250GB:Users:runefardal:Desktop:rufadr.gif

Rune Fardal, psy­kologi student

Personlighetsforstyrrelser med hovedvekt pΠnarsissistisk problematikk i relasjon til barn

http://www.sakkyndig.com     mail: rune@fardal.no

 

 

Hvor er hukommelsen?

 

 

 

16 Mars, 2011, Oppdatert 23.03.2011

 

Med linker: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/hukommelse.htm

Utskrift : http://www.sakkyndig.com/psykologi/artikler/hukommelse.pdf

 

 

Jeg spurte for leden dag foreleseren pŒ universitetet hvor i hjernen hukommelsen konkret lagres. Jeg fikk ikke noe godt svar, derimot fikk jeg beskrevet en del av de teorier man har for hvordan hukommelse lagres, bearbeides og gjenhentes. Men hvor finner jeg minnet om det jeg husker? Flere forskere har pr¿vd Œ finne en slik eksakt lokalitet, men ikke lyktes. Hvorfor?

 

I studiet av narsissistisk problematikk er dette  sv¾rt interessant, fordi narsissisters  beskrivelse av sin virkelighet er sv¾rt fantasipreget nŒr de utsettes for trussel mot Selvet, ved avsl¿ring av l¿gner eller stress. Det kan synes som om de har problemer bŒde med  lagring og gjenhenting og  bearbeiding. Alt synes styrt av sekund¾re  prosesser  som tar sikte pŒ Œ redusere angst mer enn Œ beskrive den objektive virkelighet. Angsten for krenkelsen av det ¿delagte Selvet..

 

En ting  vet vi og det er at vŒr hukommelse i hovedsak mŒ befinne seg i kroppens nervesystem. Det bestŒr av sentralnervesystemet i form av ryggmarg og hjerne, samt det perifere nervesystem. Jeg vil anta at det perifere nervesystem i hovedsak bestŒr av nerveceller  som sender beskjeder til ulike deler av kroppen som muskler, kjertler organer og lignende. Ryggmargen tar visse avgj¿relser, men antagelig av mer primitiv og refleksartet art. For eksempel nŒr vi brenner oss pŒ en finger og lynraskt trekker hŒnden til oss.  Da har ryggmargen reagert med Œ aktivere muskler som gj¿r at vi trekker hŒnden til oss f¿r vi  blir beviste pŒ dette. Derfor kan vi oppfatte at vi har brent oss og vite at  vi vil f¿le smerte, f¿r vi f¿ler smerten. Ryggmarksrefleks er et utrykk for denne typen  nervefunksjoner. Nerveceller er bygget opp i komplekse nettverk:

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:163_taylor2.jpg

 

Det vi normalt   forbinder med hukommelse finner vi i hovedsak i hjernen og da dennes mest utviklede deler, cortex. Her finer vi over 100 billioner nerveceller!

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:Skjermbilde 2011-03-16 kl. 19.43.22.png

 

Cortex bestŒr av  milliarder av nerveceller og celler med st¿tte og hjelpefunksjoner for nerveceller, sŒkalte gliaceller. Disse finnes i minst  samme antall (Azevedo & al. 2009). Noen beskriver fra 10-50 ganger  flere.  SŒ langt vi vet i dag er nervecellene viktigst nŒr det gjelder hukommelse.  En nervecelle ser omtrent slik ut:

 

 

Nervecellene kommuniserer seg imellom ved at et kjemisk signalstoff (neurotransmitter) utl¿ser en reaksjon i dendritene som skaper et elektrisk signal som beveger seg  gjennom axonet og ut i en axonterminalen, der  syklusen gjentar seg  ved at en neurotransmitter utl¿ses i kl¿ften mellom axonet og dendriten pŒ mottager cellen.

 

 

 

Neurotransmitteren, og de er det et stort antall ulike typer av, (eks: serotonin, dopamin, noradrenalin) utskilles fra axonterminalen, ut i  den synaptiske kl¿ft, og fester seg sŒ pŒ bestemte reseptorer pŒ dendritens overflate. Denne reseptoren kan v¾re et protein som sŒ reagerer  pŒ en bestemt mŒte ut i fra hvilken neurotransmitter som  fester seg. Proteinet kan Œpne en kanal, slik at et partikkel, molekyl eller en ion, eks. K+,  kan passere inn i mottakercellen og i sin tur  f¿re til en reaksjon  i denne. Denne prosessen har jeg beskrevet mer om her.

 

NŒr  vi har mer enn 100 billioner nerveceller og vet at hver slik celle kan knytte seg til mer enn 10.000 andre nerveceller, blir  det nettverket som  oppstŒr sŒ komplisert at vi ikke klarer  fatte  dimensjonene pŒ dette.  I dette nettverk er det hukommelsen befinner seg. Vi kan trygt si at  kapasiteten er uendelig!

 

 

Hippocampus

 

 

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:Skjermbilde 2011-03-18 kl. 13.22.53.png

 

Hippocampus er en del av hjernens limbiske system og har en viktig funksjon ved lagring og gjenhenting av hukommelse fra langtidshukommelsen.  Teoretisk regner man med 3 hoveddeler knyttet til hukommelse: sanseminnet, arbeidsminnet og langtidsminnet. sanseminnet holder pŒ et stimuli i noen fŒ sekunder, arbeidsminnet  noen minutter (uten repetisjon) og langtidsminnet inntil uendelig.

Forskning har vist at fjernes/reduseres hippocampus, sŒ reduseres/mister vi evnen til Œ lagre nye minner, anterograd amnesi. Dette er godt beskrevet rundt pasienten H.M., Henry Gustav Molaison, som fikk operert bort det meste av hippocampus grunnet alvorlige epileptiske anfall. Etter operasjonen forsvant de fleste anfall, men det gjorde ogsŒ evnen til Œ lagre ny informasjon,  lagre hukommelse. Han husker fra f¿r operasjonen, men ikke  etter.  Det han opplevde for 1 time siden husker han ikke. Han mistet evnen til Œ lagre hukommelse i langtidshukommelsen. Kortidsminnet og arbeidshukommelsen fungerte.

 

 

HPA systemet

 

I mennesker utsatt for alvorlige traumer eller kronisk stress , ser man en reduksjon av hippocampus pŒ opptil 25%! Det er vist at kronisk stress skader reseptorer i hippocamous overflate. Det er vist i fors¿k pŒ rotter at tidlige sanse opplevelser regulerer mengden av glucocorticoid reseptorers (GR) gen utrykk. GR finnes i de fleste celler i kroppen og regulerer gener som kontrollerer utvikling, metabolisme og ikke minst immunforsvar. De har derfor viktige livsfunksjoner. Forstyrrelse av disse kan medf¿re immunsviktsykdommer som for eksempel diabetes1! Sykdommen skyldes insulinmangel, vanligvis pŒ grunn av autoimmun ¿deleggelse av de insulinproduserende β-cellene i bukspyttkjertelen. Type 1 diabetes starter ofte akutt! En plutselig belasting i  et barns liv kan  utl¿se diabetes1. En regner med at Œrsaken har immunologisk opprinnelse, svikt i imunsystemet.

 

Rotter som fikk mye moderlig omsorg som smŒ  utvikler flere GR i hippocampus, mindre CRH (corticotropin releasing hormone) i hypothalamus og redusert angst som voksne. Omsorgsvikt og overgrep i tidlig barndom er forbundet med kronisk tilstedev¾relse av CRH. CRH er et stressutl¿sende hormon som fŒr hypofysen (hormonkjertel) til Œ utskille ACTH, et hormon som  igjen pŒvirker  binyremargen til Œ produsere stresshormonet cortisol.

 

 

Jeg har tidligere beskrevet  dette rundt HPA_systemt i 2005. Kronisk h¿ye nivŒer av cortisol bryter ned reseptorer og skader hippocampus!

 

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:hukommelse2.gif

 

CRH  produserer ACTH som igjen f¿rer til produksjon av cortisol som i kronisk tilstand pŒvirker hippocampus negativt. I tillegg har hippocampus en viktig funksjon i regulering av CRH! Det blir en ond sirkel  der kontrollen med stresshormoner kommer ut av kontroll, nesten som et atomkraftverk som mister kj¿lingen.  

 

I fors¿k pŒ rotter han man sett at flere GR  gjorde dyrene bedre i stand til Œ hŒndtere stress som voksne. Tidlig kronisk stress reduserer antallet GR. En kan her se konturene av Œrsaken til at narsissistiske mennesker ikke takler stresspŒkjenninger og fŒr en  sv¾rt irrasjonell adferd i slike situasjoner. Den positive effekten av  moderlig omsorg er begrenset til en kritisk fase  i tidlig barndom. Stimulering av rotter som voksne hadde ikke samme effekt. (C. Nemeroff i Bear & al. 2001,s.691)

 

Misbruk og omsorgsvikt i tidlig barndom, i tillegg til genetiske faktorer, er kjent for Œ sette mennesker i risiko for Œ utvikle depresjon og angst forstyrrelser. ¯kt CRH i hjernen og redusert  hemning fra HPA systemet, gj¿r hjernen s¾rlig sŒrbar for depresjon. Sagt enkelt, ¿kt stress i tidlig barndom forstyrrer HPA systemet og  skaper varig grunnlag for ¿kt depresjon og angst senere.

 

NŒr  kronisk stress f¿rer til f¾rre stressreseptorer i hippocampus, gir det seg ogsŒ utslag i problemer for den funksjonen hippocampus fyller nŒr det gjelder hŒndtering av hukommelse. Det er klart at det har alvorlige konsekvenser for lagring og gjenhenting av hukommelse.  Hippocampus har et betydelig antall reseptorer for stresshormoner. NŒr  konsentrasjonen av cortisol  blir kronisk h¿y lenge, skader det cortisolreseptorer slik at  hippocampus blir skadet.

 

Hippocampus og/eller det emosjonelle senter amygdala beskrives ikke som lagringssted for hukommelse, men mer som  relestasjoner  i  lagring og gjenhenting av  hukommelse.  Hippocampus synes spille en viktig rolle for hvor hukommelsen skal lagres. Den konkrete hukommelse synes mer befinne seg ett eller annet sted i  cortex, noe hippocampus bidrar til Œ holde styr pŒ. En ser derfor ofte konsentrasjonsvansker, vansker med s¿vn og vansker rundt metabolisme hos narsissister. S¾rlig tydelig blir dette rundt covert narsissister.  Typisk er problemer med Œ fatte beslutninger, noe som f¿rer til avhengighet av andre. Derigjennom den typiske avhengigheten av de andre, den parasittiske livsstil. deres behov for forutsigbarhet blir en konsekvens av problemer  rundt gjenhenting av hukommelse.

 

 

 

Spedbarns hjerne

 

Vi vet at et spedbarn er f¿dt med flere nerveceller enn det en voksen har. De begynner dannes allerede kort tid etter unfangelsen i en hastighet av 250.000 i minuttet! En antar de har et sted mellom 100 og 200 billioner nerveceller nŒr de blir f¿dt.

 

Vi vet ogsŒ at  en voksen har flere  tilknytninger mellom nervecellene enn det et spedbarn har. Voksne har ogsŒ  mer utviklet isolasjon (myelin) rundt  axonet pŒ nerveceller, slik at signaltransporten gŒr raskere.  Hos Altsheimer pasienter har denne isolasjonen begynt Œ bli brutt ned. Vi vet ogsŒ at nerveceller et barn ikke tar i bruk, vil forsvinne pŒ ulik vis. Enten ved at de ikke knyttes til andre i s¾rlig grad eller ved at de elimineres og brytes ned. Den utvikling et spedbarn gŒr igjennom kan derfor sees pŒ som en utikling av  oppkoblinger mellom nerveceller samt ¿kt kvalitet pŒ disse oppkoblinger ved at det utvikles et  myelinlag rundt disse som effektiviserer  transporten av  det elektriske signalet de bringer seg imellom.  Som nevnt over kan en slik celle v¾re knyttet til over 10.000 andre celler. Det gir et  enormt nettverk av nerveceller. Det kan se ut som at de celler hjernen i tidlig alder ikke  benytter er de som svekkes eller forsvinner.  Likeledes vil nerveceller som blir mye brukt, som fŒr mye stimulans, utvikle seg mer enn andre.

 

Forskning har vist at barn som tidlig begynner spille fiolin utvikler de deler av hjernen som styrer fingre spesielt i forhold til andre.  Forskning rundt taxisjŒf¿rer i London har for eksempel vist at de delers av hjernen som rommer kognitive kart er spesielt godt utviklet.

 

 

Assosiasjonshjerne

 

Vi vet ogsŒ at vŒr hjerne er en assosiasjonshjerne. Ulike nerveceller inneholder informasjon som aktiveres ved assosiasjon av de spesifikke sansestimuli disse er beregnet for.  Det vil si at nŒr vi ser etter  noe spesifikt, sŒ ser vi etter noe som vi kan assosiere med  det vi ser etter. Ser vi etter en kniv vil vi reagerer pŒ alt som ser ut som en kniv. Og etter at vi har lagret hvordan en kniv ser ut, vil synet av en kniv eller kvinligende gjnstand f¿re til at vi assosierer den med vŒrt lagrede bilde av en kniv.

 

Jo mer spesifikk vŒr assosiasjon er, jo mer  konkret er  det vi ser etter. Ser vi etter en 10 krone, vil denne ligne pŒ en 20 krone men ikke v¾re helt identisk, den er mindre. Ser vi etter en mynt vil  vi finne mange  eksemplarer som  stemmer med  den assosiasjonen vi ser etter. I en slik modell kalles dette nettverket for et assosiativt nettverk:

 

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img312.jpg

 

Her er vist et slikt assosiativt nettverk, som er isolerte enheter av lagret kunnskap.  Brannbil (r¿d) assosieres med  en rekke andre begreper som brann, r¿d, bil, ambulanse osv, og disse assosieres med andre igjen. Her kan vi si at hver node utgj¿r  en selvstendig enhet.

 

En annen modell er det som kalles nevrale nettverk.  Disse skiller seg fra assosiativ nettverk ved at hver enhet  er summen av en rekke  mindre deler.

 

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:hukommelse.gif

 

 

 

Her  utgj¿r brannbil summen av en rekke mindre enheter, som igjen bestŒr av  mindre enheter. En kan se for seg at en brannbil bestŒr av bilhjul, karosseri, stige, ratt, vindu, r¿dfarge osv. Hver av disse enheter bestŒr igjen av mindre komponenter osv. Det vil si at  nŒr vi fŒr  et bilde av en brannbil opp i bevisstheten sŒ er det summen av en rekke  ulike mindre nevrale nett som aktiveres. Om vi tar  et konkret eksempel vil en eksplodert motorsykkelmotor v¾re et eksempel.

 

 

 

Alle disse delene vil hver for seg bestŒ av ulike  buer, streker og farger.  Satt sammen vil de utgj¿re en motor, som igjen er en del av en motorsykkel. De minste enheter i et slikt nett vil ogsŒ kunne v¾re byggesteiner for andre  bilder vi har lagret i vŒr hukommelse. Enkelte av delene i en slik motor vil for eksempel kunne v¾re  en del av en annen motor, for eksempel tennplugg, bolter og tannhjul. PŒ samme mŒte vil et bilhjul ogsŒ  v¾re en del av grunnlaget for  en buss, personbil osv.

 

En annen mŒte Œ se dette pŒ er det vi kaller Gjenkjennelse-ved-komponent-teorien.

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img313.jpg

 

I Gjenkjennelse-ved-komponent-teorien  er det nettopp et slikt prinsipp som ligger til grunn. Her kan vi se pŒ grunnkomponentene til h¿yere som sammensatt av enklere deler, mens nŒr de settes sammen pŒ ulike mŒter sŒ danner de igjen nye  enheter.  Her kommer igjen det forhold inn som nevnt ved assosiasjoner.  Alle disse  linjene er ulike, men vi  forstŒr allikevel at de utrykker det samme. Vi ser noe av det samme ved ulike hŒndskrifter som utrykker de samme ordene:

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img314.jpg

 

De assosiasjonene vi gj¿r, gir den samme forstŒelse av ordene selv om de enkelte hŒndskrifter skiller seg fra hverandre. For at vi skal forsŒ betydningen mŒ vi hente frem hukommelsen av de enkelte bokstaver, som igjen kan v¾re summen av mindre deler. Og de ulike deler kan ogsŒ ha ulik betydning i den settingen de forekommer i trŒd med teorien over om nevrale nettverk.

 

I ordene under assosierer vi samme sammensetning av linjer, med ulike bokstaver.

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img315.jpg

 

De to nesten loddrette streker og en vannrett strek i THE oppfattes likt,  men med ulik betydning i forhold til den setting de er i, med ordet MAN. Dette betyr at de samme hukommelsesspor mŒ tolkes i den setting de forekommer. VŒr persepsjon avgj¿r betydningen av det samme hukommelsesspor. Med andre ord mŒ den samme adferd tolkes i den setting den skjer, fordi den kan ha en annen betydning  avhengig av setting. Dette er viktig, for dette gjelder ogsŒ ved emosjonelle  hukommelsesspor.

 

Visse nerveceller reagerer ved visse emosjonelle  opplevelser. Ligner de pŒ emosjoner vi frykter blir vi mer fokusert pŒ dem og tar dem mer pŒ alvor. Det er evolusjon i praksis. Det som truer vŒr overlevelse, blir  viktigere Œ forholde seg til.

 

Ved empati er  det sett av nerveceller som reagerer, knyttet til   en forstŒelse av  en annens  situasjon. NŒr slike nerveceller fyrer eller aktiveres  f¿rer det til en opplevelse av  forstŒelse av en annens situasjon. Her kommer imidlertid ogsŒ et annet sv¾rt komplekst  omrŒde inn og det er de sŒkalte speilnevroner.  De er plassert pŒ begge sider av  fremre del av hjernen, her merket med farge:

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:Skjermbilde 2011-03-18 kl. 09.31.37.png    250GB:Users:runefardal:Desktop:superbowlbrain2.jpg

 

Dette er nevroner  som ikke bare fyrer nŒr vi gj¿r en adferd, men som ogsŒ fyrer nŒr vi ser andre gj¿r en adferd! Disse nevroner  imiterer en annen persons  adferd.  Det er ulike typer speilnevroner. Det er speilnevroner som fyrer  for ber¿ring pŒ ulike deler av kroppen. Noen fyrer  nŒr fingre ber¿res, andre nŒr foten, ryggen magen osv. ber¿res.  Dette er identisk til forstŒelsen av at det er ulike  nevrale nett for  uendelig mange ulike  assosiasjoner. Det interessante er at slike nerver registrerer at andre blir ber¿rt, men ikke at du selv blir ber¿rt.  Det ville antagelig skapt forvirring.

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:images.jpeg

 

En mŒ undre seg om noe av narsissistens problematikk ligger i en forvirring her, der  de faktisk f¿ler  ting  de ikke utsettes for der og da, men at de bringer inn f¿lelsen fra hukommelse relatert til lignende, men ikke identisk adferd. Problematikken med hvordan de projiserer egen adferd over pŒ andre, kan v¾re et utrykk for en slik forvirring.

 

Speilnevroner er nevroner som fyrer bŒde nŒr  personen gj¿r et arbeid og nŒr personen ser andre gj¿re det samme arbeid! Hjernen speiler  adferden den ser. Andres nevroner speiler  vŒr egen adferd. S¾rlig har forskning pŒ aper vist dette.

 

Dette gir utrykk som Œ leve seg inn i andre en ny dimensjon. Vi har faktisk speilnevroner som  fyrer  og dermed gir oss en opplevelse av det vi ser  andre utsettes for! Empati = Tune into each others feelings!

 

ÓSpeilnevroner kan forklares slik: nŒr jeg er lei meg aktiverer jeg en rekke nevroner i hjernen, motorikk for mimikken, nevroner for f¿lelsene og signaler til tŒrekanaler slik at jeg kan grŒte, for Œ nevne noe. NŒr mine venner ser at jeg er lei meg, vil de samme nevronene som aktiveres i hjernen min for Œ produsere min mimikk og mine f¿lelser, i stor grad aktiveres hos vennene mine. De f¿ler min smerte, bokstavelig talt. NŒr jeg ser noen andre klype venninna mi i armen, vil de samme nevronene som aktiveres hos personen som kjenner Œ bli kl¿pet, aktiveres i min egen hjerne. Dette gj¿r at vi intuitivt er i stand til Œ forstŒ hverandre pŒ n¾rt fullkomment vis. Nevronene speiler hverandre aktivt.

 

Ramachandran forteller i en forelesning at personer som har amputert armen og ikke har nervefibre som kan fortelle hjernen Òslapp av, ingen klyper degÓ, vil kunne sanse Œ bli kl¿pet i armen ved Œ observere at dette skjer med noen andre: De erfarer en helt reell opplevelse av Œ bli kl¿pet selv. PŒ samme viset kan vi se for oss andre subtile uttrykk som skam og skyldf¿lelse, og den nevronale aktiveringen som ligger til grunn for det uttrykkelige, og vŒr intuitive forstŒelse av andres personers opplevelse av disse f¿lelsene.Ó Kilde: Psykologbloggen

 

Empati handler om utviklingen av speilnevroner.  Evnen til Œ forstŒ den andre, f¿le hva denne f¿ler, handler om speilnevroners aktivering. Forskning pŒ  autister tyder pŒ at de har mangler rundt speilnevroner.

 

 

Hva fanger vŒr oppmerksomhet?

 

Det er ogsŒ slik at  vi reagerer pŒ visse stimuli mer enn andre stimuli.  PŒ en fest vil vi ikke lagre all den summing og prat som skjer rundt oss, vi vil ikke reagere pŒ  alle de stemmene vi h¿rer. Allikevel registrerer vi  de lyder vi h¿rer, selv om vi ikke bevist reagerer pŒ dem. Dersom noen utaler navnet vŒrt, eller vi assosierer en lyd med navnet vŒrt vil vi  reagere med ¿kt fokus pŒ  det.  Og det er her vi n¾rmer oss en forklaring pŒ hvor hukommelse  lagres. 

 

Emosjonelt og ut i fra evolusjonsteorien har vi nevrale nettverk som reagerer raskt pŒ livstruende farer. Disse  kan vi si er medf¿dte strukturer. En rekke andre strukturer er medf¿dt. For eksempel de nervenettverk som styrer  hjertets rytme,  lungefunksjoner,  ulike sanser osv.  Selv om disse er medf¿dt blir de  utviklet og forsterket gjennom en utviklingsprosess.

 

I nettverket  nervecellene utgj¿r finnes det lagret  et sub-nett  som reagerer pŒ vŒr assosiasjon av  lyden som utgj¿r vŒrt navn.  Vi kjenner igjen den lyden fordi vi har lagret den.  Vi sier vi har l¾rt den. Vi vet fra forskning pŒ bl.a kattunger (Passer-Smith, 2008:165) at om de bare fŒr se loddrette sorte streker, sŒ vil deres nerveceller ikke aktiveres om de plutselig ser en vannrett strek! De har  antagelig ikke utviklet  et sub-nett som oppfatter  vannrette streker, eller det nett som  aktiveres ved  vannrette streker er ikke utviklet.  Horisontale streker aktiverer ikke nerveceller fordi  assosiasjonen av slike streker ikke er  lagret i deres langtidshukommelse.

 

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img311.jpg

 

 

 

For Œ gŒ tilbake til spedbarnets hjerne, sŒ vil ikke hjernen  ha nerveceller som fyrer nŒr  sanseinntrykket fra vannrette streker  observeres, dersom barnet ikke har erfart Œ se slike streker. Det mŒ skje en l¾ringsprosess som gj¿r at vi  gjenkjenner vannrette streker, eller assosierer noe med  en vannrett strek.   Vi mŒ evne Œ assosiere dem med noe  vi har hukommelsesspor for, noe vi har nevrale nett  til Œ fange opp.

 

 

Eksperter

 

Det som skiller en ekspert fra andre er nettopp at de har utviklet  det vi kaller kognitive skjemaer, eller avanserte nevrale nettverk,  for  bestemte  forhold. En sjakkmester har en rekke  ulike stillinger av sjakkbrikkene lagret og vil  vite hva han skal gj¿re om en  bestemt situasjon  dukker opp. En nybegynner vil ikke ha den samme  hukommelse som en ekspert. Jeg  beskriver   forskjellen pŒ en ekspert og en ikke-ekspert her. Poenget her er at disse kognitive skjemaer har en oppbygning lik nevrale nettverk satt sammen i st¿rre nettverk. Kognitive skjemaer er egentlig oppskrifter pŒ hvordan l¿se  utfordringer.

 

Vi begynner her Œ n¾rme oss en st¿rre forstŒelse for hva hukommelse egentlig er. Vi gjenkjenner en gjenstand nŒr den fŒr vŒre sanser til Œ  utl¿se reaksjon i visse nevrale nettverk, vi assosierer den med noe vi gjenkjenner.  Det vil si en lagret hukommelse for  visse sanseinntrykk. NŒr vi ser en person vi gjenkjenner, aktiveres  vŒrt kognitive skjema, vŒre nevrale nettverk, knyttet til denne person. Vi kjenner vedkommende igjen. Andre som ligner pŒ denne person vil ogsŒ aktivere  dette nettverk, fordi vi fŒr assosiasjoner til  den personen vi kjenner, nŒr vi ser noen som ligner.  F¿lelser, historikk, familieforhold, hvilken bil denne har, hvor vedkommende bor, jobb, fritidsaktiviteter osv, aktiveres ved synet av denne person. Det som skjer er at de ulike nettverk knyttet til denne person aktiveres, pŒ samme mŒte som  det som assosieres med brannbilen over blir aktivert.

 

Hukommelsen mŒ derfor v¾re knyttet til  nevrale nettverk, der sanseinntrykk eller  tenkning f¿rer til at disse aktiveres. Og ved aktivering, blir de ofte beviste for oss.  Det mŒ n¿dvendigvis v¾re en bio-elektrisk-kjemisk reaksjon som  gj¿r at hukommelse kommer opp i bevisstheten. Biologisk fordi det handler om nerveceller, elektrisk fordi det handler om aktivering av nervecellen og kjemisk fordi  neurotransmittere mellom cellene er involvert.  Denne reaksjon eller persepsjon, pŒvirkes utvilsomt av sv¾rt mange faktorer. Som vist i linken over om celleprosessen er dette kompliserte prosesser.

 

En kan for eksempel tenke seg at den kjemiske  reaksjon som skjer i den synaptiske spalte (mellom 2 nerveceller) er pŒvirket av  sanseinntrykket vi opplever. Dermed  fyrer ikke en nervecelle f¿r  sanseinntrykket er av  en viss st¿rrelse, men nŒr det f¿rst fyrer, sŒ  f¿rer det til  at  de hukommelsesspor de aktuelle nervenettverk er et utrykk for, blir aktivert og dermed kommer opp i bevisstheten. Vi vet fra nivŒer pŒ aksjonspotensialet at det kreves en viss  ¿kning fra hvilepotensialet pŒ ca. -70mV til rundt -50mV for Œ utl¿se aksjonspotensialet. denne ¿kningen som  utl¿ses ved at Na+ trenger inn i cellen, gj¿r at  det  gŒr en elektrisk str¿m gjennom axonet til axsonterminalen der  en neurotransmitter  utl¿ses mellom  nervecellene i  den synaptiske spalte. Det f¿rer til at  motakercellen videref¿rer signalet.

 

 

Dersom disse konkrete nevrale nettverk aldri har blitt aktivert for  de sanse opplevelser de  var tiltenkt, sŒ har de heller ikke  fŒtt evnen til Œ fyre nŒr  de sanseinntrykk de er ment til Œ assosieres med  oppstŒr.  Man har sett at  nŒr  de som er f¿dt blinde, gjennom operasjon senere i livet fŒr  tilbake synet, sŒ forstŒr de ikke hva de ÓserÓ. De har ikke utviklet nevrale nettverk for Œ tolke de sanseinntrykk de mottar. De har ingen hukommelse for de sanseinntrykk de oppfatter.  En mŒ anta det samme gjelder for  st¿rrelser som empati. Har man ikke utviklet strukturer for det,  sŒ blir reaksjonen deretter!  Autister synes ha mangler rundt   speilnevroner, det gir problemer i sosiale relasjoner og  empati.

 

Interessant er det derfor at vi kan sanse  sv¾rt mye uten Œ vite hva det er. Vi kan lagre bildet av hva vi ser, uten Œ forstŒ hva det er. Det betyr at nŒr vi l¾rer hva det er vi ser, sŒ kan informasjon knyttes til dette i form av hva det var vi sŒ. PŒ denne mŒten utvides de nevrale nettverk knyttet til  det vi opprinnelig sanset.  Hukommelsen mŒ derfor v¾re fleksibel slik at nye assosiasjoner kan knyttes til eksisterende.  Dette gir  etter hvert et sv¾rt komplekst hukommelsessystem. I tillegg  vet vi at ulike typer stimuli lagres og prosesseres i ulike deler av hjernen. Syns senteret ligger i bakre del av hjernen, sprŒkforstŒelse  pŒ siden av hjernen osv, emosjonelle sentere i sentrum av hjernen osv. Det er f¿rst nŒr vi vet hva vi sanser, forstŒr vŒre omgivelser, at vi har  lagret kunnskap om hva vi ser.

 

Den som h¿rer   en sang for f¿rste gang har en helt annen opplevelse av den enn en som  har h¿rt den flere ganger og har knyttet  bŒde emosjoner, stedsangivelser,  andre mennesker og situasjoner til den. Slik kan  assosiasjonen  vi gj¿r til lyden av en sang aktivere   et helt sett av nevrale nettverk. det samme prinsipp gjelder ogsŒ  i en rekke andre settinger.

 

Hvilke emosjoner kritikk utl¿ser hos en narsissist kan bare den som har levd med en slik person  beskrive i detalj.  Denne har et nevralt nettverk  for denne adferden. En som aldri har opplevd dette har ingen forstŒelse for  hva en som har levd med en narsissist beskriver. Det overgŒr de flestes fatteevne. De fleste utvikler kognitive skjemaer for logiske handlinger, ofre for narsissister  har ogsŒ  slike skjemaer for ulogiske handlinger. derfor har de sŒ vanskelig for Œ bli forstŒtt nŒr de beskriver disse.

 

 

Hvor er hukommelsen?

 

Dersom vi sŒ antar at vŒr hukommelse er knyttet til de enkelte nevrale nettverk, blir sp¿rsmŒlet: Hvor i disse nettverk finer vi ÓhukommelseÓ? Til syvende og sist havner vi tilbake  til den enkelte nervecelle og dens tilknytninger til andre nerveceller i nevrale nettverk.

 

Kan det v¾re selve aktiveringen av et bestemt nevralt nettverk som gir oss  bevisstheten om den enkelte  hukommelses opplevelse?

 

Vil aktiveringen av den nettverk som utgj¿r ÓbrannbilÓ f¿re til at vi i vŒr bevissthet  ser for oss en brannbil, hukommelsen om hvordan denne ser ut med alle dens detaljer:

 

:hukommelse2.gif

 

Er det kanskje summen av visse nervecellers aktivering, aktiveringen av et bestemt nevralt nettverk, som gir oss assosiasjonen  av det vi fŒr opp i bevisstheten?  PŒ et enkelt nivŒ  kan vi sammenligne med  hvordan vi   oppfatter farge.

 

 

Hvordan  ÓserÓ vi gult? Jo ved Œ aktivere 2 nerveceller/nevrale nett, en for r¿dt og en for gr¿nt. Hvordan ser vi hvit? Jo ved Œ aktivere nevroner for  r¿d, gr¿n og blŒ:

 

 

 

:hukommelse6.gif                                    :hukommelse5.gif

 

 

Slik er en gravemaskin summen av delene den bestŒr av:

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:COMPLETE-EXPLODED-VIEW.gif

 

 

 

Slik summen av delene utgj¿r helheten, slik blir summen av  et stort antall nevroner som fyrer, hukommelsen av det bildet de samlet utgj¿r.   Slik hukommelsen av en bil, er hukommelsen av summen av alle dens deler, slik kan vi forestille oss det nevrale nettverk hjernen aktiverer er et utrykk for vŒr hukommelse. Hvordan husker vi gravemaskinen eller bilen? Jo, ved aktivering av det nevrale nettverk der alle deres deler er representert. I en ubegrenset kapasitet med trilliarder av koblinger mellom  over 100 billioner nerveceller har vi god plass.  Det er anslŒtt at antall tilkoblinger i hjernen er st¿rre enn antall partikler i  universet!

 

Dette betyr i sŒ tilfelle, at  det nevrale nettverk ved sin aktivering gir oss bevisstheten om  hukommelsen. Det betyr ogsŒ at  for Œ huske  noe, sŒ mŒ det opprettes eller aktiveres et nevralt nettverk for den spesifikke hukommelse.  Derfor tar det tid og ¿velse Œ l¾re, Œ huske. Nettverket mŒ forsterkes gjennom repetisjon. Nettverk som ikke vedlikeholdes,  blir i st¿rre grad glemt eller fortrengt. For narsissister blir en del nevrale nettverk  benektet, de som truer deres grandiose selvbilde!

 

Hukommelsens nevrale nettverk  kan pŒ mange mŒter  sammenlignes med lyset fra en lykt. Slik et nevralt nettverk mŒ aktiveres  for  Œ fŒ hukommelsen opp i bevisstheten, slik mŒ lykten skrues pŒ for Œ se lyset.  Begge er de der men oppleves ikke f¿r de aktiveres. PŒ samme mŒte oppleves fart f¿rst nŒr et objekt kommer i bevegelse. Objektet kan vi se nŒr det  ikke beveger seg, , men fart  opplever vi f¿rst nŒr objektet aktiveres. Hukommelse kan sies v¾re  aktivering av spesifikke nevrale nettverk som gir oss assosiasjonen av det aktuelle hukommelsesspor.

 

De enkelte nerveceller er der men gir ingen mening hver for seg. NŒr den riktige kombinasjon av dem aktiveres til et nettverk, blir det samlede resultat  et utrykk for vŒr hukommelse.

 

Med en slik forstŒelse er det ikke rart Karl S. Lashley ikke fant sitt engram, stedet for hukommelsen. Han fant derimot ut at hukommelse ikke kunne befinne seg pŒ ett bestemt sted i hjernen. Hukommelse er summen av de deler som utgj¿r det spesifikke hukommelsesbildet.

 

Assosiasjoner vi gj¿r f¿rer til at  det tilh¿rende nevrale nettverk  aktiveres, og hukommelsen  kommer opp pŒ bevissthetens storskjerm.

 

-       Vi ser  et bilde og fŒr opp assosiasjoner til bildet, for eksempel et feriebilde.

-       Vi h¿rer  musikk og  assosierer musikken  med opplevelser  knyttet til musikken.

-       Vi kjenner en duft og assosierer dette med lagrede miner knyttet til denne duft.

-       Vi registrerer en ber¿ring og gj¿r assosiasjoner  den ber¿ring tidligere har  lagret.

-       Vi merker temperatur og gj¿r assosiasjoner  til tidligere opplevelser ved denne temperatur

-       Vi ser en person og kobler inn assosiasjoner  vi har til denne person.

 

PŒ bakgrunn av ulike stimuli gjenhentes hukommelse assosiert med dette stimuli. Samtidig lagres nye assosiasjoner knyttet til tidligere, og  tidligere assosiasjoner  kan tilpasses nye. Nervecelle avbildet med elektronmikroskop:

 

Man kan si at det ikke finnes noe sted i hjernen for hukommelse av  konkrete  hendelser eller ting, men  nŒr slike  kommer opp i bevisstheten, sŒ konstrueres de av de enkeltdeler  som en slik assosiasjon bygger pŒ. Disse kan v¾re spredt over store deler av hjernen avhengig av hvilken type de er.  Hukommelse for hvordan vi sykler bygger pŒ en rekke sanser, muskler og balanse. I sum gj¿r de sykling mulig. Mister vi balanse evnen, mister vi ogsŒ evnen til Œ sykle. Uten alle delene ingen helhet!

 

Frykten for krenkelse bygger pŒ tidligere hukommelsesspor av krenkelse og traumer.  Frykten for voldtekt bygger pŒ tidligere  hukommelse om voldtekt, selvopplevd eller l¾rt. Gjennom speilnevroner kan man l¾re det andre beskriver og dermed  ogsŒ l¾re frykten knyttet til de enkelte situasjoner. Det er her vi begynner se hukommelsens  betydning for narsissistisk adferd.

 

 

Donald Hebb

 

I 1949 kom Donald Hebb  med interessante beskrivelser i sin bok The organization of behavior.  Han foreslo at indre representasjoner av et objekt bestŒr av alle de nerveceller som aktiveres ved det ytre stimuli.  Han kalte denne gruppen av nevroner for cell assembly. Han sŒ for seg at alle disse cellene var knyttet til hverandre i et nettverk. Han mente representasjonen av  et objekt ble holdt i  kortidsminnet sŒ lenge det var aktivitet i det aktuelle nettverk. Om dette kunne vare lenge nok ville det  gjennom en Óvekst prosessÓ bli styrket ved at celler som fyrer sammen ville knyttes sammen. Av dette mente han at hvis bare en del av cellene i dette nettverk (cell assambly) ble aktivert, sŒ ville hele nettverket bli aktivert.  Dermed ble den indre representasjonen av det opprinnelige stimuli gjenkalt.

 

Ut i fra et slik syn  vil hukommelse for et konkret objekt v¾re spredt pŒ en rekke ulike steder i hjernen. Dermed vil ikke minnet om et objekt  forsvinne om deler av dette nettverk ble skadet eller ¿delagt. Vi vet ogsŒ gra gestaltforskning at mennesket har en evne til Œ Ófylle utÓ mangler i  en observasjon. I eksempelt under er det bare en sirkel, men flere bilder av buede streker, allikevel oppfatter vi dem som sirkler.

 

 

 

 

 

Under oppfatter vi en hvit trekant i midten,  grunnet de sorte delers plassering, men det er ingen hvit trekant i midten. Tilsvarende for den tilsynelatende hvite kule med pigger. det er ingen hvit kule bare pigger. Det er heller ingen kube i det siste eksempel.

 

 

            

 

 

Her er Hebb«s  teori om cell assembly beskrevet i Bear & al. (2001:748) Neuroscience, exploring the brain:

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img317.jpg

 

I tillegg til denne spredningen av nevronene i dette nettverket mente han ogsŒ at  nevroner involvert i sansing og persepsjon  av dette objekt var inkludert i dette nettverk. det betyr at setting og emosjonelle verdier opplevd i sanse¿yeblikket  ogsŒ blir en del av dette nettverket.  Dette kan gi seg alvorlige utslag. I beskrivelsen fra en konkret sak i 1992  ble dette tydelig. Settingen var  i et hvit soverom der et par hadde sex. Midt i akten  utbryter kvinnen et fryktelig hyl.

 

 

 

Kvinnen som var utsatt for overgrep i sin barndom hadde assosiert settingen  paret var i med settingen overgrepet skjedde og reagert deretter. Partnerens stilling i kombinasjon med rommets utforming og lyssetting hadde blitt assosiert med  overgrepets setting som igjen utl¿ste en hysterisk reaksjon.

 

Slike beskrivelser  finnes det mange av der  en person kan f¿le  uspesifisert frykt  ved  mottak av et sanseinntrykk fordi sanseinntrykket fŒr personen til Œ assosiere  inntrykket med tidligere  traumatiske opplevelser. Mennesker som har opplevd n¾r drukning opplevelser f¿ler frykt for  Œ bade. Assosiasjoner som truer vŒr eksistens vil  trigge letter og  bli bevart bedre enn mer ufarlige assosiasjoner. Andre assosiasjoner kan v¾re positive slik man kan forbinde musikk man h¿rer med  tidligere positive opplevelser.

 

Disse eksempler viser at  visse sanse opplevelser som  bare er bruddstykker av  en helhet, kan aktivere  helheten, helt i trŒd med Hebb«s teori.

 

 

Ca2+   

 

I f¿lge Hebb«s teori  beskrives hukommelse ligge i aktiveringen av nettverk av nerveceller. Men hvor i de enkelte nerveceller finner vi egentlig  den forandring som mŒ finne sted for at et hukommelsesspor skal lagres?  Selv om dette er sv¾rt komplekse prosesser begynner man  nŒ Œ fŒ en viss forstŒelse av dette. Ca2+   ionet gj¿r mer enn  bygge skjelett og tenner. Det er ogsŒ en viktig  komponent i forstŒelsen av lagringen av hukommelse.

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img320.jpg

 

 

Over er vist koblingspunktet mellom 2 nerveceller, den synaptiske spalte. I denne blir nevrotransmittere (her glutamat) frigjort fra avsendernevronet (presynaptisk) ut i den synaptiske spalte. Glutamat fester seg sŒ pŒ et reseptorprotein som sŒ Œpner for  at Ca2+    kan str¿mme inn i mottakernevronet (postsynaptisk).

 

L¾ring og hukommelse skjer i denne synapsen. Hendelser er f¿rst representert som forandringer i den elektriske aktivitet i hjernen, deretter som sekund¾re beskjed-molekyler og deretter som modifisering av eksisterende proteiner i synapsen.  Disse midlertidige forandringer konverteres sŒ til mer permanente forandringer, langtidsmine,  ved at synapsens struktur forandres. 

 

I 1973 fant Bliss og L¿mo (Norge) at korte h¿yfrekvente elektrisk stimulering av  en aktiveringskanal til hippocampus f¿rte til en langvarig ¿kning i styrken pŒ den stimulerte synapse. Denne effekten ble kalt Long-term potentiation - LTP. En antar at l¾ring og hukommelse er et resultat av varige forandringer av synaptisk styrke.

Denne prosessen kalles synaptisk plastisitet. OgsŒ forandringen av antall reseptorer (proteiner) i synapsen bidrar til  denne synaptiske plastisitet.

 

Ca2+   som kommer inn via NMDA  reseptoren aktiverer ÓkinaseÓ,  som er en prosess som modifiserer og aktiverer spesielle proteiner.  Dette kan f¿re til LTP ved 1) forandring av effektiviteten av eksisterende postsynaptiske AMPA reseptorer eller 2) stimulere dannelsen av nye AMPA reseptorer. NMDA og AMPA og kainate er undertyper av glutamat.

 

250GB:Users:runefardal:Desktop:img321.jpg

 

AMPA reseptorer = alfa-amino-3-hydroxy-5-methyl-isoaxole propionate

NMDA reseptor = N-methyl-D-aspartate

 

 

Med andre ord, forandringer i  skj¾ringspunktet mellom to nerveceller setter oss i stand til Œ l¾re og lagre hukommelse. NŒr disse forandringer aktiveres fŒr vi  deres innhold opp som gjenhentet hukommelse i bevisstheten.

 

Hebb foreslo at hver individuelle synapse ble litt sterkere hver gang den deltok i en aktivering av  den postsynaptiske nevron.  Forskning (Bear, 2001:796) har vist at informasjon kan lagres enten som en reduksjon i synaptisk effektivitet, Long term depression, LTD, (mindre fyring av nerveceller) eller som ¿kt synaptisk effektivitet, LTP.

 

Nevrale nettverksmodeller foreslŒr at de opplevelses-avhengige forandringer i utvelgelsen av de enkelte nevroner reflekterer synaptisk modifikasjon som, nŒr distribuert over mange nevroner, lagrer informasjon. Minner kodes i en slik forstŒelse som spesifikke m¿nstre av synaptisk forandring, der noen synapser vokser seg sterkere og der andre svekkes. LTP og LPD bidrar til dannelsen av deklarative minner, kunnskap om fakta og hendelser.

 

Forskning har vist at fŒ NMDA reseptorer i hippocampus reduserer l¾ring og hukommelse. Forskning har ogsŒ vist at kronisk stress skader reseptorer i hippovampus og det er da ogsŒ nŒlt reduksjoner pŒ rundt 30% hos  mennesker utsatt for kroniske stresslidelser.

 

Joe Tsien ved Princeton University avlet frem mus med ekstra NMDA reseptorer. Disse dyr viste ¿kt evne til l¾ring.

 

 

 

Fosfatgruppers betydning - PO4 2-

 

Synaptisk overf¿ring skjer nesten alltid  som resultat av forandring av antall fosfatgrupper som er tilknyttet proteiner i  den synaptiske membran. NŒr det gjelder LTD og LTP i pattedyrs sentrale nervesystem er det sv¾rt sannsynlig at dette skjer i AMPA reseptorer. Tilf¿re fosfatgrupper til et protein kan forandre synaptisk effektivitet og danne hukommelse, men bare sŒ lenge  fosfatgruppene blir tilknyttet proteinet. Dette er imidlertid  problematisk fordi

1.     dette er ikke en permanent  situasjon, over tid vil fosfatgruppen blir bort, noe som sletter minnet.

2.     Proteinmolekyler er i seg selv ikke permanente. De fleste proteiner i hjernen vare  under 2 uker og undergŒr kontinuerlige  utskiftninger. Nevroner  kan produsere flere hundre tusen proteiner.

 

Fosforisering av proteiner, Phosphorylation knyttet til synapsen og minnet kunne opprettholdes hvis kinastasen, enzymet som tilknytter fosfatgrupper til proteinet, ble satt til Œ v¾re ÓpŒÓ hele tiden. Det er nettopp hva molecular switch hypothesis beskriver.

 

Hvis hjernens proteinsyntese hemmes  pŒ tidspunktet for l¾ring, vil et dyr l¾re, men normalt ikke evne huske hva det l¾rte nŒr det testes dagen etterpŒ. Svikt i langtidsminnet er ogsŒ ofte observert om proteinsyntesehemmere er injisert kort tid etter l¾ring fant sted.  Minnet blir  merkbart mer motstandsdyktig mot glemsel jo lengre tid det gŒr fra l¾ring til injisering av hemmere. Slike funn tyder pŒ et behov for proteinsyntese under minnekonsolidering, nŒr kortidsminnet  konverteres til langtidsminne.

 

Tilsetning av proteinsyntesehemmere ved innl¾ring har ingen innvirkning pŒ sansingen mŒlt timer etterpŒ, men det blokkerer fullstendig langtidshukommelsen av det l¾rte. Som beskrevet over mŒ det et nytt protein til i den modifiserte synapsen som konverterer  det midlertidige forandringen i synapsen til en mer permanent hukommelse.

 

Proteindannelse involverer DNA slik jeg har beskrevet her.

 

Ikke all l¾ring eller opplevelser huskes like godt. Noen, s¾rlig de med et sterkt emosjonelt innhold,  brennes inn permanent i vŒr hukommelse. dannelsen av proteiner ut fra genotypen gir oss en molekyl¾r mekanisme som kontrollerer hukommelsens styrke.

 

Proteiner som dannes nŒr synapsen styrkes synes brukt til Œ  danne nye synapser.  Dette  er demonstrert rundt forskning pŒ Aplysia. Lang tids, men ikke kort tids sansing dobbler  antall synapser produsert av ett nevron.

 

PŒ denne  mŒten vil langtidsminnet v¾re assosiert med dannelsen av nye synapser, mens glemming er assosiert med tap av synapser.

 

Hos rotter som har fŒtt vokse opp i et beriket milj¿ med leker og andre rotter  er det vist en ¿kning pŒ opptil 25% av antall synapser pr. nevron i occipital cortex, her merket r¿dt:

 

 

 

 

Slik kunnskap har stor betydning for barns oppvekstmilj¿.  Strukturell forandring etter l¾ring beh¿ver ikke v¾re begrenset til ¿kning av synapser. For eksempel er  langtidshabituering  i Aplysia,  assosiert med en reduksjon (opp til en 3-del) i antall synapser fra sansenevronet. Det er derfor forandringen i synapsenes struktur som er viktig for  lagring av hukommelse.  Hukommelsen kan sies sitte i  det nydannede proteinet! NŒr det senere aktiveres og fyrer, kommer minnet knyttet til dette protein opp i vŒr hukommelse.

 

Proteinaktiveringen f¿rer til at et arbeid blir gjort. Dette kan v¾re alt fra Œ aktivere en muskel til Œ aktivere bevisstheten om  et minne eller f¿lelsen av  smerte og frykten for krenkelse og angst! Med andre ord, proteiner skapt ved  tidlig barndoms traumer aktiveres ved assosiasjoner til minnet.

 

Likeledes beskrives store forandringer i hjerneoppbygging generelt Œ skje i visse kritiske perioder tidlig i livet. det vil si at et barn som vokser opp under grov omsorgsvikt i denne tidlige fase fŒr utviklet en hjerne med ¿kt antall reseptorer (proteiner)  for de minnespor  traumene  bidro til Œ skape. Minnespor ofte sterkt knyttet til negative emosjoner. Samtidig er det klart at slutten av slike kritiske perioder ikke n¿dvendigvis betyr slutten pŒ forandringer i axonterminalenes struktur eller synapsenes effektivitet.

 

 

Konsekvens

 

Ut i fra en slik forstŒelse  er det naturlig Œ anta at noe  blir lettere lagret  enn annet.  En mŒ anta at det finnes strukturer ferdige til Œ  fylles med  for eksempel traumatiske opplevelser, mens  mer ÓufarligÓ  hukommelse og l¾ring trenger mer bearbeidelse (les:  utvikling av nevral/synaptisk struktur) for Œ  bli bevart. Det tar tid Œ l¾re et sprŒk, men man i l¿pet av sekunder l¾rer at krenkelser utl¿ser frykt.

 

Kanskje er vi predisponert for Œ l¾re raskt det som kan utgj¿re en trussel mot tilknytning, utvikling og overlevelse, og at slik l¾ring er knyttet til emosjonelle hukommelseslagre, der  l¾ring gŒr fortere enn i mer  akademisk l¾ring med sin hukommelse. dessverre f¿rer  slik l¾ring ogsŒ til strukturer sv¾rt motstandsdyktige mot forandring senere.

 

OgsŒ sprŒk ser det ut som vi er predisponert for Œ l¾re. faktisk kan et spedbarn l¾re hvilket sprŒk som helst! Det mŒ ogsŒ v¾re hukommelseslagre vi ikke blir beviste pŒ som tar seg av kroppens funksjoner samt mer ubevist, prosedural hukommelse.   Det mŒ v¾re ulike typer  lagre, for nŒr vi har l¾rt Œ sv¿mme, sŒ   tenker vi ikke pŒ det, vi bare sv¿mmer, det  gŒr pŒ autopilot!

 

En slik modell vil kunne  passe med dagens  modeller for lagring og gjenhenting, der sanseminnet  mottar stimuli, der kortidsminnet bearbeider disse stimuli mens  langtidsminnet trenger   ¿velse og gjentagelse for at et sansestimuli skal bli v¾rende.  Antagelig betyr  ogsŒ ulike  utviklingsstadier mye for hvor fort   stimuli lagres i langtidsminnet. Et barn l¾rer for eksempel mye raskere sprŒk enn en godt voksen. Det synes v¾re kritiske faser der noe mŒ l¾res innenfor et visst tidsrom, mens det kan v¾re sensitive perioder der det er letter Œ l¾re noe, men at dette med ekstra innsats kan l¾res senere.

 

Empati synes v¾re en egenskap med et kritisk tidsperspektiv. narsissister/psykopater  synes mangle disse egenskaper, og de synes ha store vansker med Œ tilegne seg dem senere. Kanskje har de en svikt rundt utviklingen av speilnevroner slik vi ser ved autister som ikke har utviklet empati?

 

I sum vil narsissisters  adferd kunne sees pŒ som summen av  traumene og deres  betydning for den emosjonelle skjevutvikling vi  ser ved denne typen adferd. Deres behov for  beskyttelse mot  krenkelsen styrer  hele deres adferd. De forandringer som har skjedd knyttet til de synapser som ble dannet i forbindelse med det emosjonelle traumet har vist seg v¾re sv¾rt motstandsdyktige mot  alle former for terapi, kjemisk som psykologisk. Dette gj¿r det enda viktigere Œ v¾re klar over  hva et barn utsettes for i sin oppvekst og utvikling.  Det er en Œrsak til at psykopater ikke kan helbredes, deres adferd kan ikke avl¾res!  De kan l¾re, for terapi av slike har vist at de faktisk blir enda mer manipulative og utspekulerte.

 

Tapsopplevelser, krenkelser, omsorgsvikt, overgrep osv vil alle sette  varige spor i form av proteiner i synaptiske strukturer, det har vist seg vanskelig Œ Óavl¾reÓ. Frykten for angsten gj¿r antagelig at disse stadig forsterkes. Deres egen adferd bidrar til at omgivelsene reagerer negativt, noe som   blir en ond sirkel der negative minner forsterkes. Dette forklarer ogsŒ narsissistisk adferd og hvorfor de ikke viser evne til Œ forandre seg.

 

L¾ring er som kjent definert som  evne til varig forandring!