelse, men det er mer komplekst enn som sŒ. Det er godt beskrevet i faglitteraturen at depressive lidelser er n¾rt knyttet opp til narsissistisk problematikk. En rekke beskrivelser angir dette som komorbide lidelser, lidelser som opptrer sammen. Sp¿rsmŒlet er om det er  depresjon man ser hos  en narsissist eller om  det er en adferd som forveksles med depresjon!

Alice Miller er en kjent sveitsisk psykoanalytiker som har skrevet flere b¿ker om narsissistisk problematikk. I en artikkel fra 1979 beskriver hun flere likhetstrekk mellom visse typer depresjon og narsissistisk personlighetsforstyrrelse. "What is described as depression, and experienced as emptiness, futility, fear of impoverishment, and loneliness, is frequently recognizable as the tradgedy of loss of Self or alienation of Self, which is seen regularly in our generation and society."  

 

Forskjellen pΠvanlig depresjon og "narsissistisk depresjon" er at

á      mens vanlig deprimerte (melankolske) fremviser et negativt selvbilde (jeg duger ikke), fremviser narsissisten sin grandiositet (jeg duger meget godt).

á      Mens den virkelig deprimerte anklager seg selv (jeg mestrer ikke), anklager narsissisten alle andre (projeksjon- dere mestrer ikke).

á      Mens den deprimerte vender aggresjonen mot seg selv (jeg vil d¿), vender narsissisten aggresjonen (det narsissistiske raseri) mot de som krenker Selvet eller det investerte objekt/ide (hevn, hat, misunnelse).

á      Mens deprimerte har sterkt redusert evne til positivitets bias, har narsissisten overdrevet positivitets bias.

á      Ved trusler mot selvbildet fremstŒr den deprimerte melankolsk, mens narsissisten fremstŒr mer perfekt enn dyden!

á      Den vanlig deprimerte mottar hjelp, den narsissistiske "feiler det ingenting"!

á      De fleste depresjoner er periodiske, mŒneder eller et par Œr,(unntatt dystymi) narsissistisk "depresjon" er mer en varig personlighet, som f¿lger av traumer i tidlig barndom og fortsetter livet ut.

á      Depresjoner kan komme og gŒ, men man forblir en narsissist!

á      Symptomene kan observeres som like, men Œrsak er ulik.  

á      hos den deprimerte er skammen synlig, hos narsissisten  blir den skjult

á      hos den deprimerte  blir de nevrotiske  trekk synlige, hos narsissisten s¿kes de skjult

á      den deprimerte er selvkritisk, narsissisten er ukritisk

á      mens den deprimerte viser tegn til utmattelse, viser narsissisten tegn pŒ irritasjon i sin ÓdepresjonÓ. Irritasjon over Œ ikke lykkes, de har sviktet sitt uoppnŒelige falske Selv.

 

 

Depresjonen man ser hos vanlige er derfor fundamentalt forskjellig fra det man ser hos narsissistisk pregede mennesker. Konkrete saker har vist at mange leger, psykologer og barnevern ikke har kunnskap til Œ skille disse. Derfor kan barn i barnefordelingsaker risikere Œ bli sendt til den minst egnede av foreldrene, narsissisten!   En rekke konkrete saker bekrefter et slikt hendelsesforl¿p.

Millon 1996,s.398 (Disorders of personality, DSM-IV and Beyond) beskriver dette slik: Ó.. de kan tilsynelatende virke deprimerte ved en overflatisk unders¿kelse, men faktum er at de er ulmende med pŒtvunget sinne og hevngjerrig bitterhet.Ó  og

Ó..den episodiske depresjon som Kohut finner sŒ karateristisk for narsissistisk skadde personer blir ikke sett pŒ som en virkelig depresjon av Kernberg i det hel tatt. Isteden legger Kernberg til grunn at nŒr ÓnarsissisterÓ f¿ler seg alvorlig skuffede eller forlatte, kan de virke deprimerte ved en overflatisk eksaminasjon, mens de i realiteten koker av innestengt sinne og hatefull bitterhet/fiendtlighet

En slik forstŒelse st¿ttes av adferd man ser ved normal depresjon. Det typiske ved normal depresjon er da ogsŒ at personen klandrer seg selv, mens narsissister klandrer alle andre! Kvantiteten av positivitetsbias viser  forskjellen pŒ melankolsk og narsissistisk depresjon.

Det som kan se ut som depresjon og ofte diagnostiseres som det, kan v¾re  en narsissistisk forstyrrelse. Narsissister er ikke nedstemte fordi de er melankolske, men fordi  deres grandiose ego og falske Selv er krenket. En forstyrrelse av Selvet.  

En del fagfolk mistolker denne tomme, sky og defensive personlighet som en depressiv personlighet. Kvello (2007) skriver i boken  ÓUtredning av adferdsvansker, omsorgsvikt og mishandlingÓ (s.240) at ÓÉ det ofte er symptomlidelser som depresjon og angst som er synlig mens den mer grunnleggende og underliggende personlighetsforstyrrelse ikke oppdagesÓ! I realiteten behandles symptomene og ikke den underliggende og dels skjulte lidelse.

Det kompliserte er at noen depresjoner handler om for smŒ psykiske resurser i forhold til pŒkjenninger, mens i andre tilfeller, med de samme symptomer, handler det om forsvar mot et ¿delagt Selv! Det er viktig Œ huske pŒ at vanlig depresjon ikek er en f¿lge av et ¿delagt selv, men et overbelastet selv. Derfor henter slike seg inn igjen nŒr belastningen reduseres. Narsissister henter seg ikke inn igjen, men fortsetter  sin rigide adferd.  Personer med en normal Selvstruktur viser en normal melankolsk depresjon, mens individer der selvstrukturen er skr¿pelig synes fremvise en mer aggressiv, fiendtlig skuffelse  over Œ ikke ha mestret i sin ÓdepresjonÓ. Mens normale er mer utmattet nŒr de gŒr inn i en depresjon, fremstŒr narsissisten mer krenket slik at det er mer skammen over at deres oppblŒste grandiose selvbilde svikter, som kommer til utrykk. Den mer melankolske normale depresjon fremstŒr ikke sŒ preget av skam, der aksepterer man pŒ en annen mŒte at man kommer til kort. For narsissisten er det helt utenkelig at man har kommet til kort!

 

Hva skiller  sŒ en narsissist fra en normal?

Et komplisert sp¿rsmŒl, for det finnes sunne narsissistiske trekk og det finnes usunne narsissistiske trekk. Narsissisme er jo et utrykk for vŒ evne til selvoppholdelse. Selvhevdelse er et sentralt tema i narsissistisk dynamikk. Selvhevdelse kan v¾re positiv og forbundet med en  sunn form for selvfungering og opprettholdelsesdrift. Men selvhevdelse kan ogsŒ ta usunne former nŒr det gŒr pŒ bekostning av andre.

Utad kan samme adferd bŒde beskrive en skadelig narsissistisk og en normal selvhevdelse. Adferdens kvalitet avhenger mer av motivene for adferden enn adferden slik den kommer til utrykk. Man kan derfor ikke avsl¿re en narsissist utelukkende pŒ bakgrunn av korte observasjoner av adferd. Det gj¿r det ikke lettere at de er spesialister pŒ Œ manipulere sine omgivelser.

La oss ta et eksempel. En far  er sammen med sin lille datter i et sv¿mmebasseng. Han holder henne mens hun plasker og leker i vannet. Dette er sannsynligvis en helt normal far, men ikke n¿dvendigvis.

Hvor gŒr skillet mellom at dette er en god far med evne til mentalisering (innlevelse i og empati med barnet) og at det er en usunn narsissistisk problematikk? Skillet gŒr i motivet for adferden. Dersom far aktiverer seg med barnet, for barnets skyld snakker vi om en sunn relasjon mellom far og barnet.  Da speiler barnet seg i sin far. Karterrud (2002:55) skriver om personens narsissisme f¿lgende :

ÓHeller ikke at en person kan observeres Œ v¾re sosialt engasjert og v¾re intenst involvert i mellommenneskelige forhold. Det er ikke frav¾r eller tilstedev¾relse av observerbare objektrelasjoner det kommer an pŒ.  Det er hvordan objektet oppleves og behandlesÓ .

Far har en sunn objektrelasjon med barnet. Det er far som gir og barnet som mottar. Far evner motta  barnets negative utrykk uten at det utfordrer fars Selv. Objektrelasjonens kvalitet er et signal pŒ sunn eller usunn narsissisme.

Dersom far aktiviserer seg med barnet for at de som observerer far skal tro at dette er en fantastisk far, har vi Œ gj¿re med en usunn narsissistisk adferd. Da speiler far seg i barnet. Da har vi en usunn objektrelasjon.

 

I en annen setting kan barnehagen si Ó, hadde bare alle barna hatt  en like finn dress som deg, hadde det ikke v¾rt noen sakÓ. I dette tilfellet hentet fra en konkret sak, var det en narsissistisk mor som speilet seg i barnet. ÓOg jeg er barnets morÓ! UnderforstŒtt, mor speiler seg i rosen barnet mottar. Barnet blir viktig som bekreftelse pŒ morens dŒrlige selvbilde. Barnet blir ikke bekreftet i kraft av egen mestring, men i kraft av morens nytteverdi.

Jeg brakte her inn begrepet relasjon. Dette er helt sentralt i narsissistisk dynamikk. Nettopp fordi adferd i hovedsak regnes som skadelig f¿rst nŒr den gŒr ut over andre er det i den relasjonelle  situasjon narsissistisk dynamikk oppstŒr i. En narsissist som ikke beh¿ver forholde seg til andre, vil heller ikke oppleve  sin selvf¿lelse som truet. Det er i relasjonen til objektet at selvf¿lelse og selvinnsikt fŒr innhold og verdi. En virkelig narsissist trenger andre mennesker (objektrelasjoner) bare i den utstrekning de kan st¿tte  deres eget grandiose fantasibilde av seg selv. Derfor har de ingen kj¾rlighet Œ gi andre, derfor har de ingen empati med andre. De er som en parasitt som kun trenger andre for egen emosjonell overlevelses skyld.

Forstyrelsen oppstŒr i bruddet pŒ aksepterte normer for relasjonell adferd med andre mennesker, objekter. Dette har opp gjennom tidende ogsŒ skapt den kontroversielle debatten rundt psykopati. I sin tidlige barndom ble begrepet ogsŒ brukt om de man ikke likte; uteliggere, homofile, hippier og de med avvikende politiske meninger. Ja selv depresjon har v¾rt en del av det psykopatiske fundamnet sŒ sent som pŒ 1930 tallet!  I dag er begrepet snevret betraktelig inn og har en klar psykopatologisk  definisjon. Diskusjonen rundt psykopat asyl i Sverige pŒ 60 tallet er typisk i sŒ mŒte. Ett ble bygget, men politiske grunner stanset prosjektet, fordi de fleste som ble innlagt og diagnostisert tilh¿rte arbeiderklassen.

Slik er det ogsŒ med narsissisme. Begrepet har opp gjennom tidene hatt noe ulikt innhold men er i dag mer klart definert rundt mangler ved Selvets struktur. Manglende forstŒelse av begrepet narsissisme er utbredt ogsŒ blant fagfolk. Barnevern, sakkyndige psykologer, dommere og andre  som kommer i kontakt med  denne problematikk ender ofte med Œ fatte tragiske  beslutninger  om barn og ungdom, nettopp grunnet  sviktende kunnskap om narsissistisk dynamikk.

Kvalitetenobjektrelasjonen mellom en voksen og barnet er ogsŒ et utrykk for kvaliteten pŒ barnets tilknytning. Det er her den narsissistiske problematikk blir skadelig for barn. I en sunn objektrelasjon investerer den voksne i relasjonen med barnet, for barnets skyld. I en usunn objektrelasjon investerer den vokse i relasjonen til barnet for sin egen skyld. Slike barn ender opp med Œ speile sine narsissistiske foreldre, dermed utvikler de ikke troen pŒ seg selv, som selvstendige individer, men en oppfattelse av seg selv om at de er til for den voksne. De l¾res i realiteten opp i en avhengighet av den voksne som gj¿r deres senere  l¿srivelse vanskelig. Dette i motsetning til en sunn objektrelasjon, der den voksne er til for barnet! En sunn relasjon preges av voksne som har tilstrekkelig tro pŒ eget Selv, til at de kan la barnet selv beholde sin mestring. De har ikke underskudd i troen pŒ seg selv. Barnet utgj¿r ingen trussel mot deres eget Selv og normale kan derfor romme barnets frustrasjon uten at det oppleves som en trussel mot dem selv. En narsissistisk personlighet vil aldri kunne romme barnets frustrasjon, de har mer enn nok med sin egen!

Barn av narsissistiske foreldre fŒr ikke bekreftet seg selv gjennom egen mestring, de l¾rer betinget kj¾rlighet, der deres selvf¿lelse og egenverd er knyttet til  i hvilken grad de kan tilfredsstille den voksnes behov. ÓNŒ var du flink, nŒ er jeg glad i deg eller ÓNŒ mŒ du ta hensyn til meg, jeg har det vanskelig, ha deg vekkÓ!  denne ustabilitet er noe et lite barn ikke evner forholde eg til og det er da ogsŒ typisk at slike barn utvikler patologiske strategier for Œ overleve emosjonelt.  Slik utvikles splitting der man fortrenger visse impulser og holder de gode avskilt fra de vonde. Dermed kan slike barn  i en vanskelig situasjon flykte inn i sin gode fantasi, mens stormen raser  rundt dem. De opplever ikke Œ speile seg i den voksnes  anerkjennelse, tvert imot er det den voksne som speiler seg i barnets mestring. Og barn er ut¿mmelige i sin iver etter Œ fŒ den voksnes anerkjennelse og dermed viktig som den voksnes narsissistiske supply. Rolleforvirring preger ofte slike barn.  Slik gŒr narsissistisk problematikk i sosial arv. Slike barn kan ofte oppleves  Œ v¾re veslevoksne, de mŒ b¾re narsissistiske frustrasjoner pŒ sine skuldre de verken er modne for eller  evner forstŒ.

Rappoport, A. (2005) gjengir dette noksŒ klart : ÓTo the best of my knowledge, every narcissistic ÉÉperson that i have encountered has had narcissistic parents, and the parents of their parents are reported to have been even more highly narcissisticÓ.

 

 

Hvordan avsl¿rer man sŒ narsissistisk dynamikk?

Siden narsissisten er avhengig av objektet (barnet, partner) vil trusselen om brudd pŒ denne objektrelasjon gi en adferd som er ekstrem i forhold til brudd i sunne objektrelasjoner. Drap pŒ partner etter et brudd gir media stadige beskrivelse av. Antagelig  er denne dynamikken langt mer utbredt enn det mange er oppmerksomme pŒ. Den kommer i alt fra trakassering av partner og forf¿lgelse (stalking) til vold og drap. Noen klarer ikke forholde seg til at objektet de har investert hele sitt Selv i, forsvinner ut av deres kontroll. Tidlig tap ved annet enn  ved d¿d er dokumentert av flere forskere som en st¿rre risiko for  Œ utvikle psykopatologi enn tap ved d¿d. (Agid & al. 1999,  Kendler & al. 2002) Det viser at selve tapsoplevelsen  utl¿ser  sterke emosjonelle behov. Tap er n¾rt knyttet opp mot krenkelse og nŒr tapet er knyttet til selvf¿lelse frembringer det behov for reaksjon hos narsissister.

Dette er et meget viktig element for ΠforstΠnarsissistisk dynamikk. Mens normale investerer i eget selv, som er sterkt og sundt, investerer narsissister i et ytre objekt antagelig fordi de pΠtross av sin tilsynelatende velfungering (falske Selv) opplever at deres eget Selv er svakt.

NŒr normale  opplever det tap det er Œ skilles fra  et objekt (barn eller partner) opplever de en sorgreaksjon, men fordi dere Selv er intakt henter de seg inn igjen og gŒr videre i livet. De klarer oftest ogsŒ samarbeide relativt rasjonelt fordi  Selvet ikke er  sŒ avhengig av objektet, som hos en narsissistisk personlighet. For en narsissistisk sŒret person, som har investert store deler av sitt Selv i objektet som forsvinner, blir det langt vanskeligere Œ hente seg inn. Da oppstŒr det narsissistiske raseri.  ÓMenneskelig aggresjon er pŒ sitt farligste nŒr den er knyttet til de to store absoluttistiske psykologiske konstellasjoner: det grandiose selvet og det arkaiske, omnipotente objektet. Den mest grussomme destruktivitet st¿ter vi ikke pŒ som vill regressiv og primitiv atferd, men som velorganiserte tiltak der gjerningsmennenes destruktivitet er iblandet en absolutt overbevisning om egen storhet og hengivenhet til arkaiske, omnipotente skikkelserÓ (Kohut, 1972:635).

Dette raseri spener fra letter irritasjon nŒr noen overser en hilsen, til det voldsomme psykotiske raseri vi ser ved for eksempel partnerdrap. De ulike typer narsissistisk raseri kjennetegnes ved en s¾rskilt psykologisk  val¿r ulik annen menneskelig aggresjon:

ÓBehovet for hevn, for Œ rette opp en urett, for Œ omgj¿re en krenkelse med hvilke midler det enn skulle v¾re og en dypt forankret tvangsmessig stahet i mŒten dette f¿lges opp pŒ, som tillater ingen hvile for den som har lidd en alvorlig narsissitisk krenkelse – dette er karakteristiske trekk ved alle former for narsissitisk raseri, og dette skiller den fra andre former for aggresjonÓ (Kohut, 1972:638).

Det som skiller narsissistisk raseri fra annen aggresjon er nettopp at det sŒrede kjerneselvet stŒr pŒ spill. Det handler om den ultimate krenkelse der skammen lurer i bakgrunnen. Og dermed er man rett inne i narsissistens grandiose  selvoppfatning!

Nettopp av denne grunn  opplever narsissister at barnet er en forlengelse  av dem selv. Barnet har ingen selvstendighet. Har en narsissistisk mor det vondt, oppfatter hun det som om  barnet det vondt.  Om mor mener barnet b¿r bo med henne, vil hun si barnet mener det samme uten at barnets mening verken blir h¿rt eller tillegges vekt.

I en psykoanalytisk forstŒelse oppfattes narsissiter som barnslige, umodne, de s¿ker en unik kj¾rlighet, som et spedbarn binding til sin mor. Slik er det i kj¾rlighet ogsŒ. De knytter seg til, investerer ensidig i partner pŒ en mŒte som gir klare fornemmelser for at de ser pŒ symbiosen mellom seg selv og partner som en. De har store problemer med Œ de at den andre er et selvstendig individ. Denne dynamikk gjelder alle de knytter seg til, enten det er kj¾reste eller barnet. Trussler mot denne sykelige parasitt¾re symbiose frembringer  et alvorlig raseri som i mange tilfeller tar en passiv aggressiv form. S¾rlig ved den mer covert type som synes mangle evne til selvhevdelse i sosial settinger. Aggresjonen  kanaliseres heller i  manipulasjon, sabotering, l¿gner og bedrag.

I konkrete eksempler der man spurte  mor om barnet kan fŒ bli med i et bursdagselskap, svarte mor (ute Œ sp¿rre barnet) at det klarte ikke barnet ta stilling til sŒ fort (der og da). For Œ forstŒ  dette mŒ man vite at slike mennesker har vanskelig for Œ fatte beslutninger.  Denne moren la med andre ord sitt eget problem med Œ fatte en beslutning automatisk over pŒ barnet uten f¿rst Œ konferere med barnet. De klarer ikke skille mellom eget og andres perspektiv. Deri  ligger svikten i empati til andre, fordi empati fordrer at man evner skille mellom eget og andres perspektiv.  Slike narsissistiske foreldre klarer ikke skille mellom egne emosjoner og barnets emosjoner.

vokse opp med  narsissistiske foreldre er ekstremt skadelig for selvutviklingen. Kombinasjonen av narsissistens manglende evne til Œ se den andres uavhengighet, individualitet, ¿nsker og behov,  gj¿r barnets normale l¿srivelsesprosess umulig. Den blir like problematisk som Œ skille seg fra en narsissist. Man blir demonisert, utst¿tt og baksnakket. For et barn hvis oppvekst er preget av narsissisters betingede kj¾rlighet vil barnet nŒ for alvor fŒ f¿le hva det vil si Œ bryte  denne usunne objektrelasjon. Slike barn blir anklaget og ansvarliggjort for narsissistens problemer, og de er mange g de som ikke eksisterer blir konstruert! Motivet er Œ lette egen emosjonell smerte. Barnet pŒf¿res  den samme smerte som narsissisten f¿ler, en form for projeksjon av egen smerte over pŒ barnet. Det letter narsissistens  vonde f¿lelser. At barnet fŒr det vankelig har slike ingen forstŒelse for.  En dynamikk som sŒ tydelig viser den totale mangel pŒ empati slike mennesker har.

I barnefordelingsaker er dette sv¾rt synlig i de saker som blir gjengangere i domstolene, de mest kompliserte saker, der Ókarakterforankrede problemerÓ (R¿nbeck, 2006,s.10) gj¿r seg gjeldende. Sabotering av samv¾r og ferier og hindre barnet kontakt med den forelder det ikke bor med kan v¾re typiske utrykk for en narsissistisk problematikk. Jeg sier kan v¾re, fordi  det finnes tilfeller der en forelder faktisk beskytter barnet mot den andres omsorgsvikt.

I mange tilfeller finnes det imidlertid ingen historikk pŒ at den andre forelder svikter i omsorgen, tvert imot kan den v¾re dokumentert som god.  S¾rlig er ferier av lengre varighet et problem fordi  barnet blir borte fra narsissisten i en lengre periode. I konkrete eksempler har man sett at slike foreldre kan akseptere 3 ukers ferie, men bare om den deles opp! En uke hos den andre forelder, sŒ tilbake en uke og sŒ  en ny uke borte. Slike barn utsettes i realiteten for hjernevask, de l¾res opp til Œ v¾re narsissistens livslange tjener. Narsissistens sykelige kontrollbehov hindrer at barnet kan fŒ andre impulser som kunne hjulpet det til Œ sette grenser for sitt eget Selv.

Frykten for tapet av det narsissistiske supply (barnet) der store deler av deres Selv er investert i dette objekt oppleves sŒ krenkende og truende at det narsissistiske raseri umiddelbart setter inn. Frykten for igjen oppleve tapsf¿lelsen de b¾rer med seg fra sin egen barndom overstyrer all rasjonell tenkning. Avtaler betyr ingenting for slike, samarbeid kan man bare glemme. Its my way or the high way!  NŒr f¿rst det narsissistiske raseri er aktivert varer det i Œrevis! Man krenker ikke en narsissist uten at det fŒr konsekvenser. Slike settinger oppleves som en gjenopplevelse av den skam og den krenkelse de selv ble utsatt for i sin egen barndom.  Frykten for nye krenkelser av en skj¿r selvf¿lelse overskygger all rasjonell tenkning. Logikken i deres adferd bryter sammen under trusselen om bruddet i objektrelasjonen med det narsissistiske supply.

Slike narsissistiske foreldre som utad kan preges av en depressiv lidelse,  fŒr en oppfatning av barnet som en ubrytelig del av dem selv. Behovet for et narsissistisk supply  skaper denne avhengigheten.  Dermed kan de investere i barnet som et ytre objekt, derfor fremviser de store problemer nŒr et slikt barn  blir borte fra dem i kortere eller lengre tidsintervall. Sabotering av sommerferier med barnets andre forelder er typisk. En rekke konkrete saker har vist at slike foreldre  i en akt av selvmord eller fors¿k pŒ det, ogsŒ kan drepe sine barna! I sin forvirrende objektrelasjon tror de  selv at drap av denne typen er barmhjertig. De tror de gj¿r barnet en tjeneste. De opplever det som at barnet skal slippe Œ lide nŒr forelderen er borte som f¿lge av selvmord! Det er den typiske grandiose selvoppfatning som kommer til syne. ÓHvordan skal det gŒ med barnet om JEG d¿r? Ó

 

I 2008 ble Donna Fitchett d¿mt til 24 Œrs I psykiatrisk soning  for Œ ha dopet ned og drept sine 2 s¿nner pŒ 9 og 11.

            

 

Hevn for et utilfredsstillende samliv ble oppgitt som begrunnelse I den f¿rste rettssak. I et brev til sin man skrev hun at  ÓI could not abandon our beautiful boysÓ og videre  ÓI didn't do it because I'm angry with you. I forgive you for whatever hurt you caused me. You can't help it. I just couldn't abandon our beautiful boys, I've been dead for a few days and I just wanted peace. I pray I do not live through this. I hope you find the strength to go on without us.''

 

Her legges ansvaret pŒ mannen (forgive you for whatever hurt you caused med), det forvirrede bŒndet til barne (i just could not abandon ouer beautiful boys) og til siste er det grandiose selvoppfatning som kommer til syne (I hope you find the strength to go on without us). Alt dette sŒ typisk for den narsissistiske personlighet.

 

I et annet  brev til sin psykolog dagen for mordene skrev hun:

 

Ó Sadly I am too broken to go on. Today the boys will be given an overdose as i cannot and would not ever abandon them. They think we are going on a exciting trip today but i«ve told them they need to take some medicine so they will not get air-sick. I am not a coward, nor am i crazy. I see this as my greatest act of loveÓ

 

Hun sŒ det som  Óthe greatest act of loveÓ Œ drepe to barn! Slike foreldre er tikkende bomber og  sv¾rt ¿deleggende for barn Œ vokse opp med. De som ikke dreper barnet fysisk, ÓdreperÓ det psykisk ved at barnets Selv skades for livet. Slike saker er ikke  uvanlige, derimot er kunnskapen om bakenforliggende narsissistisk problematikk mangelvare. Konkrete saker har vist at domstoler sender barn til foreldre med denne typen problematikk heller enn til den normale av foreldrene i kompliserte barnefordelingsaker.

 

I slike saker virvles det opp sŒ mye Óst¿yÓ at sakkyndige som skal vurdere hvem  som er best egnet for barnet Œ vokse opp med sv¾rt ofte ender med Œ gi narsissisten omsorgen. I domstolenes behandling av barnefordelingsaker stŒr begrepet krenkelse og verdighet sv¾rt sentralt. Dessverre fungerer ikke slike modeller for konflikthŒndtering nŒr man har med narsissistisk dynamikk Œ gj¿re. De gj¿r bare vondt verre. Selv i saker der det foreligger overveldende fakta pŒ vold, sabotering, trusler og overgrep fortseter mange domstoler Œ sende barnet til den narsissistiske forelder. Ofte skjer dette under dekke av at ÓBarnevernet har ikke funnet noe kritikkverdig da de snakket med morÉ. de sakkyndige har ikke funnet noe negativtÉosvÓ. Slike fagfolk mangler i stor utstrekning kunnskap om denne typen problematikk.

Ofte ser man dessverre  betydelige narsissistiske trekk hos slike nŒr man fremlegger konkrete beviser  som klart viser at de har tatt feil i sin vurdering.  Reaksjonen er  aggresjon mot den som avsl¿rer deres egen tilkortkommenhet. Mens vitenskapens grunnregel er etterpr¿vbarhet, forholder en del slike fagfolk seg til egne vurderinger som om de er h¿yt hevet over enhver vitenskapelig metode, ren arroganse!

For barnet er dette en tragedie som vil skade dets utvikling og Selv for livet. Barn som vokser opp med den narsissistiske forelder blir brukt som vŒpen mot den andre forelder. Det i seg selv utgj¿r et betydelig stress pŒ barnet. I konkrete saker har man sett at slike barn kan utvikle stress relaterte immunsviktsykdommer som diabetes2.

En slik adferd gir utl¿p for det fortrengte hat som egentlig er rettet mot slike narsissisters egen omsorgsviktende forelder, men som projiseres over pŒ barnets andre forelder. Egne foreldre kan de ikke hate grunnet den avhengighet de selv er l¾rt opp til. At det handler om projeksjon viser saker der den narsissistiske forelder etter et brudd gj¿r store anstrengelser for Œ fŒ partneren tilbake, samtidig som de ovenfor omgivelsene kan beskrive partner som bŒde psykopat og overgriper. Deres avhengighet av objektet blir synlig.

I en konkret sak der far tok ut skilsmisse gikk mor til sin lege og beskrev far som psykopat, opplysninger legen videreformidlet til den sakkyndige. Samtidig  sendte hun brev til UDI og ba dem kaste fars nye kj¾reste ut av Norge, slik at mor kunne fŒ far tilbake! Brevet til UDI ble avsluttet medÉ hŒper dere tar hensyn til meg!Ó Utad til dommere, sakkyndige og komparenter ble far beskrevet som psykopat, innad ville hun ha far tilbake! Dette er meget typisk for splitting. De gode og dŒrlige trekk holdes adskilt. Til omgivelsene var det de oppkonstruerte negative sider som ble formidlet, under fire ¿yne var det de gode sider som ble formidlet. Demoniseringen av far blir n¿dvendig i ansvarsfraskrivelsen for bruddet. Narsissister spiller pŒ offerrollen og vinner med det sympati.  Ikke bare bryter logikken sammen, men slik adferd viser ogsŒ den emosjonelle ustabilitet som preger slike.

S¾rlig m¿dres depresjon, narsissistisk som melankolsk kan gj¿re utviklingsmessig skade pŒ barnet

a)    gjennom skade pŒ barnets utvikling av selvregulerende adferd og affekt

b)   destabilisering av avhengighet og trygghet over tid

c)    manipulasjon av barnets autonomi og avhengighetsbehov

d)   svekket positive holdninger om Selvet.

Spedbarnsforskning har vist at  omsorgspersoners evne til og m¿te og tilpasse seg spedbarnets opplevelser spiller en avgj¿rende rolle i reguleringen av emosjoner (Stern, 1985). Dette fenomenet er kjent som affektiv tilpasning og er karakterisert ved omsorgspersonens evne til Œ gi en empatisk oversettelse av spedbarns tanker og aktivitet (Appelbaum, 1994). Alt dette svikter ved narsissistisk dynamikk.

 

Skam, Ydmykelse og Skyld

Mens skam er knyttet til individets Selv, er skyld knyttet til individets adferd. Dermed blir skammen noe som ber¿rer individets selvf¿lelse og selvbilde i langt st¿rre grad enn skyld.  Frykten for  krenkelsen setter i gang kompliserte prosesser, der skam er en viktig ingrediens. Krenkelse er ydmykelse av det grandiose falske selvet. Med skam og ydmykelse f¿lger ogsŒ behovet for hevn. Skam og ydmykelse har en sentralplass i depresjon, men mens skam er mer knyttet til vanlig depresjon synes ydmykelse mer knyttet til den narsissistiske depresjon. Av ydmykelse f¿lger da heller ikke n¿dvendigvis depresjon. Man s¿ker isteden hevn, sŒ typisk for narsissistisk problematikk. Med skammen rettes fokuset innover, mens med ydmykelse rettes den utover mot den som ydmyker.

Behovet for Œ v¾re perfekt eller ufeilbarlig kan dekke over tung og ubearbeidet skyldf¿lelse. Hos det flinke barnet kan det bak fasaden v¾re depresjon, f¿lelsen av tomhet, fremmedgj¿ring fra Selvet og meningsl¿shet. Dette bryter frem nŒr grandiositeten ikke lenger gir noen rus, sŒ snart de flinke barna ikke er pŒ topp, ingen garantert ener, eller hvis de plutselig fŒr f¿lelsen av ikke Œ ha strukket til ovenfor et idealbilde av seg selv. da blir det flinke barnet gjerne preget av skyld og skamf¿lelse (Miller, 1980) Narsissistisk depresjon handler da ogsŒ mer om indre forventninger som ikke oppfylles, uoppnŒeligheten av det falske grandiose selv, mens normal depresjon i st¿rre grad handler om ytre forventninger som ikke oppfylles, forholdet som r¿k, jobben  som glapp osv.

Narsissister s¿ker gjerne selvf¿lelse gjennom tilpasning til en uoppnŒelig norm, og denne streben etter aksept kan bli sŒ voldsom at den blir avvikende. Dette kan v¾re forvirrende og ikke lett for omgivelsene og terapeuten Œ se at tilsynelatende velfungering er symptomatisk adferd.

Et klassisk forsvar er Œ fors¿ke holde skammen unna gjennom grandiositet og Œ hevde seg uavhengig og usŒrbar, der forakt, hovmod og overmot kan v¾re elementer i det grandiose selvbildet. PŒ den mŒten n¾rer grandiositet og skam hverandre gjensidig (skŒrderud,2002).

 

Hva sier psykiatrien?

Rent diagnostisk finnes det i hovedsak  3 systemer som fanger opp de personlighetstrekk man her stŒr ovenfor. Det er DSM 4, ICD 10 og PCL-R. Ingen av disse evner fange opp den totale kompleksitet  narsissistisk adferd representerer.

DSM 4

Diagnostic and Statistical Manual og Mental disorders (DSM 4), 4 utgave er en oversikt over de diagnostiske kriterier for psykiske lidelser i USA. Den utgis av APA, American Psychiatric Association. I DSM er det beskrevet ca. 10 ulike personlighetsforstyrrelser der NPD, Narcissistic Personality Disorder, er en av disse. NPD er beskrevet ved 9 trekk:

1.     Har en grandios oppfatning av egen betydning

2.     Er opptatt med grandiose fantasier om ubegrenset suksess, makt, briljering, skj¿nnhet eller ideell kj¾rlighet.

3.     Tror de er spesielle og kan bare bli forstŒtt av, eller b¿r assosieres med, mennesker (eller institusjoner) som ogsŒ er spesielle eller av h¿y status.

4.     Krever betydelig beundring

5.     Har en f¿lelse av rettigheter (entitlement)

6.     Er mellommenneskelig utnyttende

7.     mangler empati

8.     Er ofte misunnelig pŒ andre eller tror andre er missunnelig pŒ han/henne

9.     Viser arrogant, overlegen adferd eller holdninger

En diagnose kan settes nŒr 5 av disse trekk forefinnes. En stor svakhet ved DSM sin beskrivelse er at den i liten grad tar h¿yde for  den mer sky, introverte narsissist, covert narsissist. DSM  beskriver i hovedsak den mer utadvendte og bedre fungerende overt narsissist. Den mer covert narsissist beskrives bedre gjennom The Hypersensitive Narcissism Scale, HSNS og er beskrevet som langt mer komplisert Œ avsl¿re. Covert narsissisme ansees som en mer patologisk utgave av narsissistisk problematikk.

 

ICD 10

ICD 10 er det europeiske diagnose system som benyttes av WHO. I forskning er DSM mer benyttet. I ICD 10 finner vi narsissistisk personlighetsforstyrrelse under gruppen F60.8, Andre spesifikke personlighetsforstyrrelser. I ICD 10 er det ingen egen diagnose for denne lidelsen.

 

PCL-R

PCL-R, Psychopathy Checklist-Reviced, er et diagnosesystem spesielt for diagnostisering av psykopati. Dette bestŒr av 20 trekk som det skŒres pŒ.  Disse trekk er delt inn i 2 Faktorer (grupper). Faktor 1 bestŒr av personlighetstrekk, mens faktor 2 bestŒr av  mer antisosial adferd. Faktor 1 korrelerer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse og blir derfor nevnt her. 

 

Det er med andre ord ingen enhetlig beskrivelse av denne forstyrrelsen i diagnosesystemene der den omtales. rsakene til dette kan v¾re flere. En er at narsissistiske trekk, er Œ finne i flere ulike diagnoser (borderline, avhengig, unnvikende, antisosial, paranoid, psykopati osv). MŒten diagnosesystemene er bygget opp pŒ gj¿r at man pr¿ver unngŒ at samme trekk finnes i flere ulike diagnoser, for at man lettere skal kunne  diagnostisere (reliabilitet) men ogsŒ for at det skal v¾re lettere  Œ kommunisere mellom fagpersoner om de enkelte diagnoser. Man ofrer validitet for reliabilitet. Med andre ord er diagnosesystemet laget for ¿kt reliabilitet mellom fagfolk og ikke prim¾rt for Œ beskrive den konkrete lidelses trekk! At samme trekk, eks. manglende empati, forekommer i mer enn en diagnose er de fleste klar over, men unnlates beskrevet i diagnosesystemet for lettere Œ kunne kategorisere de ulike diagnoser.

 Dette er en stor svakhet med disse systemer slik de opptrer i dag. I de kommende versjoner er det lagt opp til en langt mer dimmensjonell  fremstilling av denne problematikk (DSM 5) og ikke en sŒ kategorisk som det man finner i dag. I dagens system har man enten en diagnose eller sŒ har man det ikke. I de kommende versjoner legges det betydelig vekt pŒ at det er ulike  grader av disse forstyrrelser, noe som  fanger opp denne problematikk pŒ en mer valid mŒte. Narsissistisk forstyrrelser finnes i ulike grader. Fra de lettere til de maligne typer.

Et annet problem med diagnosesystemene og den terapeutiske tenkning de representerer er behovet for Œ unngŒ Œ stigmatisere individer med disse lidelser ut i fra en tenkning om at det ikke bidrar til  Œ gj¿re slike friske!  Ut i fra en slik terapeutisk tenkning er mange fagfolk reserverte med Œ benytte denne diagnosen grunnet dens stigmatiserende karakter samt det faktum at det i dag ikke finnes effektiv terapi for  Œ hjelpe de som lider av dette.

Dette betyr ikke at denne adferden ikke finnes! Dessverre  er det slik at en slik terapeutisk tenkning ikke tar h¿yde for  behovet for en klar definering av denne adferden  ut i fra behovet til de som utsettes for denne adferden. kunne kommunisere  hva denne adferd bestŒr i, sette et navn pŒ den, er ikke bare av betydning for fagfolk, det er av kanskje st¿rre betydning for lekfolk som ikke i samme utstrekning  har kunnskap om denne problematikk. Ikke minst er det av stor betydning for de som lider under en slik adferd Œ fŒ anerkjennelse for  at de problemer de selv utvikler grunnet pŒvirkning fra en narsissist anerkjennes og bekreftes. 

Ofre for slike sp¿r seg ofte Hva var det som skjedde? etter at de kom seg ut av et slikt forhold.  Da er det av stor verdi for deres helbredelse Œ  ha en klar definisjon Œ forholde seg til. Dessverre synes ikke mange fagfolk ha en slik forstŒelse. Det synes viktigere Œ hindre stigmatisering av narsissisten enn Œ  bekrefte for offeret  hva man har v¾rt utsatt for.  Det blir derfor et paradoks at en del fagfolk i frykten for Œ stigmatisere  den ene lidende, overlater den andre lidende til seg selv! Noe av denne unnfallenheten  skyldes utvilsomt manglende kunnskap om narsissistisk dynamikk.  Barn som ikke kan komme seg ut av slike forhold blir derfor i stor utstrekning overlatt til narsissisten for videre ¿deleggelse, selv om det fra omgivelsene dokumenteres aldri sŒ godt hvilken skadelige dynamikk barnet utsettes for.

PŒ dette omrŒdet svikter diagnosesystemene fundamentalt. Narsissistisk forstyrrelse er da ogsŒ en adferd som i stor utstrekning gŒr ut over omgivelsene, de n¾re personer, ektefeller, barn og arbeidskollegaer. Det finnes vel neppe en narsissist pŒ den jord som f¿ler seg plaget av sin egen adferd! Tvert imot mener de seg mer velfungerende enn de fleste andre. Diagnosesystemene tar ikke h¿yde for denne nytten av  gode beskrivelser og klare definisjoner.

 

Oppsummering

Slik narsissistisk problematikk gŒr i sosial arv har slike narsissistiske foreldre selv en gang v¾rt barn av en narsissistisk forelder. Det er som kjent ingen gener for psykiske lidelser. Traumer fra egen tidlig barndom er da ogsŒ beskrevet som typisk for denne problematikk. Traumatiserte barn blir syke voksne. Slike foreldre tror virkelig at de beskytter barnet mot den andre forelder, som de selv har demonisert. Dessverre  sloss de mer mot sin egen demoniserte fantasi enn virkeligheten. Deres persepsjon av virkeligheten styres av perseptuelle sett. Ny kunnskap og erfaring blir assimilert med eksisterende, omgivelsene mŒ tilpasse seg narsissisten. Deres manglende evne til Œ akkomodere ny kunnskap ligger bak deres problemer med Œ l¾re av feil. All persepsjon pŒvirkes av tidligere traumer og tolkes i lys av frykten for nye krenkelser. Ikke rart det ikke nytter samarbeide med slike, evnen til kompromiss eksisterer ikke.

Og slike foreldre mener flere sakkyndige psykologer og dommere er best egent som omsorgspersoner for barn! Er det rart det blir konflikt rundt slike saker? ER det rart ÓKonflikt og forsoningÓ modellen i domstolene ikke fungerer i slike saker!

ÒJeg vil sette en form for strukturell vold pŒ kartet: Misbruk av makt i mektige institusjoner, medisin, rettsvesen og barnevern! Disse har makt til Œ definere normer. Dermed bestemmer de hva som er avvik, og hvordan vi behandler avvikere. Mennesker som forteller om avvikende erfaringer med disse institusjoner stemples lett som avvikereÓ!(Kirkengen, 2007)

Dessverre finner vi ogsŒ ofte i disse institusjoner narsissister med sin h¿ye moral og norm, men som hever seg selv over disse lover og normer. Den dommer, den sakkyndige som ikke tror pŒ offeret for  narsissistisk adferd, krenker offeret pŒ nytt! Medisinen krenker med normen bygget pŒ vitenskap, domstolene krenker  med normen som bygger pŒ rettferd.

 

Enough about me.

We talked far too much about me,

lets talk about you.

What do you think about me?

 

Fra filmen Beaches (1988)