250GB:Users:runefardal:Desktop:rufadr.gif

Rune Fardal, psy­kologi student

Personlighetsforstyrrelser med hovedvekt pΠnarsissistisk problematikk i relasjon til barn

http://www.sakkyndig.com     mail: rune@fardal.no

 

 

Lojalitetskonflikt –

 narsissistens behov for objektet

 

 

 

10 juni, 2011, Oppdatert 12.06.2011

 

Med linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/lojal.htm

Utskrift : http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/lojal.pdf

 

 

Narsissistens behov for selvbekreftelse er et sykelig behov. Mens alle har et behov for Œ fŒ bekreftet  eget selvbilde, er narsissistens behov for dette av sykelig karakter. I motsetning til normale er behovet uendelig. rsaken ligger i  et ¿delagt Selv, en identitet som aldri ble utviklet og  oppfylt i tidlig alder. Der normale  bare har mindre ÓhakkÓ i sitt selvbilde, har narsissister ut¿mmelige  avgrunner Œ fylle. Rent biologisk kan en se for seg at  de nervestrukturer  som skulle mottatt den kjemiske komponenten fra bekreftelsens velbehag, ikke fŒr tilstrekkelig  pŒfyll, eller ikke makter ta imot  det pŒfyll som kommer. Barndommens kroniske stress i form av traumer, med dertil kronisk h¿ye nivŒer av cortisol og adrenalin har skadet/¿delagt disse nervestrukturer.

 

Som en metafor kan vi se pŒ Selvet som en kule full av hakk fra livets pŒkjenninger og traumer. Hos den normale er ikke disse st¿rre enn at  de ikke utgj¿r noen trussel mot kjerneselvet, vŒr innerste sŒrbare opplevelse av oss selv, slik vi egentlig oppfatter oss selv.

Hos narsissisten derimot, hvis Selv er fragmentert av alvorlige kroniske traumer og der kjerneselvet er skadet, der den innerste bevisstheten om hvem man er, aldri  fikk en sunn utvikling, der er behovet for selvbekreftelse blitt et sykelig og utt¿mmelig behov. Det er som en avgrunn som aldri blir fylt. Biologisk handler dette om nervestrukturer som er skadet eller  ikke er utviklet til Œ respondere som de skulle ha gjort.

Mens den normales behov dekkes av  pŒfyll i en grop, sŒ  klarer ikke narsissisten dekke sitt behov fordi gropen ikke har noen bunn. De fŒr aldri nok, fordi  behovet er st¿rre enn tilgangen pŒ narsissistisk supply. Derfor bruker de opp mennesker i sin jakt pŒ selvbekreftelsen. De er emosjonelle parasitter som trenger symbiosen med det narsissistiske supply. Og dette supply kan v¾re egne barn.

Denne skissen kan v¾re en metafor Œ pŒ en slik fremstilling:

:selvet.gif

Denne videoen (http://www.youtube.com/watch?v=pXbPJ2b4nXM) gir en forklaring pΠdenne skisse.

 

ha en narsissistisk forelder som bruker barnet som narsissistisk supply er derfor sv¾rt skadelig for  barnet. Barn som vokser opp med slike foreldre vet ikke at dette er fullstendig galt, forde de har sjelden  et referansepunkt i en normal forelder. Det s¿rger narsissisten for at de ikke fŒr ved samv¾rssabotasje og lignende.

I motsetning til en overt narsissist som investerer mer i seg selv, investerer  en covert narsissist investerer narsissisten i et ytre objekt som narsissisten sŒ soler seg i glansen av. Dette ÓlysetÓ fra objektet fungerer sŒ som bekreftelse pŒ eget Selv. En dypere visshet  om at de selv ikke fungerer i arbeid, skole, partner, som forelder osv., (som f¿lge av et ¿delagt kjerneselv) pr¿ves kompensert gjennom den parasittiske relasjon  det ytre objektet  representerer.  Et slikt ytre objekt kan v¾re  en fantasi, et objekt, et barn, en partner, et arbeide, ja  alt som kan representere  et ÓlysÓ de kan leve i skinnet av. De speiler seg sŒ i lyset av dette ytre objekt. NŒr det er et barn, ¿delegges barnet fordi barnet  blir tvunget til Œ speile den voksne og ikke omvendt. Betinget kj¾rlighet blir resultatet. Barnet fŒr ÓbekreftelseÓ nŒr  den voksne  blir bekreftet av barnet, ÓJa nŒ er jeg forn¿yd med deg, sŒ nŒ er jeg glad i degÓ!

 

Et eksempel.

La oss ta et eksempel fra Kvam-saken, der en narsissistisk mor  ¿dela barnet gjennom sitt ut¿mmelige behov for Œ bruke barnet som et narsissistisk supply. Etter at barnets far gjennom 12 Œr  og 11 rettssaker pr¿vde hjelpe barnet ut av sitt destruktive og voldelige  oppvekstmilj¿ med sin narsissistiske mor, var mor til slutt id¿mt tvangsbot. Far lyktes ikke i Œ flytte barnet fordi barnevern, sakkyndige og domstoler ikke hadde kunnskap om  narsissistisk dynamikk. Barnet endte opp med kroniske immunsviktsykdom grunnet kronisk stress over mange Œr.

Etter at mor hadde sabotert og hindret samv¾r i ett helt Œr, fratatt barnet 3 av 4 lovpŒlagte sommerferier med sin far, ble hun i dom fra Hardanger tingrett (sorenskriver Klaus Skjeldal) av 11.5.2011 ilagt tvangsbot om barnet ikke fikk samv¾r og ferie med sin far. Da hadde hun pŒstŒtt barnet ikke ville til sin far, mens barnet til den sakkyndige  beskrev et stort savn etter sin far.

I en slik setting  kommer barnet (12 Œr) pŒ sitt f¿rste samv¾r pŒ over 1 Œr,  med sin far. Barnet viser stor glede over Œ fŒ treffe sin far igjen. Barnet tilkjennegir under samv¾ret ¿nske om en ny mobiltelefon. Far kj¿per en iPhone4 til henne, noe hun  viser  stor glede over Œ fŒ.  Blant venner er det tydelig at hun er stolt av  sin nye telefon.

Barnets glede over Œ bli satt pris pŒ, over Œ fŒ  en slik telefon, blir kortvarig. Da hun kommer  tilbake til sin narsissistiske mor etter samv¾r, opplever barnet at mor ikke er s¾rlig glad for at det har fŒtt en slik ny telefon, og s¾rlig ikke fra far. Istedenfor Œ glede seg over barnets  stolthet, opplever barnet en negativ holdning fra mor.  Resultatet blir at barnet fortsetter bruke sin gamle telefon istedenfor sin nye. Lojaliteten til mor, frykten  for konsekvensene tar overhŒnd over barnets egne ¿nsker og behov.

Konsekvensene av dette blir synlig 14 dager senere nŒr barnet kommer pŒ neste samv¾r med sin far. Fra Œ v¾re sŒ glad for endelig Œ se sin far  at hun kaster seg om halsen hans og vil ha en klem, unngŒr hun nŒ plutselig sin far og ved ankomst til far,  gŒr ut med  andre barn uten Œ kontakte far.  F¿rst senere pŒ kvelden kommer hun hjem til far. Der viser hun ikke den samme glede, men tvert imot  synes hun unngŒ kontakt med far.

rsak? Barnet  frykter hva far skulle si om han nŒ fikk vite at  mor etter at barnet  ved siste samv¾r kom hjem med ny iPhone4, opplevde at mor gŒr hen og kj¿per nok en ny identisk  iPhone4 til barnet! Iphone4 kj¿pes som kjent med bindingstid.

Barnet satt nŒ plutselig med 2 nye iPhone4 og 2 abonement pŒ 1 Œrs varighet. Den ene fikk hun  fra sin far fordi hennes gamle telefon (som hun hadde fŒtt fra mor ) var dŒrlig, den andre fikk hun fra sin narsissistiske mor som Œpenbart  opplevde  barnets glede over  sin nye telefon som en trussel. Dette skjer i en setting der mor, som lever pŒ trygd, ikke klarer betale for barnets tannlege og legeregninger, men sender disse regninger til far!! Men ny iPhone4 til barnet  gŒr hun hen Œ bruker over 5000,- pŒ!

Fra Πha hatt ett nummer pΠsin gamle telefon, fikk barnet et nytt nummer pΠfars telefon og pΠtoppen av det nok et nytt nummer pΠmors nye telefon!

I klare ordelag og holdninger fra mor opplever barnet at den glede det f¿lte over  ny telefon fra far ikke ble speilet.  Istedenfor at mor bekreftet barnets glede og stolthet, og lar barnet beholde gleden, opplever barnet  det motsatte. Mor er negativ og ford¿mmende mot barnets  positive emosjoner. Kombinasjonen av mors hat mot far (skilt i 1999) og behovet for barnet som narsissistisk supply gir seg slike syke utslag.

Det er her vi ser det utrolig skadelige for et barn Œ vokse opp med en narsissistisk forelder. Barnet fŒr ikke bekreftet sine positive emosjoner.  Det fŒr ikke lov Œ v¾re glad i sin far, og glede seg over det far gir barnet. Isteden havner barnet i en alvorlig lojalitetskonflikt.

Skal det vise far glede og takknemmelighet for en ny telefon, og dermed trosse sin mors negative  holdning, eller skal hun unngŒ vise  sin takknemmelighet til far og beholde mors ÓgunstÓ? Slik oppstŒr lojalitetskonflikt for barnet, en konflikt pŒf¿rt av en narsissistisk mor og som  tvinger barnet Œ velge mellom  sine foreldre. Avhengig av mor som hadde den daglige omsorgen, tvinges barnet til Œ  skjule egen glede og heller tilfredsstille sin syke mors behov for narsissistisk supply.

Mens far dekker et behov hos barnet for ny telefon,  dekker mor sitt eget behov. En fŒr lett inntrykk av at det er en form for misunnelse fra mor. At det ikke var hun som kunne gi barnet en  god telefon blir utŒlelig i relasjon til omgivelsene. I trŒd med typisk narsissistisk dynamikk mŒ hun vise  sine omgivelser at hun ikke er  dŒrligere enn far! Hvordan dette slŒr ut negativt for barnet  har hun ikke innsikt i.  Alt er fokusert rundt egne egosentriske behov.  Slik mor i Œrevis har sabotert samv¾r og hindret barnet  tilknytning og kontakt med sin far, slik  saboteres og hindres barnet i Œ oppleve glede knyttet til far. Det fremstŒr som en Œpenbar trussel mot mors behov at barnet   opplever positive emosjoner fra andre fordi det truer  bors  bruk av barnet som narsissistisk supply.

Det barnet opplever som positivt og er stolt av,  blir benektet og negativt vinklet av mor. Barnets kilde til  stolthet  og selvbekreftelse, blir utgangspunkt for barnets  skam, angst og utrygghet. Slike narsissistiske foreldre  evner ikke la  barnet beholde gode emosjoner. Gleden over ny telefon, blir av mor snudd til  angst for negative konsekvenser.

Barnet som er avhengighet av  sin mor, barnets lojalitet til mor, gj¿r at  barnet ikke  fŒr beholde de positive emosjoner  fars gave frembrakte. Isteden  mŒ barnet undertrykke sin egen  glede, for igjen Œ tilfredsstille mors behov av frykt for Œ miste  det lille av betinget kj¾rlighet slike barn opplever fra en slik narsissistisk mor.  Istedenfor at den voksne speiler barnet, og gjengjelder barnets  glede, er det barnet som mŒ speile den voksne og stadig vise sin lojalitet til den narsissistiske mor.   Barnet mŒ gj¿re mor forn¿yd, mens det burde v¾rt mor som skulle gj¿re barnet forn¿yd. Mors behov for Œ vise omgivelsene at hun hadde kj¿pt ny iPhone til barnet, var viktigere enn at barnet fikk beholde gleden av fars gave. At barnets far hadde  kj¿pt  ny telefon til barnet, oppleves av slike narsissistiske foreldre som en trussel mot det kontrollbehov de har  ovenfor barnet.

Konsekvensene for barnet  av det som egentlig er en ikke-sak blir sŒ utrolig alvorlige. Det fŒr ikke lov og beholde  en positiv emosjon i relasjon til sin far, takknemligheten  av en ny telefon, gleden av Œ ha noe nytt det ¿nsket seg.  Denne takknemlighet, denne positive emosjon stjeler  mor.  Som en parasitt suger hun  barnets glede og positive emosjoner over til seg selv og etterlater et barn med angsten av hva far vil si nŒr han finner det ut.

Det er mor som skal v¾re kilden til de  positive emosjoner barnet fremviser i sin glede over fars gave. At barnet  opplever positive emosjoner fra sin far utgj¿r en trussel  mot bruken av barnet som narsissistisk supply.

Slik barnet nektes  samv¾r og kontakt med sin far, slik skal barnet nektes  positive opplevelser med sin far.  For narsissisten er det viktig Œ ¿delegge all positiv relasjon som kan oppstŒ mellom barnet og far.

-       Mors misunnelse kommer til syne. Hvorfor skal barnet fŒ oppleve glede i sin barndom nŒr hun selv bare opplevde traumer?

-       Mors manglende selvinnsikt i hvordan hennes adferd skaper  lojalitetskonflikt for barnet  har hun ingen forstŒelse for. Derimot er mor rask til Œ pŒstŒ at far skaper lojalitetskonflikt i barnet (projeksjon).

-       Mors egosentriske  adferd kommer til syne, det handler bare om mors f¿lelser og ikke barnets. Barnet oppleves av mor som en del av hennes egen identitet. Uten barnet (supply)  mister mor en del av sin identitet som er knyttet til barnet.

-       Mors manglende empati kommer til syne, det er ingen evne til Œ sette seg inn i barnets f¿lelser og gleder. f¿le den glede barnet f¿lte  blir utŒlelig, fordi hun selv mangler en slik f¿lelse.

-       Mors hat mot far kommer til syne, for at han tok ut skilsmisse fra henne. En krenkelse av dimensjoner mot en narsissists oppblŒste og grandiose selvbilde. Da skal ikke barnet nyte godt av fars resurser.

-       Mors frykt kommer til syne, for at barnet skal f¿le positive emosjoner til sin far og dermed true  barnets  posisjon som narsissistisk supply for mor.

-       Angsten slŒr inn for fullt og gir den typiske narsissistiske adferd, der barnet er til for mor og ikke omvendt! Angsten for Œ miste  objektet (barnet) hun har investert sŒ mye av sin identitet i.

Mors behov av barnet som et objekt hun kan sole seg i glansen av, blir viktigere enn barnets behov  og f¿lelser. Slike foreldre ser kun Óbarnets behovÓ nŒr barnevern eller psykologer kommer for Œ observere dem. Da er det ikke mŒte pŒ  hvordan barnet settes i sentrum. SŒ snart  de observerende ¿yne er borte, opplever barnet igjen det motsatte.  Dette er sv¾rt forvirrende for barn og bidrar til deres utrygge tilknytningsstil.

Slike barn t¿r ikke snakke om hvordan de har det i hverdagen. Om man sp¿r sŒ svarer de alltid at Óde har det braÓ. Deres frykt for Œ miste den lille betingende kj¾rlighet de fŒr,  overstyrer deres egentlige behov og ¿nsker. Ofte lever de i en hverdag der slike foreldre som dette truer barnet med Œ begŒ selvmord om de avsl¿rer hvordan virkeligheten egentlig er. Rettssaker har vist at slike barn trues med mors selvmord om de ikke sier de vil bo med mor nŒr sakkyndige sp¿r. Slike barn fremviser ofte en  utrygg tilknytning.

Derfor  gŒr det ofte galt  nŒr barnevern og sakkyndige ikke har kunnskap om narsissistisk problematikk. Barnevernslederen i Kvam kommune, Astrid Anette Steine, har da ogsŒ endt opp med Œ forsvare mor, for fars avsl¿ringer av omsorgsvikt. Som barnevernsjefen sŒ treffende  gir utrykk for ÓVi har ikke sett noe omsorgsvikt, og barnet sier til oss at det har det braÓ.

Dessverre st¿tter mange dommere seg pŒ  nettopp et slikt kunnskap l¿st barnevern nŒr de fatter beslutninger pŒ hvor barna skal bo i barnefordelingsaker. Typisk er  beskrivelser som ÓBarnevernet har ikke gitt grunn til bekymring, sŒ derfor  blir barnet boende med morÓ! Barnevern og sakkyndige psykologer har  sett det perfekte skuespill slike narsissister fremviser, de har h¿rt et barn som Óikke gir utrykk for problemerÓ og tror det de ser uten Œ stille  de kritiske sp¿rsmŒl som lett kunne avsl¿rt slike narsissistiske foreldre. Til tross for at rapporter ofte beskriver hvordan slike barn fullstedig lŒser seg nŒr de blir stilt kritiske sp¿rsmŒl om slike m¿dres adferd, er det ingen som reagerer. Dommere og barnevern mangler kunnskapen som skal til for Œ forstŒ hvordan barnet ¿delegges fra innsiden.

Et barn uten egen identitet l¿srevet fra i dette tilfelle morens identitet, vil fŒ alvorlige problemer den dagen det mŒ stŒ pŒ egne ben. Slike barn stŒr i fare for Œ ende opp som sin forelders  livslange sykepleier. De manipuleres inn i en rolle som livslangt narsissistisk supply.

Det h¿rer med til historien i Kvamsaken at far 2 Œr tidligere  ogsŒ kj¿pte en iPhone til barnet. N¿yaktig det samme  skjedde den gang. F¿rst la barnet igjen telefonen pŒ en ferge og sa det hadde mistet telefonen.  Den ble funnet og returnert til far.  Deretter  kastet barnet telefonen innerst i et skap og sa igjen at det hadde mistet telefonen.  Hennes s¿ster sŒ imidlertid dette og  hentet frem telefonen.  I begge tilfeller fortalte barnet at mor ikke hadde likt at det fikk en slik telefon fra far og at det derfor hadde ÓkvittetÓ seg med telefonen av frykt for  konsekvensen fra mors negative holdning. For barnet var det lettere Œ si det hadde mistet telefonen enn Œ si at angsten fra mors holdning og trusler gjorde at det ikke kunne ta imot fars gave.

Slik adferd fra en narsissistisk mor skaper alvorlig lojalitetskonflikt i barnet.  Kontakten med faren som kunne f¿rt barnet ut av  de problemer hun hadde i relasjon til mor blir  hindret og ¿delagt av morens syke adferd. Omgivelsene verken ser eller forstŒr dette, for barnet, ¿deleggende spill en slik syk narsissistisk forelder driver med.   

Lojalitetskonflikt til  sine foreldre er vanskelig for barn og hŒndtere. De  velger ofte enkle l¿sninger (kaste telefonen) fremfor  Œ konfrontere den angst  og ubehag det er forbundet med Œ si det ikke kan motta fars gave. De er redde for Œ miste den lille kontakten de har med den normale forelder som de tross  narsissisten faktisk er glad i.  

I Kvam saken hadde far kunnskap om denne problematikk og  fortalte barnet at det var greit at det brukte telefonen mor hadde kj¿pt, slik at  lojalitetskonflikten  kunne reduseres for barnet. For far var det viktigste at barnet hadde    en ny telefon, ikke hvem som kj¿pte den. Far tok tilbake  den telefon han hadde kj¿pt i samrŒd med barnet. dermed  reduserte far ogsŒ  konflikten barnet fikk med sin narsissistiske mor. For barnet var det Œ l¿fte en angstfull b¿r av dets skuldre.

Slike barn fŒr ikke lov Œ v¾re glad i den andre forelder, fordi det oppfattes som et svik og en trussel mot den narsissistiske forelders bruk av barnet som narsissistisk supply. Dessverre fremviser bŒde barnevern, sakkyndige psykologer og dommere  manglende kunnskap om slike komplekse psykologiske problemer og bidrar dermed til at slike narsissistiske foreldre kan fortsette ¿delegge barn.