Tekstboks: Rune Fardal, psyÂkologi student 

Personlighetsforstyrrelser med hovedvekt pŒ narsissistisk problematikk i relasjon til barn
http://www.sakkyndig.com     mail: rune@fardal.no
Tekstboks:

 

 

 

 

 

 

ÓKonflikt og forsoningÓ

En gavepakke til narsissistiske foreldre?

 

 

 

15 august, 2010, Oppdatert 4.9.2010

 

Med linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/konfliktforsoning.htm

Utskrift : http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/konfliktforsoning.pdf

 

 

ÓKonflikt og forsoningÓ er modellen som benyttes ved domstolenes behandling av barnefordelingsaker etter samlivsbrudd og er nedfelt i barnelovens ¤61.  Psykolog Knut R¿nbeck ved psykologisk institutt, Universitetet i Oslo ledet utvikling av denne modellen som var grunnlaget for hans doktorgrad i 2008. Empiri tilsier at  i de psykologisk mest komplekse saker, der man ofte finner narsissistisk dynamikk, (alvorlig narsissistisk sŒrede mennesker) fungerer modellen  mot sin hensikt. Med andre ord, der man virkelig har behov for psykologisk kompetanse, gj¿r den mer skade enn nytte. Derfor burde  konfliktens dynamikk v¾rt klarlagt f¿r man tok modellen i bruk.

I augustnummeret av Tidskrift for Norsk Psykologforening tar Psykolog Knut R¿nbeck opp problemet med krenkelse i forbindelse med samlivsbrudd og barnefordeling. Krenkelse er et grunnleggende begrep ved narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Ekstremt lave terskler for krenkelse er  selve grunnlaget for den narsissistiske skam problematikk.

 

 

 

Innledning

Det er ikke skilsmissen som sŒ eller selve konflikten som er skadelig for et barn, men hvordan den blir hŒndtert og l¿st av foreldrene. Omtrent 80% av foreldrene finner omforente l¿sninger (R¿nbeck, 2008). Grunnlaget for modellen var ÓDet var  for Œ redusere risikoen for slike relasjonskader at det ble utviklet en alternativ modell til den tradisjonelle rettsbehandlingen av barnefordelingsakene.Ó En rekke av de grunnleggende premisser R¿nbeck legger til grunn for modellen, gj¿r at den ikke egner seg for  de psykologisk mest komplekse saker.

Kirkengens bok (2005) ÓHvordan krenkede barn blir syke voksneÓ beskriver hvordan barn som ikke  fŒr dekket de n¿dvendige utviklingsmessige behov for selvaktelse, men blir ydmyket,  kan ende i livslang psykisk problematikk.  R¿nbeck beskriver det samme ÓKrenkelseÉ det handler om ydmykelse, om ens verd misaktes i stedet for Œ anerkjennes, slik at selvf¿lelsen trues. Slik definert er altsŒ krenkelse n¾r knyttet til tap eller trusler om tap av selvf¿lelse. Det er ens opplevelse av egenverd det er snakk om. Det er derfor naturlig at krenkelse motiverer et ¿nske om Œ ta igjen og fŒ rettet opp noe..Ó. Mennesker med en narsissistisk problematikk sliter nettopp med denne typen problemer. Skam, lave terskler for krenkelse og et ¿delagt selvbilde f¿rer til en rigid kronisk adferd der alt og alle blir  redskaper i en streben etter Œ dekke disse udekte fundamentale behov.

Behovet for bekreftelse av eget Selv er sŒ fundamentalt i mennesket og at en mŒ anta  at det har en genetisk forankring. Mennesker som ikke fŒr dekket disse fundamentale behov i tidlig alder pr¿ver resten av livet og Œ kompensere for disse mangler. I alvorlige tilfeller  gjenspeiler dette  en narsissistisk personlighets-forstyrrelse. Man utvikler et falskt selv med et grandiost selvbilde. Det meste av den psykiske energi gŒr med til Œ opprettholde denne fasaden.

I barnefordelingsaker der en av foreldrene har en slik adferd sier det seg selv at normal konflikthŒndtering ikke er mulig. R¿nbeck skriver at ÓN¿kkelen til Œ forstŒ hva som kan bevege eller lŒse foreldre i konflikt om barneomsorg ligger i arten av deres f¿lelsesmessige investeringer.Ó Hos en narsissistisk sŒret person der alt er innrettet pŒ  Œ unngŒ ytterligere emosjonelle nederlag, sier det seg selv at man ikke har noe Œ forhandle om. Om den andre forelder skulle fŒ omsorgen, vil det oppfattes som en reprise pŒ det savn og det tap av selvf¿lelse de b¾rer med seg fra sin egen traumatiske barndom. I en slik konflikt vil ikke modellen fungere.

De begrep den bygger pŒ har ingen gjennomslagskraft hos slike foreldre. R¿nbecks beskrivelse av at ÓDet er de maligne konflikter som ikke finner noen l¿sning, som derfor krever de psykologiske og juridiske fagfeltenes konstruktive oppmerksomhetÓ vitner om manglende forstŒelse for de mest kompliserte konflikter. faktum er at nŒr konflikten blir kompleks, gŒr saken til doms, uten hjelp fra modellen. Den kommer til kort! En rekke saker viser nettopp at der man har narsissistisk dynamikk, kommer psykologer til kort. Ja faktisk ender de ofte opp med sympati for den narsissistiske forelder og gir dem omsorgen.

Han skriver Ó Empati handler om evne til innlevelse. Den intellektuelle forutsetning er evne til Œ skille mellom den andres og ens eget perspektiv. Den emosjonelle kvaliteten er vel sŒ viktig.Ó Er det noe som preger krenkede mennesker sŒ er det nettopp mangel pŒ empati og evne til innlevelse i andre. Nettopp den manglende evne til Œ skille eget perspektiv fra bŒde barnet og den andre forelder gj¿r deres adferd sŒ skadelig for barn. Konflikt og forsonings modellen tar ikke h¿yde for en slik problematikk nŒr den sŒ sterkt fokuserer  terapeutisk tenkning, som den gj¿r. Dens vektlegging av fremtid pŒ bekostning av fortid, dens vektlegging pŒ forsoning fremfor maladaptiv adferd, den fokus pŒ avtale der kommunikasjon har brutt sammen, gj¿r at den bidrar til konflikt¿kning istedenfor konfliktreduksjon.

I en terapeutisk setting skjer rolleutvikling, mens i en sakkyndig setting skjer rolleavklaring! Dette er grunnleggende forskjellige mŒter Œ  utf¿re sakkyndigrollen pŒ. Den sakkyndiges rolle er Œ innformere domstolen, ikke drive terapi. Som terapeuter tar slike med seg sin vante tenkning inn i denne rollen som sakkyndig, en rolle der de egentlig skal  v¾re deskriptive (beskrivende) for Œ klargj¿re kompliserte  prosesser for domstolene. Psykiater Helles¿y beskriver dette meget godt i VG 23.1.2008 i forbindelse med Valla saken: ÓVi var ikke leger, vi opptrŒdte ikke i den rollen. Hun var ikke vŒr pasient, vi unders¿kte henne ikke kliniskÓ. Konflikt og forsoningsmodellen bygger pŒ en antagelse om at bare man unngŒr Œ krenke  motparten, sŒ vil man kunne l¿se en konflikt. Det fordrer at man f¿rst forstŒr konflikten!

R¿nbecks beskrivelse ÓI utviklingspsykologien er det bred enighet om at barnets interaksjon med sine n¾rmeste omsorgspersoner er av sentral betydning for  dets evne til selv Œ forstŒ andre og deres livsverden, altsŒ barnets egen utvikling og empatiske kvalitet. Videre regnes empatiutviklingen som en forutsetning for en personlig forpliktende moral. NŒr barnet blir m¿tt pŒ en Œpen, konsekvent og forutsigbar mŒte, gis det mulighet til Œ utvikle tillit til bŒde seg selv og andre.  Det er foreldrekonfliktens potensial for Œ forstyrre en slik Œpenhet og forutsigbarhet som her i vŒr sammenheng er det sentraleÓ blir som festtale Œ regne i m¿te med narsissistisk problematikk. Foreldre med sŒ alvorlige problemer rundt egne ul¿ste emosjoner evner ikke gi barnet rom for forutsigbarhet i utvikling av tillit og selvf¿lelse. Betinget kj¾rlighet er det som preger slike og  barnet er alt for viktig som narsissistisk supply!  At slike for barna viktige behov fremstŒr som sentrale for modellen forhindrer ikke at den i praksis blir ansvarlig for en stikk motsatt resultat for barnet, nŒr det havner hos den narsissistiske forelder, noe konkrete saker dessverre b¾rer vitnesbyrd om.

Modellen har ingen forutsetning for Œ redusere intensiteten i de negative f¿lelser en slik problematikk kjennetegnes ved. Beskrivelser om at Ó..mulighetene for Œ finne minnelige l¿sninger som barnet kan v¾re tjent med, er langt st¿rre hvis prosessen i retten ikke f¿rst og fremst blir konsentrert om foreldrerettferdighetÓ  stŒr i direkte opposisjon til slike foreldres behov for oppreisning for barndommens krenkelser. En oppreisning de tar med seg inn i konflikten. For dem spiller det ingen rolle hvem som holdes ansvarlig for barndommens krenkelser og tap av selvf¿lelse, det eneste som betyr noe er at den emosjonelle smerten  ikke kommer til overflaten.  Deres Ó¿nske om Œ ta igjen og fŒ rettet opp noeÓ f¿rer ofte til et hat mot den andre forelder som de ansvarliggj¿r for samlivets opph¿r. ET barn som sympatiserer med den andre forelder blir utsatt for det samme narsissistiske raseri.

ÓFelles problemforstŒelse og etterf¿lgende probleml¿sningÓ er ren utopi i slike konflikter. ForstŒelse av barnets behov overskygges fullstendig av egne behov. Samarbeid blir like umulig som Œ evne se andres behov. MŒlet om felles handlingsrom modellen legger opp til har vist seg v¾re ren utopi. L¿sninger som skal romme  et narsissistisk perspektiv vil uansett v¾re sv¾rt skadelig for et barn, allikevel er et felles perspektiv  en mŒlsetning i modellen. ÓDisiplinert og rasjonell opptreden og respekt for de andre akt¿rene..Ó er selvmotsigelser i denne typen dynamikk.

NŒr ÓDet som skiller l¿ste og ul¿ste saker er om prosessen utvider partenes empatiske innlevelse i barnet og i hverandreÓ fremstŒr det som meget klart at i saker med en slik narsissistisk dynamikk vil saken forbli ul¿st. I slike saker er det beste at barnet flytter til den normale av foreldrene, til tross for den krenkelse  den syke mŒtte oppleve.

R¿nbeck skriver at ÓDet skal sv¾rt mye til for at retten skal bestemme at det ikke skal v¾re kontakt mellom barnet og den av foreldrene det ikke bor fast hos.Ó Ved narsissistisk dynamikk har empiri vist at barn som havner hos slike nettopp  blir fratatt kontakten med den andre forelder. I fokuset pŒ krenkelse burde modellen i st¿rre grad vektlegge den krenkelse barnet blir utsatt for. Alt for stort fokus er pŒ de voksne i konflikt.

 

 

rsak

rsaken til at modellen svikter i de komplekse saker, ligge i dens fokus pŒ Œ unngŒ Œ krenke partene kombinert med et overordnet mŒl  om  konfliktreduksjon, derav navnet ÓKonflikt og forsoningÓ. Gode mŒlsettinger for foreldre i mental ballanse, men fullstendig ¿deleggende i konflikter  med komplisert psykologisk problematikk. Modellen kjennetegnes av :

á      Fokus pŒ l¿sning synes gŒ foran fokus pŒ Œ beskrive sakens realiteter.  Man unnlater en aktuarisk (statistisk) beskrivende metode til fordel for en terapeutisk (subjektiv) metode.

á      Fokuset pŒ fremtid gŒr pŒ bekostning av  kunnskap om fortid.  Skadelig adferd fra en av foreldrene vektlegges mindre, pŒ bekostning av en antagelse om konfliktreduksjon.

á      Betydningen av partenes negative adferd i konflikten  blir redusert pŒ bekostning av behovet for avtale uten noen konsekvens om avtaler brytes.

á      Modellen er sŒ fokusert pŒ konflikten mellom foreldrene at barnet den er satt til Œ hjelpe komme i skyggen av modellen. Det fremstŒr som viktigere Œ holde konflikten nede enn Œ se hva som er barnets beste.

á      Modellen tar ikke h¿yde for at  noen konflikter ikke kan l¿ses og vil derfor i utpr¿ving forlenge en eksisterende konflikt.

á      Mens domstolene skal vurdere hva som er barnets beste, vurderer denne modellen  hvordan de voksne skal forholde seg til hverandre. Modellen fokuserer i liten grad pŒ barnets reelle situasjon gjennom de terapeutiske teknikker den bygger pŒ, fordi disse er  ensidig fokusert mot de voksnes rolle.

á      Mens modellen fokuserer pŒ konflikten, sŒ er det ikke konflikten i seg selv som er ¿deleggende, men mŒten den blir hŒndtert! Det som skiller de som finner l¿sninger er mŒten de hŒndterer konflikten. Dette er viktig fordi det er partene som skal treffe en avgj¿relse i mekling, og ikke mekleren.

á      Modellen synes ha en negativ konfliktholdning.  Man s¿ker unngŒ konflikt ved Œ redusere betydningen av fortiden (konfliktens grunnlag), vektlegge  unngŒelse av krenkende informasjon (uansett relevans) samt fokusere mer pŒ l¿sning enn varighet. Man flytter i realiteten terapien inn i domstolen, uten Œ evaluere dens virkning. 

á      Modellen inneholder ingen krav til den sakkyndiges egnethet eller teoretiske stŒsted.

á      Modellens utgangspunkt er en forhandlingsl¿sning der de skarpeste argumenter er tatt bort (krenkende). Slik sett passer den inn i en terapeutisk   setting. Ikke alle har noe Œ forhandle om og kan oppleve Œ bli presset inn i avtaler som gj¿r vondt verre, man blir et gissel for modellens formŒl.

á      Den terapeutiske tenkningen bringer inn begreper som behov, ansvar og preferanser, mens det juridiske sprŒk handler om rettigheter og rettferdighet. Det utgj¿r radikalt ulike innfalsvinkler. Sp¿rsmŒlet er om den mer feminine tiln¾rming terapeuter stŒr for, favoriserer kvinner over menn?

á      Sp¿rsmŒlet er om  fokuset pŒ Œ bevare partenes verdighet alltid  b¿r gŒ foran barnets  beste. Ikke alle konflikter kan gi et vinn-vinn  resultat. Noen ganger har barnet behov for Œ vinne over foreldrenes behov for Œ unngŒ krenkelse.

á      Modellen tar lite h¿yde for forskning som viser at mekling har begrenset verdi sŒ lenge interaksjonen mellom partene er negativ, slik den er i de mest komplekse saker. Modellen synes da ogsŒ kun fungere i lavkonflikt saker. dermed blir sp¿rsmŒlet om man egentlig trenger en psykolog som sakkyndig.

á      Forskning beskriver sjansene for Œ lykkes med mekling, som mindre, jo h¿yere konfliktnivŒet er. Modellen tar ikke h¿yde for dette. Tvert imot  legger den til grunn at man da avslutter modellen og gŒr til doms. Dette til tross for at det er i slike saker gevinsten er st¿rst fordi risikoen for barna er verst.

á      Modellen stiller ingen krav til forstŒelse av den enkelte konflikt dynamikk. Hva som holder konflikten ved like, og hva som gj¿r at alle fremskritt blir sabotert, kan v¾re den ene forelders underliggende psykopatologi. Kunnskap om dette er ÓkrenkendeÓ og blokkeres.

á      En stor svakhet ved modellen er at den i sv¾rt liten grad involverer barnet og dets adferd. I saker der konflikten er meget h¿y legger ikke modellen til rette for  barnets situasjon i det hele tatt.

 

Ca 80% av foreldre blir enige utenfor  domstolene. I de mest komplekse saker avsluttes ÓKonflikt og forsonings modellenÓ og man gŒr til ordin¾r domsavsigelse. Paradokset med hele modellen er at de foreldre som har minst bruk for  psykologisk assistanse fŒr det, mens i de tilfeller der man virkelig har behov for kunnskap om avanserte psykiatri, der overlates saken til dommeren! Dette er ansvarsfraskrivelse fra psykologene.

En fŒr en fornemmelse av at modellen  er viktigere som et nytt satsingsomrŒde for psykologer, enn at den er et effektivt middel for Œ hjelpe barn i de mest konfliktfylte saker. Den oppfyller psykologforeningens ¿nske om innpass pŒ flere omrŒder i samfunnet, men synes ikke i like stor grad bidra med ¿kt kompetanse. Det foreligger heller ingen vitenskapelig vurdering pŒ modellens reliabiliteten , gitt at en rekke ulike sakkyndige med ulik bakgrunn og teoretisk  stŒsted benyttes ved domstolene. Ei heller foreligger det noen unders¿kelse av modellens validitet. Gir den reell l¿sning for barnet?

Grunnlaget for dialogisk kommunikasjon er at en kan lytte og h¿re, at en anstrenger seg for Œ skj¿nne den andre og respekterer den andres subjektivitet selv om en er rasende uenig i innholdet. Foreldre med lave terskler for krenkelser har ikke ÓrŒdÓ til mentalisering av andre da det vil  sprenge rammene for deres psykologiske  energi. Egne emosjonelle kostnader blir for store om de skal erkjenne at andre kan v¾re bedre egnet som omsorgspersoner enn dem selv.

I en rekke konkrete saker som omhandler meget komplekse psykologiske mekanismer har det vist seg at den sakkyndige psykolog ikke har forstŒtt eller har hatt kunnskap om den dynamikk som kommer til syne. Alvorlig er det imidlertid nŒr de tilbys informasjon som avsl¿rer narsissisten, men nekter Œ ta imot denne slik  det skjedde ved en sakkyndig for lagmannsretten i 2003. Han skrev i sin rapport at han var tilbudt den ene parts syn pŒ saken, men at han ikke ville se dette!

Mange sakkyndige blir som psykolog Nordhelle beskriver, manipulert! Hennes beskrivelser av hvordan sakkyndige psykologer ofte blir manipulert  er godt dokumentert gjennom en rekke saker.  Slik en parasitt tar over sin vert, slik evner  narsissister Óta overÓ en sakkyndig som ikke er bevandret i denne typen manipulativ dynamikk. Nordhelle skriverer meget treffende : ÓMin pŒstand er at sakkyndige i barnefordelingsaker ofte ikke mester Œ avsl¿re avanserte manipulatorer. Entydige konklusjoner baserer seg pŒ ensidig stillingtaken, noe som kan bli skjebnesvangert for barn som havner hos feil omsorgspersonÓ. Kjennetegnet pŒ vitenskapelig metode er Œpenhet for andre l¿sninger, mens kjennetegnet pŒ manipulerte sakkyndige er uvilje mot andre l¿sninger.

Den sakkyndiges bistand forutsetter en forstŒelse av dynamikken i en sak. NŒr man sŒ vet fra en reke saker at sakkyndige sjelden avsl¿rer avansert manipulasjon, stŒr den sakkyndige i fare for Œ missforstŒ konfliktens dynamikk. Nordhelle karakteriserer slik svikt fra sakkyndige som systemsvikt!

Det er viktig Œ huske pŒ at sakkyndige har et selvstendig ansvar for Œ begrense seg til vurderinger og konklusjoner knyttet til egen kompetanse. Ofte ser en at manipulatoren blŒser andres mindre svakheter helt ut av proporsjoner og fŒr den andre til Œ forsvare seg mot urettmessige anklager pŒ en slik mŒte at denne fremstŒr mer aggressivt enn det svakheten skulle tilsi.  Ofte konstrueres svakheter og adferd som er en direkte projeksjon av manipulatorens egen adferd. Slikt er vanskelig Œ forsvare seg imot, fordi man ved Œ pŒstŒ at det er manipulatoren som er slik, kan misforstŒs til at man projiserer  egne trekk selv. ÓManipulatoren har jo sagt du er slikÉog nŒ pŒstŒr du manipulatoren er slik selv?Ó Man fanges i narsissistens garn. Uansett hva man gj¿r ender man i en no-winn situasjon. Slik dynamikk kan best avsl¿res om man krever dokumentasjon for de fremsatte pŒstander. Det er nŒr man gŒr under overflaten pŒ slik argumentasjon at den sprekker.

Sakkyndige har plikt til Œ etterpr¿ve de historier de fŒr servert, dersom disse danner grunnlag for konklusjoner og hypoteser. Modellen Œpner i liten grad for dette. Etterpr¿vbarhet er da ogsŒ en av vitenskapens grunnpilarer og en garantist for holdbar vitenskapelig metodikk. manglende etterpr¿ving av pŒstander reduserer muligheten for Œ avsl¿re manipulasjon. Manipulasjonsofferets frustrasjon over halvsannheter og usanne og uriktige pŒstander kan lett oppfattes som den aggresjon manipulatoren hevder denne preges av. Etterpr¿ving og dybdesjekk av pŒstander sviktes det grovt mot blant mange sakkyndige.

Halvsannheter er sv¾rt vanskelig Œ beskytte seg mot. PŒstander der det finnes et snev av sannhet, men der et fors¿k pŒ motbevising ofte ender i mistenksomhet. sakkyndige kan ende opp med Œ anta at siden noe av dette var sant sŒ er resten sant. Halvsannheter utnytter menneskets behov for  forstŒelse av en helhet. Vi ledes inn pŒ en tankegang i en spesiell retning og sŒ fyller vi inn resten selv. Men resten beh¿ver ikke v¾re slik virkeligheten faktisk er, bare slik  manipulatoren  vil vi skal tro den er. Kombinert med projeksjon kan manipulatoren egentlig beskrive sider av seg selv, men klandre den andre for dette.

Mange rapporter b¾rer preg av Œ v¾re hypotesebekreftende utredninger, ved at sakkyndige tidlig i prosessen danner seg en hypotese og deretter leter etter  data som st¿tter konklusjonen og undergrever eller utelater data som motsier konklusjonen. Dette er faglig svindel. Mange sakkyndige rapporter mangler dr¿fting av ulike hypoteser. Komparenter rundt slike manipulatorer er selv manipulert og vil ofte ikke v¾re troverdige som st¿tte for hypoteser. Konkrete saker har vist at bŒde l¾rere og barnevern lar seg manipulere. Faren med  konflikt og forsonings modellen er nettopp at  offeret for manipulatoren presses inn i avtaler som ikke er til barnets beste.

oppleve sakkyndige som ikke gjennomskuer manipulatoren er en tilleggsbelastning for bŒde den andre forelderen og for barnet. Modellen tar ikke h¿yde for slik adferd. Modellen tar heller ikke h¿yde for at barnet kan v¾re manipulert. Faktisk  involverer ikke modellen barnet i det hele tatt! I narsissistisk dynamikk blir ofte barnet manipulert slik at det oppstŒr en kunstig positivt samspill mellom manipulatoren og barnet. Slike barn er ikke seg selv. Heller ikke det, tar modellen h¿yde for. Derfor er det viktig for manipulatoren Œ holde barnet borte fra den andre forelderen fordi  over tid  reduseres manipulatorens kunstige grep pŒ barnet om det ikke stadig er i kontakt med barnet. Modellen Œpner ikke for at barnet kan v¾re manipulert.

Narsissistisk dynamikk er typisk for denne typen saker. Det handler om mennesker med ekstremt lave terskler for krenkelser kombinert med et dŒrlig selvbilde, som i et desperat fors¿k pŒ Œ opprettholde en falskt grandios fasade har en adferd som ¿delegger bŒde barn og partner. Deres behov for Œ tilfredsstille egne udekte emosjonelle behov styrer deres adferd. Dette behovet er som en parasitt som har tatt kontroll over personen, deres  handlinger kan v¾re like irrasjonelle som logikken som styrer dem. En slik adferd blir f¿rst synlig for andre nŒr de kommer under press.  Slike fremviser en adferd sv¾rt skadelig for et barn Œ vokse opp under. NŒr domstoler ikke reagerer pŒ dette er det et tegn pŒ deres manglende kunnskap om barnets utviklingsmessige behov.

Disse ekstremt kompliserte saker, som h¿rer hjemme i psykiatrien, er det en dommer blir satt til Œ foreta en juridisk bed¿mmelse av nŒr den terapeutiske  modellen svikter fullstendig! Det gŒr som oftest galt. GjennomgŒende har mange sakkyndige psykologer alt for liten kunnskap om denne typen dynamikk. Enkelte som Thuen, Kvello, Nordhelle og Turid Suzanne Berg-Nielsen, viser i sine faglige arbeider at de har kunnskap om denne problematikk. I barnevernet synes den ikke eksistere og selv om de gj¿res oppmerksom pŒ problematikken blir de mer irritert enn Œ ta opplysningene pŒ alvor.

Dette er mennesker som nŒr de observeres fremstŒr  som sv¾rt velfungerende, men som pŒ tomannshŒnd preges av til dels alvorlige nevrotisk adferd. Diagnostisk har de en fot bŒde i symptomlidelser (depresjon, angst, fobier, somatiske forstyrrelser) og i personlighetsforstyrrelser (s¾rlig cluster B). Denne adferd er sŒ kompleks at selv psykiatrien mangler  metoder for Œ hŒndtere den. Det er i realiteten ingen kur.

Utad er ofte symptomlidelser det man ser, (angst og depresjon)  mens den underliggende personlighetsforstyrrelse ikke er sŒ lett Œ registrere. Ovenfor omgivelsene klarer slike holde  de verste symptomer i sjakk, men ovenfor barnet og partner kommer dette meget godt til syne. Partner og barn som beskriver dette for omgivelsene blir sjelden trodd, fordi utad for omgivelsene opptrer slike person som dyden selv! Slik informasjon er heller ikke sŒ interessant i modellen fordi den inneholder krenkende opplysninger om den ene part.

Dette er mennesker som

á      under hovedforhandling kan inngŒ avtale om samv¾r, men som dagen etter bryter avtalen.

á      er bekymret for vold mot barn, men som selv utsetter barn for vold.

á      kritiserer andre for Œ utsette barn for emosjonelle trusler, men som selv truer barnet med Œ begŒ selvmord.

á      i en hovedforhandling mener  at barnet har behov for kontakt med sin far, men som i hverdagen hindrer barnet samv¾r, ferier, telefonkontakt og skriftlig kontakt.

á      gj¿r alt for Œ hindre et barn kontakt med den andre forelder, og nŒr den andre forelder trekker seg vekk fra  bŒde barnet og konflikten, kritiserer den forelder for ikke bry seg om barnet!

á      der logikken svikter fullstendig og der egne udekte emosjonelle behov styrer deres daglige adferd.

á      kan v¾re trygdet som f¿lge av angst og depressive lidelser, som ikke evner verken jobb eller skole, men som i en rettssak om barnefordelig beskriver seg som mer velfungerende enn de fleste.

á      nŒr de beskriver andre fremstŒr ekstremt moralistiske, mens nŒr det gjelder dem selv er hevet over enhver lov.

á      l¾rer barnet opp i en sykelig avhengighet av seg selv i den hensikt Œ  bevare barnet som narsissistisk supply.

á      ut¿ver en betinget kj¾rlighet, der barnets verdi er relatert til den voksnes nytteverdi.

á      ikke klarer skille egne  behov fra barnets behov.

á      det ikke er mulig Œ samarbeide med.

á      mangler empati og evne til Œ mentalisere med barnet, men som pŒ sp¿rsmŒl har mer empati en de fleste.

á      snur virkeligheten fullstendig pŒ hodet gjennom bruk av psykologiske forsvarsmekanismer som projeksjon, splitting, benekting og projektiv identifikasjon.

á      med minimal selvinnsikt, men som fremstŒr med ekstrem innsikt i andre.

á      som innad sliter med eget selvbilde, mens som utad ikke har noen sperrer for Œ fremme udokumentert kritikk mot andre.

á      fremviser betydelig grad av feilpersepsjon og feilattribusjon.

á      preges av mistillit og med en h¿y psykologisk forsvarsberedskap.

á      ikke har noe perspektiv pŒ hvilke skadelidende konsekvenser de pŒf¿rer barna, fordi barnets emosjoner likestilles med deres egne. Er forelderen forn¿yd legger de til grunn at barnet er det.

á      ikke anerkjenner den andre forelder som ansvarlig akt¿r, fordi det betyr at de likestiller seg med den de har demonisert.

á      beskriver den andre ut fra fantasier og ubegrunnet frykt mer begrunnet i egne traumer enn den andre forelders faktiske adferd.

 

ET sv¾rt komplisert trekk ved slike er kombinasjonen av Œ hindre barnet kontakt med den andre forelder for Œ ¿ke konflikten, samtidig som  de kritiserer den samme forelder om denne trekker seg vekk fra konflikten! En fŒr inntrykk av at negativ kontakt er bedre enn ingen kontakt. Tor-Johan Ekeland beskriver noe av den samme dynamikken : Ó..konflikten kan paradoksalt bli en mŒte Œ holde pŒ den andre pŒ, selv om det pŒ overflaten ser ut til at en gj¿r  alt for Œ bli kvitt hverandre. l¿se konflikten blir farlig fordi det samtidig (opp)l¿ser konflikten.Ó I en konkret sak hadde mor i Œrevis s¿kt hindre barnet kontakt med far, men da far trakk seg helt ut av bŒde konflikt og samv¾r, kom det etter fŒ mŒneder brev fra mor der han ble gjort oppmerksom pŒ at han fremdeles var barnets far og at  barnet (les:mor) nŒ plutselig ¿nsket slikt samv¾r!

Det slike foreldre beskriver som barnets utrykk er ofte deres egne utrykk fordi de ikke evner skille egne tanker og emosjoner fra barnets.

 

I domstolene synes denne kunnskap fullstendig frav¾rende. NŒr de i sŒ stor grad  st¿tter seg pŒ sakkyndige uten denne kunnskap, som det empiri viser, betyr det at i de mest kompliserte saker, som gŒr over mange Œr, blir det barnet som blir skadelidende. I denne typen saker bidrar systemet i realiteten til Œ ¿delegge barn som f¿lge av at man slavisk  binder seg til en modell, som nok fungerer for friske foreldre, men som i m¿te med narsissistisk dynamikk svikter fullstendig.

Domstolenes ansvar for Œ belyse en sak best mulig blir ikke ivaretatt, fordi den typen informasjon som skal til for Œ avsl¿re narsissistiske foreldre gjennom denne modellen blir utelatt og oversett. Den strider i realiteten mot modellens grunntanke om ikke Œ stigmatisere og krenke foreldrene. For ordens skyld, narsissiter kommer i begge kj¿nn.

I siste nummer av Tidskriftet for Norsk Psykologforening (s.720-729,  2010) argumenterer R¿nbeck ytterligere for n¿dvendigheten av Œ begrense partenes mulighet for Œ krenke hverandre, slik at de kan bevare sin ÓverdighetÓ. I realiteten s¿ker man begrense partenes mulighet til Œ legge frem sin sak slik de selv opplever den. Alt innenfor rammen av Ókonflikt og forsoningÓ  og saksforberedende m¿ter. Denne holdningen er et typisk  utslag av den terapeutiske tenkning som preger mange sakkyndige psykologer, men som i m¿te med narsissistisk dynamikk, gj¿r vondt verre for barn.

Det kan v¾re grunn til Œ sp¿rre om denne presisering fra R¿nbeck er et utrykk for at modellen ikke fungerer nŒr faktiske negative beskrivelser av en forelder legges frem.

I domstolsadministrasjonens rapportserie 1/2006 skriver R¿nbeck :

ÓOftest er det imidlertid slik at konflikter som ikke lar seg l¿se gjennom forhandlingsm¿tene, springer ut av personlighetsmessige forhold ved en eller begge foreldrene. Det er bare ca. 10% av foreldre som skiller lag som finner Œ mŒtte s¿ke rettens bistand for Œ l¿se sine konflikter om felles barns fremtidige omsorg. Disse foreldrene er som gruppe bŒde her i landet og internasjonalt, beskrevet Œ ha et h¿yere konfliktnivŒ seg imellom, og en h¿yere grad av belastningsfaktorer enn det som preger de foreldre som pŒ egen hŒnd og/eller ved hjelp av det ordin¾re meglings- eller behandlingsapparatets bistand, finner frem til mŒter Œ hŒndtere sitt forhold til barna pŒ etter et samlivsbrudd (Tjersland, 1992).

 

I denne 10%-gruppen vil det n¿dvendigvis mŒtte v¾re slik at noen ikke er i stand til Œ legge konflikter og stridigheter til side. Internasjonal forskningslitteratur rapporterer at det er i forhold til foreldre med karakterforankrede problemer og foreldrepar hvor den ene eller begges handlingsrom er sterkt begrenset av utenforliggende hensyn, det er vanskeligst Œ forhandle frem omforente l¿sninger (Johnston & Roseby, 1997). Vi har i vŒrt prosjekt gjort de samme erfaringene. Eksempel pŒ utenforliggende hensyn kan v¾re at en mor eller far mŒ svare for seg overfor egne foreldre som stiller seg sv¾rt kritisk til sin s¿nns eller datters motpart.Ó

 

 

 

Boken R¿nbeck viser til inneholder utfyllende beskrivelser av nettopp narsissitisk sŒrede mennesker og hvordan ul¿ste traumer pŒvirker deres adferd. Boken kan anbefales for de som s¿ker innformasjon om foreldre som bruker barna for sitt eget beste, betinget kj¾rlighet. Det er pŒfallende at R¿nbeck selv synes kjent med bokens innhold, uten Œ evne se at dens beskrivelser egentlig   svekker modellens validitet I komplekse saker.

 

Til tross for at dette er kunnskap man har v¾rt kjent med lenge f¿r denne modellen ble pŒtenkt, har modellen ingen andre retningslinjer enn at ÓDa gŒr man rett til hovedforhandling og domÓ! Problemet er dessverre slik en rekke saker viser at dommere viderebringer modellens tenkning nŒr man gŒr til dom. De synes fortsette vektlegge modellens grunnprinsipp om at barnets beste er om man unnlater fremme eller vektlegge  krenkende opplysninger om den enkelte forelder! I en konkret sak fra mai 2010, ble det dokumentert at mor hadde lagt hindringer i vegen for sommerferier og samv¾r for barnet de siste 10 Œr, men i dommen ble ikke dette nevnt med ett eneste ord og hun fikk fortsette  Œ ha omsorgen. I dommen ble det klart lagt til grunn at barnet skulle ha 4 uker sommerferie med sin far. Barnet fikk ingen sommerferie med sin far sommeren 2010!

Det er all grunn til Œ  anta at dommere og sakkyndiges manglende kunnskap og forstŒelse av dynamikken i slike kompliserte saker bidrar vesentlig til Œ ¿ke konflikten i slike saker. Adferd som er klart skadelig for barnet og som klart bidrar til Œ ¿ke konflikten rundt barnet blir bevisst oversett fordi man ut i fra modellens grunntanke s¿ker unngŒ ÓkrenkeÓ den ene forelder! I troen pŒ at man reduserer konflikten, bidrar man i realiteten til Œ ¿ke konflikten.

Dynamikken i slike saker er ekstremt komplisert. Narsissistisk sŒrede foreldres adferd grunner i deres egen oppvekst og de mangler de den gang ble utsatt for. NŒr modellen sŒ fokuserer pŒ ÓfremtidenÓ samt utelater ÓkrenkendeÓ beskirvelser, er dette kun til nytte for at narsissisten skal kunne skjule sin avvikende og skadelige adferd.

I denne typen saker er det min oppfatning at man heller b¿r fokusere pŒ barnets behov, enn psykisk syke voksnes behov. Modellen svikter barna i denne typen alvorlig problematikk. Faglitteraturen beskriver at det Œ vokse op med en deprimert forelder kan oppleves som et traume i seg selv Whitfield (2003,s.30). Dette tar ikke modellen hensyn til. En kan noen ganger fŒ inntrykk av at dommere er lei av slike saker, slik en tingsrettsdommer i 2002 utrykte ÓJeg er sŒ lei av slike saker, kan ikke far bare undertegne pŒ at mor beholder omsorgen sŒ slipper vi denne sakenÓ!

I realiteten gj¿r sakkyndige psykologer det samme som nŒr de  fŒr  en narsissistisk pasient, de gir opp, for de vet at slike personligheter gŒr det ikke an Œ forandre pŒ. I aftenposten 26.11.2008 beskriver riksrevisor Kosmo en total systemsvikt i psykiatrien. Den del av helsevesenet som burde hatt kunnskap om personlighetsforstyrrelser. Han beskriver hvordan de som burde hatt en diagnose ikke fŒr det og dermed ikke fŒr den hjelp de har krav pŒ! De er lŒst i sin rigide adferd. Allikevel fortsetter denne modellens mŒte Œ tenke pŒ nŒr en dommer tar over.

Man s¿ker redusere partenes mulighet til Œ fremme negative virkelighets-beskrivelser og adferd som kan v¾re sv¾rt negativ for den ene part i den tro at man reduserer konflikten. Problemet er at dette er adferd skadelig for barnet!  Ingen tenker pŒ barnet som mŒ leve med en slik adferd. En voldsmann og psykopat kan i realiteten vinne frem med sitt vinnende vesen, fordi retten ikke ser de alvorlige negative beskrivelser den andre forelder dokumenterer. Isteden  blir domstolene kritiske til mor, fordi de selv ikke ser de trekk mor beskriver ved far og dessuten ÓmŒ det oppleves krenkende for far Œ bli beskrevet med sŒ negative karakteristikkerÓ! Gjennom en slik tenkning beskytter man i realiteten alvorlig forstyrrede foreldre pŒ bekostning av barnet!

SŒ typisk for narsissistisk problematikk er det ikke adferden  slike viser i hovedforhandling som barnet og den andre forelder utsettes for. Dommere synes tro det de ser og det de ikke liker vil de ikke h¿re, konfliktnivŒet kan bli hevet mŒ vite!   Realiteten viser  i en rekke saker at domstoler og sakkyndige kaster offeret til psykopaten, i mangel av kunnskap pŒ disse emosjonell predatorer.

Barn i slike saker har en lei tendens til Œ havne hos den sykeste og ikke hos den mest velfungerende omsorgsperson. Barn som trues med narsissistens selvmord, sier det narsissisten vil de skal si. Slike trusler ser verken sakkyndige eller dommere. Narsissiter er ikke idioter, det er ikke noe galt med deres intelligens, det er deres emosjonelle sider og relasjoner til andre som svikter.  For en narsissist er det viktig Œ vinne, ikke for barnets skyld, men for eget egos skyld. Deres adferd i retten er like ÓfantastiskÓ som det den var da de lokket til seg en partner. De fremstiller seg som dyden selv eller som et offer for andre, i m¿te med omgivelsene. De fŒr medlidenhet eller blir sett opp til eller fŒr sympati. Partneren og barnet opplever imidlertid en helt annen ¿deleggende personlighet  under 4 ¿yne.

 

Det store flertall av foreldre som skiller seg klarer selv eller ved bistand av mekling Œ komme til enighet om hvor barna skal bo og samv¾r med den andre forelder. Dette er foreldre som i hovedsak er i emosjonell balanse uten belastende psykiske problemer eller ul¿ste barndomskonflikter fra egne foreldre. De klarer Œ sette barnets behov foran sitt eget og kommer til enighet. De preges av akseptable evner til Œ kommunisere med hverandre og evne til innlevelse i den andres situasjon (empati). En betydelig forskjell fra mennesker med ekstremt lave terskler for krenkelser, som unngŒr kommunikasjon i frykt for Œ mŒtte inngŒ kompromisser (krenkelse). Problemet sakkyndige og dommere m¿ter er at deres oppfattelse av hva som er en krenkelse ikke er det samme som hva en narsissist opplever som en krenkelse.

Ca 15%  havner i domstolene og benytter modellen ÓKonflikt og forsoningÓ. I f¿lge R¿nbeck (2008) finner ca. 80% av disse Óomforente l¿sningerÓ. OgsŒ dette er foreldre som i hovedsak  ikke er belastet med alvorlig psykisk problematikk. For denne gruppen har denne domsmodellen  tilsynelatende v¾rt en suksess.

En  mindre gruppe av disse saker blir ul¿selige gjengangere i domstolen. De  kjennetegnes av et til dels h¿yt konfliktnivŒ der konflikten er ul¿selig og vedvarer over mange Œr. Enkelte saker har pŒgŒtt i mer enn 10 Œr gjennom 7-8 rettssaker. Det som kjennetegner denne h¿ykonfliktgruppen er at minst en av partene ofte har meget lave terskler for krenkelse, de evner i liten grad mentalisere med barnet eller den andre forelder og er preget av psykisk problematikk av narsissistisk karakter.

Dette er foreldre som ikke har noe Œ forhandle om fordi deres avhengighet av barnet som  middel for narsissistisk sypply  overskygger hele deres  realitetsforstŒelse. Deres oppfattelse av eget Selv er sŒ viklet inn i barnet, at barnet for dem oppleves som en del av dem selv. Ofte er den synlige problematikk av depressiv karakter. Dette er foreldre som preges av egne barndomstraumer og som i liten grad evner se at barnet er et selvstendig individ. I stedet ser de pŒ barnet som  en del av seg selv og ender opp med Œ demonisere partner, fordi partner ofte  tillegges  den samme rolle som deres egne krenkende foreldre hadde i deres egen barndom. Bare det at partner mener han er bedre egnet enn narsissisten, er en krenkelse. Bare det Œ stille sp¿rsmŒl ved narsissistens omsorgsevne er en krenkelse. De klarer ikke skille egen persepsjon fra barnets adferd. I tillegg oppfattes expartner som en demon som pr¿ver frata dem deres narsissistiske supply etter at samme partner  har forlatt forholdet, en krenkelse i seg selv.  Ingen forlater vel en narsissist, sŒ fantastisk som denne oppfatter seg selv!

Slikt gj¿r man ikke ustraffet mot en narsissist uten Œ fŒ f¿le det narsissistiske raseri som f¿lger. Dette er ikke et raseri som gŒr over etter et par Œr, dette er et permanent raseri som knyttes mot frykten for Œ bli forlatt, frykten for krenkelse, frykten for Œ innse at deres grandiose selvoppfatning er det luftslottet den egentlig er.

En mor  med et barn kan sŒledes ende opp med Œ se barnets far som en forlengelse av sin egen misbrukende far og i en tro pŒ at hun beskytter sitt eget barn mot   de samme traumer hun selv vokste opp med, legger hun hindringer i vegen for at barnet fŒr kontakt med sin far. I virkeligheten utsetter hun barnet for de samme krenkelser hun selv ble utsatt for.  Slike foreldre synes projisere sin egen overgripende fars traumatiske behandling av dem selv,  over pŒ barnets far. De tror virkelig at de beskytter barnet fra dets demoniserte far, men ser ikke at  de forvrenger virkeligheten. I vikeligheten ¿delegger de barnets mulighet til Œ  utvikle et eget Selv, fordi barnet  l¾res opp til  et negativt syn bŒde pŒ seg selv og sin egen far samtidig som det l¾res opp i en avhengighet av mor.

 

Dette i kombinasjon med at slike foreldre har et kunstig grandiost syn pŒ egen omsorgsevne, gj¿r at de bruker alle metoder for Œ beholde barnet. Anklager om seksuelle overgrep, vold og mishandling er ikke uvanlige. PŒstander om at far skal kidnappe barnet til utlandet, la det v¾re igjen der og selv komme tilbake er godt dokumentert. Sabotering av lengre ferier er en klassiker. Ikke fordi barnet tar skade, men fordi den narsissitiske forelders savn etter sitt narsissitiske supply gj¿r det vanskelig Œ v¾re lenge borte fra barnet.  En slik adferd er ikke for barnets beste, men for narsissistens beste.

 

Moe et al. (2010,s.370) beskriver nettopp denne dynamikk: Ó En slik person kan ogsŒ bli provosert hvis deres barn er mer henvendt mot en annen enn mot dem selv. De har et intenst behov for Œ bli bekreftet og kan ha en forventning om at barnet skal fylle det tomrommet, gi dem glede og en f¿lelse av verdi.Ó

 

Det er nettopp en slike dynamikk som ligger bak i en del barnefordelingsaker der man opplever at et barn hindres kontakt med den andre forelder. S¾rlig blir dette synlig nŒr samv¾ret strekker seg over flere dager eller uker (sommerferier). Barnevern, mange sakkyndige og domstolene mangler kunnskap om denne form for avansert dynamikk. De ser en mor som virker tilforlaterrlig i observsjonsammenheng, og tror det slike m¿dre pŒstŒr om barnets fungering hos det selv. Det kompliserer bildet ytterligere at slike barn er l¾rt opp i en avhengighet av slike m¿dre, og dermed kan "bekrefte" at de har det like "fantastisk" som det slike narsissistisk sŒrede m¿dre pŒstŒr!

 

En slik narsissistisk dynamikk tar ikke ÓKonflikt og forsoningÓ modellen h¿yde for. I denne modellen er det psykologens terapeutiske tenkning som  styrer fremgangsmŒten. Til tross for at den sakkyndiges jobb er Œ beskrive  sakens faktum, slik en politietterforsker ville gjort i sin etterforskning, f¿rer denne modellen den sakkyndige inn i en terapeutisk setting. Det viktigste blir ikke objektiv beskrivelse av sakens faktum, men et fors¿k pŒ Œ redusere konflikten (terapi). Modellen s¿ker ballansere mellom  begge foreldre, uansett den enkelte forelders mentale tilstand. Dessverre er det umulig Œ balansere (kompromisse) med en narsissistisk skadet person.

Modellens svikt blir tydelig i saker der den ene forelder har alvorlige psykiske problemer som depressive, narsissistiske og /eller psykopatiske trekk. Trekk som er usynlige for en sakkyndig ved dennes korte observasjoner. I slike saker bidrar modellen kun til  Œ tvinge den normale forelder og barnet  inn i  et samspill med narsissisten. Modellen bidrar i slike saker kun til Œ ¿delegge bŒde barnet og den normale forelder. Konkrete saker har vist at det spiller ikke noen rolle hvor mange ganger den normale  gŒr til sak for Œ hjelpe barnet, hvor mange sakkyndige som vurderer en sak eller hvor mange ganger man ber barnevernet om hjelp til barnet. Domstoler og fagekspertise har generelt, verken forstŒelse for denne typen dynamikk eller kunnskap om narsissistisk problematikk. Ofte  ender man opp med at bŒde barnevern og en del sakkyndige  synes synd pŒ narsissisten og fŒr dennes sympati. I slike saker  tar barn alvorlig skade. Det er en form for  adferd  man ikke kommer i kontakt med i en terapeutisk setting. Narsissister ser ikke pŒ seg selv som syke, tvert imot fremstiller de seg som mer velfungerende enn resten av oss! Ikke rart sakkyndige lar seg manipulere.

NŒr man sŒ vet at mange sakkyndige ikke har kunnskap om narsissistisk dynamikk og i tillegg er tilbakeholdne med Œ bruke begrepet grunnet dets stigmatiserende karakter (passer ikke inn i terapeutisk tenkning eller konfliktdempende tiltak)   er det ikke vanskelig Œ forstŒ hvorfor det ofte er den narsissistiske forelder som fŒr omsorgen. Modellen ÓKonflikt og forsoningÓ f¿rer til mer konflikt og mindre forsoning i slike saker.

For foreldre i mental balanse synes denne modellen, i f¿lge R¿nbeck,  Œ fungerer etter hensikten. R¿nbecks vektlegging av Œ redusere  krenkelsen av partene vil antagelig fungere pŒ dette nivŒet av konflikt fordi man har med foreldre  som tenker rasjonelt, som evner kommunisere og som oftest setter barnet foran egne behov. Slike foreldre har ikke  narsissistiske sŒr som hindrer samarbeid.

Den krenkelse mennesker i mental ballanse mŒtte f¿le kan bearbeides, fordi  deres kognisjon som oftest er rasjonell og ikke preget av egne ul¿ste barndomstraumer. I tilegg er nivŒet pŒ den krenkelse de opplever av en slik art  at den ikke styrer hele deres adferd. Den er mer et utrykk for en sunn selvhevdelse enn en narsissistisk (usunn) selvhevdelse. De forstŒr at de mŒ snakke sammen for Œ komme til et kompromiss, de evner sette barnets beste foran egne behov og de bidrar i hovedsak til at barnet fŒr kontakt med den forelder det ikke bor fast med. Det i seg selv bidrar til redusert konflikt. Evnen til Œ kommunisere rasjonelt bidrar til at barnet til tross for skilsmissen utvikler seg innefor normative rammer.

Det er et tegn pŒ narsissistisk problematikk i de saker der den ene forelder bevisst over lang tid saboterer barnets kontakt med den andre forelder. Skaden oppstŒr bŒde i at barnets tilknytning til sin far skades, men ogsŒ ved at deres utvikling av eget Selv skades. Slike barn fŒr en oppfatning av virkeligheten preget av den narsissistiske foreldres behov og ikke egne behov. Modellen tar ikke h¿yde for slik kunnskap.

Krenkelse handler om narsissistisk sŒrbarhet. For noen foreldre er det verken mulig Œ kommunisere, vise evne til mentalisering (empati og innlevelse), forholde seg rasjonelt til virkeligheten eller se barnet som et selvstendig individ. Virkelighetsoppfattelsen styres utelukkende av behovet for egne egosentriske  drifter. Rasjonell tenkning blir frav¾rende. Dette er foreldre med en narsissistisk forstyrrelse. I m¿te med disse emosjonelle vampyrer kommer denne domsmodellen til kort.  Faktisk har konkrete saker vist at  bruken av denne modellen har skadet barn for livet ved at verken sakkyndige eller domstolene evner gjennomskue disse manipulative foreldre.

Preget av modellens  fokus pŒ nettopp Œ unngŒ Œ krenke den ene forelder, unnlater man  gŒ inn i  den problematikk som er skadelig for barnet. PŒ den mŒten blir modellen en sovepute for sakkyndige og domstolen, men en tragedie for barnet som fŒr ¿delagt sitt liv hos den Óperfekte forelderÓ. Konkrete saker har vist at det nytter ikke Œ dokumentere narsissistens svikt mot barnet fordi  modellen ikke Œpner for Œ forholde seg til de sider av en narsissistisk forelder som kan skade den ballanse modellen pr¿ver skape mellom foreldre. Man pr¿ver i realiteten ballansere 2 st¿rrelser som aldri kan bli like.

 

Terapeutisk tenkning

 

Hele tenkningen bak modellen bygger pŒ en terapeutisk tiln¾rming som fungerer i en klinisk setting men ikke i en narsissistisk dynamikk. Hele modellen ble Órettet inn mot Œ bedre foreldrenes mulighet for samarbeidÓ som R¿nbeck selv beskriver det.  Den som har opplevd narsissistisk dynamikk vet godt at det ikke er mulig Œ samarbeide med slike personligheter. Er det en ting som ikke gŒ er det nettopp Œ forandre en slik person negative og skadelige adferd ovenfor barnet.

Og han fortsetter ÓGjennom en spesielt tilrettelagt behandlingsform ¿nsker man Œ redusere mulighetene for at foreldrenes konflikter skal bli ytterligere tilspissetÓ. Igjen er sprŒkbruken terapeutisk men ytterst lite egnet i den unormale setting narsissistisk dynamikk egentlig er. Det er ikke mulig Œ tenke verken logisk eller rasjonelt nŒr man har med narsissister Œ gj¿re. De snakker deg etter munnen mens adferden er stikk motsatt.

For denne modellen synes det viktigere Œ Óbygge opp under partenes selvf¿lelseÓ enn Œ sette barnet i fokus. Alt synes fokusert pŒ voksenkonflikten uten noen  tanke pŒ barnets situasjon. Igjen er tenkningen typisk terapeutisk. Ytterligere terapeutisk blir det nŒr R¿nbeck (s.5) skriver : ÓI prosjektet Ókonflikt og forsoningÓ er prosessens mŒl i utgangspunktet ikke Œ fremf¿re argumenter for en dom i en bestemt retning. Hensikten er Œ utrede muligheter for samarbeid og l¿sninger som foreldrene kan bli enige omÓ.  I en domstol er hele poenget at partene skal fremf¿re argumenter og beviser for og imot. Dommeren skal d¿mme ut i fra bevisene, ikke fra synsing og subjektive oppfatninger slik man ser i en terapeutisk setting. Et annet moment som ikke fungerer i praksis er hvordan man skal kunne samarbeide og  bli enig med en narsissistisk person?

Modellens fokus pŒ ÓHva man har fŒtt til og ikke det man har mislykkes medÓ taler ytterligere for en terapeutisk tenkning. Se fremover glem fortiden! Dette fungerer sikkert i en klinisk setting der individet skal finne seg selv. I en relasjon mellom et barn og to foreldre i konflikt kan man ikke overse fortiden og hva man ikke har fŒtt til! Det er nettopp det man ikke fŒr til som skader barnets utvikling.  Skal den volden en far har ut¿vd pŒ mor bli oversett pŒ samarbeidets alter?  Skal man se bort i fra overgrep og omsorgsvikt for Œ bli enige? Modellen tar elementer fra det terapeutiske rom ut i virkelighetens lys uten Œ reflektere over om disse metoder egner seg i en slik konflikt. Jeg har lyst Œ nevne en bok som snart kommer Ó When the Past Is Always Present: Emotional Traumatization, Causes, and CuresÓ av Ruden (2019). ForstŒelsen av traumatiske opplevelser krever nettopp fokus pŒ fortiden.  NŒr man sŒ slik denne modellen legger til grunn over ser den ser man bort i fra hele grunnlaget for konflikten. Hvordan skal man l¿se en konflikt man nekter forholde seg til?

I en setting av friske mennesker er ikke konflikten sŒ h¿y som nŒr man er opp imot personlighetsforstyrrede mennesker. Modellen fokuserer sŒ sterkt pŒ Œ l¿se konflikten at den fullstendig overser at noen konflikter ikke kan l¿ses. Det synes viktigere at man skal gi hverandre gode bekreftelser enn at man skal forholde seg til konfliktens reelle innhold. Igjen er det den terapeutiske tenkningen som styrer.

Faren er at man i s¿ken etter gode beskrivelser av den andre  ender opp med Œ bli presset inn i den samme ydmykelse modellen sŒ inderlig s¿ker unngŒ. Hvordan vil en voldsutsatt forelder f¿le det om den presses inn i et samarbeid med voldsut¿ver?

En narsissist evner ikke leve seg inn i andres situasjon. De har mer enn nok med sin egen. Deres motiver er sŒ farget av frykten for nye krenkelser at adferden  blir rigid. Hvordan samarbeider man med en rigid personlighet? R¿nbeck skriver at ÓProsessen er l¿sningsorientert og fremtidsrettet. Det brukes liten tid til utdyping av konflikttemaene.Ó! Da blir det et paradoks at det er konflikten man skal l¿se eller redusere.

R¿nbeck innfalsvinkel fremstŒr som mer teoretisk en praktisk gjennomf¿rbar. I komplekse saker med avansert psykologi, fremstŒr modellen mer som et utrykk for ¿nsker og forhŒpninger enn som  et velfundert fundament for  barnets beste. Den er mer fokusert pŒ Œ spŒ om fremtiden enn Œ forholde seg til fortiden faktiske hendelser.

Igjen er det den typiske terapeutiske tenkningen som kommer til syne. I en setting av en domstol, der hele grunnlaget er at dommeren skal vurdere partenes bevisf¿ring, s¿ker denne modellen Œ redusere betydningen av  alle beviser (fortiden) og kun se ÓfremoverÓ. En slik utelatelse av vektlegging av fortidens hendelser kan v¾re livsfarlig for  en normal forelder. partnerdrap er ingen ukjent hendelse i Norge. I slike saker er det sv¾rt ofte nettopp snakk om narsissistisk krenkelse med  narsissistisk raseri (drap) som resultat. Denne modellen  tar overhodet ikke h¿yde for  en slik dynamikk, dermed blir den livsfarlig nŒr man har med narsissistisk dynamikk Œ gj¿re.

Det burde v¾rt obligatorisk Œ sjekke foreldre som gang pŒ gang havner i rettssak om barnefordeling. Empiri forteller oss at disse har st¿rre belastningsproblemer enn andre, de har lavere terskler for krenkelser enn andre og de har lavere sperrer for Œ begŒ alvorlige overgrep nŒr de opplever seg krenket. Hvorfor har ikke de ansvarlige for denne modellen vurdert dette?

Er det rart alvorlige saker blir gjengangere i domstolene? Normale foreldre blir behandlet som umyndiggjorte pasienter, som ikke vet sitt eget beste! Uten kunnskap om og kjennskap til fortidens  omsorgsvikt, vold og overgrep (emosjonelle som fysiske) hvordan skal en sakkyndig kunne gi noen rŒd om fremtiden  for et barn midt i en konflikt mellom en normal forelder og en narsissistisk personlighet? R¿nbeck  skriver videre ÓI prosjektet rettes tidsperspektiver fremover, fordi det er tiden som kommer man kan gj¿re noe medÓ! Det har han sikkert rett i, problemet er bare at hva man skal gj¿re  avgj¿res av hendelser i fortiden! Igjen er det den terapeutiske tankegangen som rŒder. NŒr dommen har falt er ikke verken den sakkyndige eller dommeren til stede, da mŒ foreldrene fortsette  forholde seg til hverandre!

En slik vinkling er ekstremt naivt i en ikke-terapeutisk setting. Sp¿rsmŒlet man mŒ stille seg er hvordan man kan gj¿re noe med fremtiden nŒr man s¿ker overse fortiden? Det er kunnskap om fortiden domstolene skal beslutte ut i fra. Bevisene fra fortiden avgj¿r fremtiden. Det er ikke noe rart at denne modellen overhodet ikke fungerer  nŒr man har med personlighetsforstyrrede mennesker Œ gj¿re. BŒde ansvarlige fagfolk og domstolene fremviser alvorlig kunnskapsmangel om modellens effekt i m¿te med det R¿nbeck beskriver som foreldre med Ókarakterforankrede problemerÓ, et utrykk som i seg selv viser  at han har vansker med Œ kalle en spade for en spade, helt i trŒd med en terapeutisk ikke-stigmatiserende tenkning.

Narsissistisk sŒrede mennesker tar ikke imot rŒd om hva som er barnets beste , det ÓvetÓ de mye bedre enn alle andre! fortelle en slik person at han/hun kan forbedre seg er en krenkelse i seg selv! Hvordan kan en perfekt person (slik de ser seg selv) forbedre seg? I de tilfeller et barn hos en narsissist har tatt synlig skade sŒ projiseres ansvaret for dette over pŒ den andre partner uansett. PŒ den mŒten kan narsissistiske mennesker fortsette Œ leve i sin grandiose virkelighetsboble.

Den sakkyndige og domstolen behandler barnet som et selvstendig individ, for den narsissistiske forelder er barnet en ul¿selig del av hennes/hans eget Selv. NŒr man sier barnet ikke har det bra, oppfattes det som om man kritiserer forelderen for ikke ha det bra. Og er det noe en narsissist har, sŒ er det Œ ha det bra. Noe annet ville v¾re Œ innr¿mme at andre  har det bedre eller at de ikke er pefekte! Hvis den narsissistiske mor mener hun har det bra, sŒ har barnet det bra, uansett hvor alvorlig situasjonen er for barnet. Tilsvarende vil det v¾re helt umulig for en slik forelder Œ innr¿mme at barnet har problemer, det ville v¾re Œ innr¿mme at de selv ikke gir en perfekt omsorg. Det finnes ikke en narsissist som vil innr¿mme en slik defekt, da rakner deres grandiose selvbilde.

NŒr R¿nbeck sŒ skriver at ÓHar den ene av dem et problem som pŒvirker hvordan barnet har det, er det begges begges ansvar Œ fors¿ke og avhjelpe detteÓ. Igjen skisseres en fullstendig umulig konstellasjon. For det f¿rste  innr¿mmer aldri en narsissist at de har et problem, derimot er de flinke til Œ projisere sine egen problemer pŒ andre. R¿nbeck ansvarliggj¿r i realiteten den normale forelder for den andres personlighetsforstyrrelse! Den som har fors¿kt Œ rette pŒ en for barnet negativ adferd ved en narsissist  vet godt at det  oppfatte som en krenkelse i seg selv.

Friske foreldre som i Œrevis har pr¿vd avhjelpe barnet fordi det har problemer hos narsissisten, blir bŒde i barnevern, blant sakkyndige og i domstoler oppfattet som problemskapere! I en narsissistisk setting kan ikke den friske pŒlegges ansvar for hva narsissisten  foretar seg som skader barnet. Empiri har vist at hele systemet  motarbeider den som pr¿ver hjelpe slike barn.

Som R¿nbeck skriver ÓDet er solid rettspraksis for att det knapt er mulig og slett ikke ¿nskelig Œ fŒ en dom som utelukker barnet fra den ene av foreldreneÓ.  Men nŒr domstolene gang pŒ gang nettopp gir omsorgen til en narsissistisk forelder er det nettopp det som skjer, barnet sendes til den som bevist hindrer det i kontakt med den andre forelder! Det er ikke samsvar mellom sakkyndiges teori og deres handlinger.  I mangel av kvalitetssikring av dommer og sakkyndige uttalelser skjer slike overgrep med systemets velsignelse.

Modellen blir i saker med narsissistisk dynamikk et alibi for bŒde sakkyndige og domstolene for at de har gjort sitt, uten at man evner se at man i realiteten bidrar til Œ ¿delegge barns mulighet til  en god utvikling og tilknytning. Det synes viktigere Œ beholde modellens struktur, enn Œ se at den ikke passer i de mest komplekse saker.

 

Tilknytning

I de tilfeller der man til slutt ser at modellen ikke fungerer og overlater til domstolen Œ fatte en beslutning, kan man v¾re ganske sikker pŒ at domstolen lar  den narsissistiske forelder fŒ omsorgen for barnet. Begreper som status quo og tilknytning brukes uten at man forstŒr innholdet i begrepene. Man tror feilaktig at tiden et barn bor med en forelder er et utrykk for styrken pŒ tilknytningen og overser at tilknytning ikke er et kvantitativt begrep, men et kvalitativt begrep.

I boken ÓHŒndbok i sped- og smŒbarns psykiske helseÓ s.288 skriver Moe & al. (2010): ÓTilknytning er et kvalitativt begrep i den forstand at det er en grunnantagelse at alle barn knytter seg til sine foreldre eller omsorgspersoner. Det gir derfor ikke mening Œ snakke om sterk eller svak tilknytning, eller mengden av tilknytning hos et barn, men i steden snakke om ulike kvaliteter av tilknytning.Ó

N¿yaktig det same skriver Broberg & al. 2008 s. 167 i boken ÒAnknytningsteoriÓ : ÓDet faktum at det er forekomsten av jevn fysisk kontakt mellom barn og forelder som avgj¿r om tilknytningen vil utvikles, inneb¾rer jo at et spedbarn ogsŒ knytter seg til en mishandlende og omsorg- sviktende forelder. Det er bare barn som har gŒtt fra Ófavn til favnÓ, uten Œ ha oppholdt seg i samme favn tilstrekkelig lenge, som ikke utvikler en tilknytningsrelasjon. At et barn er tilknyttet til sine foreldre er derfor ikke noe bevis pŒ at barn og foreldre har det bra sammen, og kan derfor ikke alene utgj¿re noe argument for at barnet ikke skal flyttes om omsorgsvikten er tydelig

 

Broberg & al. (2008:17-18) skriver ogsŒ I boken  ÒAnknytning i praktikenÓ f¿lgende: ÓTilknytning ligner pregning hos dyrearter pŒ den mŒten at den skjer automatisk, instinktivt, pŒ basis av fysisk kontakt mellom spedbarn og omsorgsperson. Spedbarn kan altsŒ, normalt sett, ikke la v¾re Œ bli knyttet til sin omsorgsperson uansett dennes kvalitet. Det faktum at et barn har knyttet seg til sin forelder sier derfor, i motsetning til hva som iblant hevdes, ikke noe om omsorgens kvalitet. Kvaliteten pŒ tilknytningen, og konsekvensen for den fortsatte tilknytning varierer derimot kraftig avhengig av hvor lydh¿r og samstemt det f¿lelsesmessige samspillet mellom barnet og dets omsorgsperson er

Det har derfor ingen mening Œ snakke om hvor sterk en tilknytning er, men heller snakke om ulike kvaliteter pŒ tilknytningen. Er det noe narsissistiske foreldre mangler sŒ er det evne til Œ v¾re lydh¿re for barnas behov. Deres behov er og blir deres egne egosentriske behov for selvbekreftelse, en bekreftelse de aldri fikk  nŒr de skulle fŒtt den og som de bruker barnet som et redskap for Œ fŒ resten av livet. De speiler seg i barnets prestasjoner og frar¿ver sŒledes barnet opplevelsen av egen mestring. ÓGrunne til at min s¿nn lyktes var min innsats!Ó É ÓSkryt mitt barn fŒr skyldes megÓ!

 

 

Den ungdom som gjennom sin naturlige utvikling s¿ker l¿srive seg fra en slik forelder vil raskt finne ut at  de ikke har verdi annet enn som narsissistisk sypply! Et barn kan bo lenge med en psykopat uten at det  gir en kvalitativt god tiknytning. I denne modellen derimot tar man ikke h¿yde for denne problematikk. Alle barn knytter seg til sin omsorgsperson, men kvaliteten pŒ denne tilknytning varierer uavhengig av tid. Det er omsorgspersonens lydh¿rhet og evne til mentalisering med barnet som avgj¿r kvaliteten pŒ denne tilknytningen.

Det er meg bekjent ikke gjort noen vitenskapelig vurdering av denne modellen i saker der man har med narsissistisk dynamikk eller i saker som virkelig er psykologisk komplekse.  En rekke saker viser at modellen svikter i slike saker. R¿nbeck skriver selv at denne typen saker preges av  foreldre med Ókarakterforankrede problemerÓ eller hva man i dag kaller personlighets-forstyrrelser. Modellens fokus pŒ l¿sning som kan romme begge foreldres perspektiv og samtidig bli en god l¿sning for barnet, gj¿r at barnet og den normale forelder, tvinges inn i destruktive rammer.

I saker der en av foreldrene  skaper narsissistisk dynamikk er det ikke mulig Œ fŒ til l¿sninger som er til det beste for barnet, ja det er ingen mulighet til Œ fŒ til l¿sning i det hele tatt.  Slike foreldre kan under hovedforhandlinger gŒ med pŒ avtaler som tilsynelatende  ganger barnet, men sŒ fort hovedforhandlingen er over saboteres slike avtaler. Konkrete saker  har vist at avtaler er brutt bare timer etter at de var inngŒtt!

Dette er  typisk for denne dynamikk. Dommere og sakkyndige snakkes etter munnen og narsissisten fremstŒr som utilforlatelig. Modellen legger opp til at begge foreldre skal bevare sin ÓverdighetÓ, noe som fungerer med  foreldre i emosjonell balanse, men som overhodet ikke fungerer i narsissistisk dynamikk, fordi en narsissist overhodet ikke har noe Œ forhandle om, de har en sykelig grandios verdighet. Deres lave terskler for krenkelser  styrer deres adferd.  Konkrete saker har vist at det er narsissisten som fŒr omsorgen for barnet fordi verken sakkyndige eller dommere evner forstŒ den narsissistiske dynamikk.

I en konkret sak ble det inngŒtt enighet om at saken skulle stoppes nettopp for at partene i noen mŒneder skulle fŒ veiledning fra en psykolog. Veiledningen skulle bla. hjelpe den narsissistiske mor med hennes lave terskler for krenkelser og at mor skulle fŒ la barnet ringe sin far uten at mor avlyttet eller avbr¿t samtalen samt la barnet fŒ samv¾r. Hun skulle ogsŒ arbeide med Œ slutte utsette barnet for emosjonelle trusler om Œ begŒ selvmord om barnet ikke sa til den sakkyndige det mor ville hun skulle si! Avtalen som var inngŒtt under hovedforhandling skulle undertegnes pŒ f¿rste m¿te hos psykologen uken etter grunnet manglende skriver i retten. Mor nektet da undertegne avtalen og dermed var den brutt! Bare det at den sakkyndige aksepterte et slikt oppdrag, viser at psykologers kunnskap om narsissistisk dynamikk er sv¾rt mangelfull.

forandre  den lave terskelen  for krenkelser hos narsissister, blir det samme som Œ skifte grunnmuren pŒ et hus uten Œ ber¿re huset! Deres ekstreme sŒrbarhet for krenkelse er en sŒ fundamental del av deres personlighet at den ikke kan forbedres uten at man ogsŒ  mŒ bygge om hele deres hjernestruktur. For Œ bruke en beskrivelse fra professor Frode Thuen: ÓDe mest fastlŒste sakene handler ofte om mennesker med personlighetsforstyrrelser. I konflitene som er fastlŒste og uforsonlige handler det ofte om personlighets svikt. Noen mennesker er skrudd sammen pŒ en uheldig mŒteÓ!

Psykologer med sin terapeutiske  tenkning evner ikke se at den aggressive ofte er den beste forelder, mens den rolige  er narsissisten (i offentlig lys). De misstolker den frustrerte forelders adferd som aggresjon, og ser ikke narsissistens hŒnflir over Œ ha lurt den sakkyndige trill rundt. Virkeligheten blir snudd pŒ hodet. I en terapeutisk setting bety ikke det stort, i en barnefordelingsak kan det v¾re forskjellen mellom liv og d¿d for et barn.

En narsissistisk person overholder ikke avtaler, de inngŒr ikke kompromisser og de evner ikke kommunisere. I en slik setting kommer ÓKonflikt og forsoningÓ til kort. En narsissists manglende evne til mentalisering gj¿r at de ikke evner sette seg inn i  verken barnets eller den andre forelders situasjon  eller opplevelse av konflikten. Det eneste de forstŒr er det som truer deres egen oppblŒste grandiositet, et utrykk for den lave terskel for krenkelse. For dem handler det ikke om rettferdighet, men  Œ dekke misunnelsens behov. Det handler ikke om kompromiss, men utl¿p for  et hat som projiseres over pŒ den andre forelder.

Hatet fra hva deres egne foreldre utsatte dem for, kombinert med fundamentale udekte behov for  erkjennelse og bekreftelse av eget  Selv, ligger bak. Den som har levd med en narsissistisk person har opplevd  hvor ut¿mmelig behovet for  bekreftelse er. Hate sine egne foreldre som de er avhengige av kan de ikke, like lite som et barn av en narsissistisk forelder kan hate sin egen forelder. Dynamikken er slik at barn i slike situasjoner gj¿res  emosjonelt avhengige av forelderen slik at de ikke utgj¿r noen trussel mot deres selvbilde. Slike barn vokser opp med en  betinget kj¾rlighet, der barnet har verdi utfra den narsissistiske forelders nytteverdi. I realiteten vokser slike barn opp med et alvorlig underskudd av bekreftelse pŒ eget selv, egen fungering og egen betydning. Slik gŒr narsissistisk problematikk i sosial arv.

Gjennom splitting fremstiller de seg selv som den perfekte forelder ovenfor omgivelsene, for barnet fremstŒr de med sine nevrotiske bekymringer og ul¿ste emosjonelle konflikter og behov. Slik ustabilitet er det umulig for et barn Œ forholde seg til, dermed danner barnet tidlig sine egen avvikende psykologiske strategier for Œ overleve emosjonelt. Slike barn blir ¿delagt emosjonelt, de utsettes for et stress som kan pŒf¿re diabetes og alvorlig stress, angst og depressive lidelser. Slike barn lider i det stille fordi de kan tilsynelatende fungere bra i noen settinger borte fra forelderen (skole, idrett,), mens de i narsissistens n¾rv¾r  mŒ dekke narsissistens udekte behov.

 

Det skjer en rolleombytting barnet ikke er modent for Œ takle. Slike barn vil selv s¿ke resten av livet etter bekreftelsen pŒ seg selv. Barnevern som bringes inn i slike  settinger, ser ikke annet enn den narsissistiske forelder vil de skal se, nemlig deres kunstige grandiose  omsorgsevne! Og slik barneombudet, riksrevisjonen og faglitteratur for lengst har dokumentert, sŒ mangler barnevernet vesentlig kunnskap om slike komplekse forhold!  I 2009 rettet riksrevisjonen flengende kritikk av barnevernet og kalte det en systemkrise.

 

Konkrete saker har vist at barnevernet beskytter narsissisten fremfor barnet. Barn som har beskrevet seksuelle overgrep i slike relasjoner er blitt tatt under behandling av barnevernet slik at deres beskrivelser skal elimineres. Selv etter at barn i dommeravh¿r har beskrevet overgrep fra slike milj¿er, har barnevernet i ettertid presset barnet til Œ si at det ikke har skjed! Dette er godt dokumentert. Narsissisten   som er en slik prektig person kan ikke ha gjort noe slikt! I steden for Œ klandre den voksen for ovegrep, klandrer barnevernet barnet for Œ ha avsl¿rt slik barnemishandling! Er det rart barn tar skade?

 

I Moe & al. s.370 skriver da ogsŒ spesialist i klinisk psykologi dr.philos Turid Suzanne Berg-Nielsen at: Ó Det er lite kunnskap om personlighetsforstyrrelser i samfunnet generelt, ogsŒ i barnevernet og spesialhelsetjenesten for barn. Barn av disse foreldre blir derfor oversett inntil deres psykososiale symptomer har utviklet seg til Œ bli sŒ graverende at andre voksene slŒr alarm. Desverre kan det ha gŒtt mange Œr, og skjevutviklingen er vanskeligere Œ modifisere.Ó  I kokrete saker har slike barn grunnet det enorme stresset de utsettes for, utviklet diabetes 2, en varig imunsvikttilstand de mŒ leve med resten av livet.

 

¯yvind Kvello skriver i samme bok (s.516) at ÒBarnevernets ansatte har jevnt over et stykke igjen for Œ jobbe etter tilstrekkelig definerte faglige standarder og derved en redusering av personlige standarder, intuisjon, synsing og tilfeldigheter.Ó Kvello har bred erfaring med utredning i barnevernsaker. I hans bok ÒUtredning av adferdsvansker omsorgsvikt og mishandlingÓ gir han ogsŒ beskrivelsen (s.240) sŒ typisk for denne type dynamikk at Ò.. det ofte er symptomlidelser som deprsjon og angst som er synlig mens den mer grunnleggende og underliggende personlighetsforstyrrelsen ikke oppdages

 

 

tvinge gjennom denne modellen nŒr man har med narsissistisk dynamikk medf¿rer at barnet gjennom sosial arv utvikler de samme negative trekk. Manglende kunnskap om denne dynamikk har i konkrete saker f¿rt til at den narsissistiske forelder har kunnet sabotere sommerferier, samv¾r og kontakt barnet skulle hatt med den andre forelder, uten at det fŒr noen konsekvens for narsissisten! For domstolene som benytter modellen har det v¾rt viktigere Œ f¿lge modellen enn Œ se om den bidrar til noe positivt for barnet.

Problemet med domstolene er jo at de aldri gŒr inn Œ ser om den avgj¿relsen de tok faktisk var til barnets beste, det foreligger ingen kvalitetsvurdering eller vitenskapelig basert analyse av metodebruk.  Isteden  har de en overdreven tro pŒ egen ufeilbarlighet slik det kommer til syne  gjennom  gjentatte rettssaker, der etterf¿lgende rett uten forbehold legger foregŒende rettsavgj¿relse til grunn som korrekt. Dette kommer til syne gjennom lagmannsrettens utsagn om at ÓDet skal mer til for Œ vinne frem i etterf¿lgende rett enn i den f¿rsteÓ uten at man tar h¿yde for om den f¿rste avgj¿relse faktisk var til barnets beste. I konkrete saker har vi eksempler pŒ at den narsissistiske mor har truet barnet med Œ begŒ selvmord om det ikke sier at det vil bo med henne. SŒ snart dommen var forkynt om at barnet skulle bo med narsissisten  nektet barnet selv Œ bo der og flyttet til sin far!

NŒr lagmannsretten sŒ begrunner en slik ufeilbarlighetsholdning med  behovet for ro rundt rettsavgj¿relser er vi tilbake i modellens grunntanke om  Œ redusere konflikt mellom foreldrene. Dessverre bidrar dette i slike saker kun til Œ heve konfliktnivŒet mellom foreldre og for barnet.

Domstolenes tro pŒ at slike mennesker kan komme ut av krenkelsesspiralen viser en total mangel pŒ kunnskap om narsissistisk dynamikk. Det er ikke mulig for en narsissist Œ reparere den lave terskel for krenkelser, det kritiske tidspunktet i utviklingen ble lukket i tidlig barndom og kan ikke Œpnes igjen. Helbredelse av denne sykelige krenkbarhet er ogsŒ l¿sningen pŒ psykopatens problem og vil utvilsomt ha gitt nobelspris i medisin!

Det er med undring jeg registrerer at de ansvarlige for denne modellen ikke har vurdert denne fundamentale svakhet i modellen, men fortsetter fremstille den som  et verkt¿y til alle barns beste. Sannheten er at i de saker der man virkelig trenger avansert psykologisk kunnskap, der svikter ekspertisen og domstolene fullstendig. I saker der  kompleksiteten er lav, fungerer tilsynelatende modellen, men der trenger man heller ikke psykologisk spesialkunnskap!  I de saker der virkeligheten ikke passer inn i modellen, da velger man heller modellen.

BŒde domstoler og sakkyndige har en plikt til Œ pŒse at en sak er sŒ godt opplyst som mulig. Dessverre avviser domstolene konkrete bevist pŒ slik narsissistisk adferd, fordi modellen ikke tillater f¿rt bevis for  det som kan rokke ved modellen hovedbudskap, nemlig  behovet for redusert konflikt.  I de tilfeller der det er fremlagt klare bevis pŒ  hvordan narsissisten skader barna og ¿ker konflikt blir dette oversett av domstolene fordi det kan skape ÓkonfliktÓ! Modellen synes  v¾re for de voksne og ikke for barnets beste. Den tar for mye hensyn til konflikten og for lite hensyn til barnets beste. Det blir viktigere Œ Óredusere konfliktÓ, enn Œ se hva som er til barnets beste. Den terapeutiske tenkning  dette representerer bidrar til Œ ¿delegge barn i disse  mest kompliserte saker.

Modellen synes glemme barnets beste i en naiv tro pŒ at bare voksenkonflikten dempes, fŒr barnet det bedre. Narsissistisk dynamikk kan verken dempes eller helbredes, den enste mŒten Œ hjelpe barnet pŒ er Œ  flytte det til den normale av foreldrene. Dessverre utgj¿r det en ekstrem ÓkrenkelseÓ av den narsissistiske forelder! Dermed blir modellen en tvangstr¿ye som tjener narsissistens sak og ikke barnets sak.