Vurderinger av brev fra barnevernet i Kvam,

 til Politiet i Odda, av 27.2.2003

 

 

av Rune Fardal, psykologi student, sept. 2008

 

 

 

Dette brevet fra barnevernet i Kvam er en oppf¿lger av brev av 23.1.2003 til Kvam lensmannskontor. Der ble barnets troverdighet s¿kt svekket, men som vist var det barnevernets troverdighet som ble svekket! Forutsetningene er her de samme. Igjen er det underlig at dette brevet stiles til  en politijurist i Odda(!) nŒr det er lensmann i Kvam som etterforsker saken. Barnevernet synes pushe pŒ etterforskningen! Likeledes fremstŒr  brevet som god dokumentasjon pŒ det som bare kan kalles et avh¿r av barnet.  Dette er ikke noen normal ÓsamtaleÓ barnet hadde med barnevernet, for det er  et enveiskj¿r fra barnevernet. M¿tet er ikke for Œ h¿re pŒ barnets beskrivelser, men for at barnet skal h¿re pŒ barnevernet. Etter dommeravh¿ret 5.11.2002, beskriver barnevernet i et brev av 6.4.2008 at de kun hadde en samtale med barnet i en times tid den 19.11.2002:

 

 

I brevet av 27.2.03, fremgŒr det meget klart at barnevernet instruerer barnet i en ny virkelighet, barnet tvinges til Œ gi de svar barnevernet ville ha.  Brevet  ble brukt som bevis for Œ frita et familiemedlem av  en bekjent i barnevernet for seksuelle overgrep!

 

Innhold

 

Brevet.................................................................................................................................. 2

Hva sier forskningen om dette?......................................................................................... 19

se Langballe................................................................................................................. 19

R¿nneberg & Poulsen, ÓBarn som vitnerÓ..................................................................... 22

Dagbladets ÓMagasinetÓ................................................................................................ 25

Magnussen ÓVitnepsykologiÓ........................................................................................ 25

Barnets advokat................................................................................................................. 29

Konklusjon........................................................................................................................ 30

 

 

Brevet

Her f¿lger brevet i sin helhet, anonymisert, delt opp i avsnitt med kommentarer. Det er stilet til Kjetil Kvalvik!

 

 

1 avsnitt s.1.

 

Her pŒstŒr barnevernet at de har hatt jevnlige samtaler med barnet fra 8.10.2002. I brev av 23.1.2003 pŒstŒr barnevernet at de har hatt jevnlige samtaler siden dommeravh¿ret av baret 5.11.2002! Slik brevet av 23.1 er uetterrettelig med opplysninger, slik fortsetter barnevernet i dette brev. Det gŒr meget godt frem at barnevernet i brev av 6.4.2008 bare har hatt en samtale med barnet etter dommeravh¿ret 5.11.2002:

 

 

PŒstanden i dette brevet av 27.2.2003, om Ójevnlige samtalerÓ er sŒledes ikke korrekt! Barnevernet f¿rer igjen politiet bak lyset! Uten de Ójevnlige samtaleneÓ rakner ogsŒ innholdet fra disse ÓsamtaleneÓ! Sannheten er at de ikke kjenner barnet sŒ godt som de s¿ker gi inntrykk av!   Barnevernets beskrivelser om barnets pŒstŒtte ÓfantasiÓ er i realiteten barnevernets og mors fantasi!

 

I brevet av 23.1 var fokus pŒ Œ  gi et inntrykk av at jenta ikke var troverdig, bygget pŒ barnevernets subjektive forstŒelse og pŒstander.  I dette brevet synes fokus v¾re at jenta Óblander fantasi og virkelighetÓ !  Det er  en udokumentert pŒstand, for det er ikke beskrevet et eneste eksempel  slik sammenblanding! Barnevernet bygger dette pŒ Óinnformasjon fra voksne rundt jentaÓ, hvilket i hovedsak er barnets mor. Og mor er bŒde i tester (MMPI) og adferd beskrevet som en narsissistisk personlighet! Og er det noe som er dokumentert ut over enhver tvil , sŒ er det at mor lager historier og kommer med usanne pŒstander.  I et prosesskriv av 21.10.2006 dokumenterer far at  minst 60 av de pŒstander mor kommer med er enten usanne eller uriktige! Mors MMPi skŒr i 2002 viser klart at vi har med en narsissistisk personlighet Œ gj¿re. Mor har en tendens til Œ projisere egen adferd over pŒ andre, og det blir det naturligvis fantasi av! Det stemmer ikke med virkeligheten.  Mor er med andre ord kilden for pŒstanden om at barnet Ólager historierÓ, for ¿vrig nok en projeksjon fra mor!

 

Her er det meget vesentlig Œ  vite at far har avsl¿rt mors omfattende usanne pŒstander over mange Œr. Far har dokumentert at mor har en stor evne til Œ projisere egne negative trekk og fantasi over pŒ andre, at mor har en utbredt tendens til logiske brister og pŒstander som meget enkelt kan  avsl¿res som usanne oppkonstruerte pŒstander. Det er derfor grunn til Œ anta at de forutsetninger barnevernet legger til grunn om at barnet Ólager historierÓ i h¿y grad reflekterer mors  egen adferd og sŒledes er projeksjoner av mors  dokumenterte  adferd med nettopp Œ Ólage historierÓ! Det er tross alt mor som kommer med disse pŒstandene. Barnevernet gir ikke et eneste eksempel. Dette er i beste fall dŒrlig kildekritikk.

 

I en setting der alle barnets signaler, bŒde i dommeravh¿r, i utsmuglede brev og i samtale med barnevernet (brev av 23.1.03) tilkjennegir at hun vil bo hos sin far kommer nŒ en pŒstand om at ÓSeinere har dette forandret seg til at hun ¿nsker Œ bu sammen med hesten sin pŒ gŒrdenÓ! ÓSenereÓ er tiden mellom brevet av 23.1.03 og dette brevet av 27.2.03! Det finnes ingen beskrivelser av at barnet har tilkjennegitt slike ¿nsker noe sted i dette tidsrommet! At mor pŒstŒr (!) dette  betyr ikke at barnet har tilkjennegitt slike utsagn. Mors l¿gnaktighet er godt dokumentert.  I brev av 20.9.2002 skriver barnet at hun ser frem til Œ bo med sin far, 23.1 beskriver barnevernet at jenta sier hun vil bo med sin far, 13.7.2003 skriver barnet at hun vil bo med sin far og det samme beskriver hun i et 30 talls brev i flere Œr etter!

 

Interessant er det derfor at ÓMŒlet med samtalene skulle v¾re at jenta fikk snakke om det som opptok henneÓ!  Slik vi ser dette brevet fremstŒr som et avh¿r av barnet, er ikke m¿tet hos barnevernet for at barnet skal snakke ut om det som Óopptar henneÓ! Det er et m¿te om hva som opptar barnevernet,  mor og stefar! Det fremgŒr tydelig av brevet at det ikke er barnet som snakker, men barnevernet som vil ha et bekreftende svar pŒ sin hypotese! Det er en enveiskommunikasjon fra barnevernet mot barnet og ikke barnet som fŒr fortelle. Hadde barnet fortalt fritt hadde  det ikke brutt sammen i grŒt slik det gjorde. NŒr barnet bryter sammen er det fordi det utsettes for et umenneskelig press fra barnevernet om Œ gi det svaret barnevernet har bestemt seg for at er det riktige! SŒledes  fremstŒr beskrivelsene fra dette m¿tet i dette brev ikke som Óhjelp til Œ ta opp det som er vanskelig for barnetÓ, men som hjelp til Œ frikjenne stefar, samt gj¿re det vanskelig for barnet!

 

Interessant er det at  mens barnevernet  er bekymret for at konfliktnivŒet er h¿yt, sŒ har far  en rekke ganger innkalt mor til samtale for Œ bedre klimaet og finne l¿sninger for barna. Mor har aldri komet til slike m¿ter. 5 ganger etter dette brevet var skrevet har far innkalt til familierŒdgivningskontoret, uten at mor har kommer en eneste gang!  NŒr barnevernet sŒ bruker et slikt m¿te som pŒskudd for Œ bedre barnets situasjon, samtidig som  dette brevet fremstŒr som  avskrift av et avh¿r, har barnevernet i realiteten  bidratt til Œ heve konfliktnivŒet i saken og tvert imot forverret barnets situasjon!

 

 

2 avsnitt s.1.

 

En kan sp¿rre seg om motivet for dette m¿tet. NŒr var dette m¿tet, nŒr siste m¿te ihht barnevernets brev over var 19.11.2002? Hva var det som foranlediget et plutselig behov for at se barnet i samspill med  stefar som var under etterforskning for  seksuelle overgrep? Hva var det som tilsa at det var bra for barnet som nŒ bor i en annen leilighet og bli brakt tilbake til gŒrden og da for Œ se barnet i ÓsamspillÓ med  den som er mistenkt for overgrep pŒ barnet!  Det skal ikke mye tankevirksomhet til for Œ forstŒ at  dette strider mot det meste av det faglitteraturen forteller oss fra forskning rundt denne problematikken.  Dette underbygger bare at barnevernet driver aktiv etterforskning i den hensikt Œ finne ÓnoeÓ som kan brukes til Œ fjerne mistanken mot stefar! Er det barnevernets jobb?  Det synes ganske klart at det her har v¾rt kontakt mellom bŒde stefars barndomsvenn i politiet, barnevern og stefar og mor for Œ tilrettelegge for  denne ÓobservasjonenÓ!  Brevet er da ogsŒ adressert til en politijurist i Odda!  Hvorfor sendes det ikke til lensmann i Kvam som offisielt er de som driver etterforskning?  De beskrivelser av ÓsamspilletÓ mellom stefar og barnet synes mer konstruert enn  Œ v¾re naturlige samhandlinger. 

 

Kom barnevernet pŒ uanmeldt bes¿k? Hva gjorde mor og barna pŒ gŒrden? Hvorfor dreier alle beskrivelser  seg om ÓkroppskontaktÓ med stefar? Dette er sŒ opplagt satt i sene for Œ ÓviseÓ at barnets reaksjon hos stefar  skal fremstŒ  pŒ en mŒte som gj¿r det ÓvanskeligÓ Œ forstŒ at det skulle v¾re et overgrep denne mannen hadde begŒtt!  Hva vet barnevernet om samspill mellom et offer og en overgriper i en slik setting? Hva forventer de? Har deres forventning  hold i slik dette barnet ville reagere gitt situasjonen? Er det Stockholm syndromet vi ser utspille seg ved barnet som tvinges v¾re med stefar som er under etterforskning? Beskrivelsene av at stefar hadde l¾rt barnet Œ spille tjener ikke annet enn Œ   fremstille  forholdet mellom dem som Ón¾rt og godtÓ!  PŒstanden om at ÓDet var ei avslappa og hyggelig atmosf¾re prega av barna sine spontane ¿nsker og handlingerÓ viser med all tydelighet hva formŒlet med dette Óbes¿ketÓ var. Hva skiller et Óspontant ¿nskeÓ fra et Óvanlig ¿nskeÓ? Det er Œ sette stefar i et positivt lys, samt reduserer barnets troverdighet som er hensikten med ÓobservasjonenÓ!

 

Beskrivelsene av barnets reaksjon  med alt annet som beskrives, bŒde rundt maten og hesten viser et barn i spontan reaksjon og opposisjon til de voksne. Hva kommer det av at alt som har med stefar Œ gj¿re  beskrives som ÓpositivtÓ mens det ¿vrige viser en jente i opposisjon? Barnet reagerer opplagt ved  matbordet ved at det ikke vil spise! Og hvorfor fŒr en mistenkt for seksuelle overgrep sette grenser for barnet slik brevet beskriver? Dette er ikke troverdig! Barnet skal visstnok v¾re Óstolt av rommet sittÓ! Er det en beskrivelse av barnevernets forventning, for dermed Œ insinuere at barnet liker seg pŒ rommet sitt pŒ gŒrden?? Hvor troverdig er da barnevernets beskrivelser av at samspillet mellom stefar som er under etterforskning for overgrep, og barnet skule v¾re sŒ  Óavslappet og harmoniskÓ som det barnevernet her pr¿ver Œ gi inntrykk av? Jenta ville heller ikke hente inn hesten og viser hele tiden at  det settes i en situasjon der det ikke reagerer adekvat!  Hele beskrivelsen virker konstruert og b¾rer preg av en underliggende motiv av Œ frikjenne stefar!  Det er grunn til Œ sp¿rre hvorfor barnevernet driver slikt politiarbeid.

 

 

1 avsnitt s.2.

 

Barnet gikk ikke til noen ukentlig samtale med barnevernet. Det beskriver barnevernet selv i brev av 6.4.2008! Hvorfor skriver de da dette i brev til politiet? Dikter de opp hele brevet? Var ikke barnet pŒ skolen? Hadde de fri? Var det vanlig  at de ÓukentligeÓ m¿tene startet med at de hentet noe Œ spise, eller viste barnevernet at dette m¿tet ville ta litt lengre tid? Hvorfor finnes det ingen beskrivelser av andre ÓukentligeÓ m¿ter nŒr dette synes detaljbeskrevet? Sannheten ser vi nŒ, det var ingen ukentlige m¿ter etter 19.11.2002! Det er l¿gn og oppkonstruerte pŒstander alt sammen! Hvorfor forteller barnet selv at hun slett ikke var hos barnevernet ukentlig? Hvor er referatene fra de andre m¿tene? De  finnes ikke!

 

 

2 avsnitt,s.2

 

Her begynner man   Œ samtale om Óufarlige temaerÓ. Hvordan gŒr det pŒ skolen? Hva gj¿r du pŒ fritiden din? Hvordan gŒr det med hesten din? Man s¿ker gj¿re barnet fortrolig med de voksene. Dette er avh¿rsteknikk! Sett i lys av hva  barnevernet tydelig har planlagt s¿ker man her Œ gj¿re jenta ÓtryggÓ pŒ de to fra barnevernet som sitter pŒ samme rommet som barnet gj¿r og sp¿r henne ut! Dette er avh¿rstaktikk og teknikk. Hvem tok initiativ til dette m¿tet?

 

 

 

 

3 avsnitt,s.2

 

Hvem tok dette bildet? Hva var hensikten med Œ ta et bilde av jenta i politiuniform? Hvor har barnevernet fŒtt tak i dette bildet? Dette m¿tet synes planlagt! Barnevernet bruker bildet for Œ pense samtalen inn pŒ dommeravh¿ret. Det er tydelig fra det barnevernet beskriver, ÓJenta lukka seg og sŒ nedÓ at dette gjenskaper minner som er ubehagelige for barnet! Under pŒskudd av at de skal ÓhjelpeÓ barnet starter de i realiteten et forh¿r av barnet! Barnet har det tydelig ukomfortabelt nŒr det blir spurt ut om dette, for hun Óer stille og ser nedÓ!  Det er opplagt at barnevernet her utsetter barnet for press for Œ fŒ henne til Œ snakke om et tema barnet opplagt forbinder med ubehagelige opplevelser.

 

Hvorfor skulle barnet gjenfortelle hva det hadde fortalt i dommeravh¿r? Hvor er barnets advokat, som barnet har krav pŒ? Hva er  begrunnelsen for et slikt fokus? Det er grunn til Œ anta at det har sammenheng med  ÓobservasjonenÓ av barnet og stefar som er beskrevet over. Her har man et pŒskudd til Œ sp¿rre barnet, etter  ha kj¿rt barnet til stefar som er under etterforskning. Hensikten med Œ bringe barnet i kontakt med  stefar synes opplagt Œ fŒ et motiv for det avh¿ret barnet nŒ utsettes for. F¿rst lager de en kunstig setting der barnet beskrives Œ reagerer i n¾rv¾r av den mistenkt for overgrep mot barnet, deretter brukes dette til pŒskudd for Œ presse barnet! Disse hendelser henger sammen. Etter at man i brev av 23.1 stiller sp¿rsmŒl ved barets troverdighet og mor pŒstŒr barnet Óforteller historierÓ  fremstŒr dette avh¿ret av barnet som et ledd i en velregissert prosess med Œ fjerne mistanke fra stefar! Det er under alle omstendigheter ikke en prosess for Œ hjelpe barnet!

 

Det er opplagt at barnet f¿ler seg presset selv ut fra det lille barnevernet referer fra dette en times m¿tet! NŒr barnet begynner Œ grŒte, er det tydelig at det er utsatt for et press. Beskrivelsene viser at dette er sŒ vanskelig for barnet Œ snakke om at man benytter teknikk der de voksne snakker sammen Óden ene saksbehandleren forteller den andreÓ, hvilket er Œ legge ord i munne pŒ barnet, som barnet skal  erkjenne eller ikke! Dette er metoder som aldri hadde blitt akseptert i noen rett!  Det er ikke barnets beskrivelser barnet erkjenner, men voksenes!

 

 

 

4 avsnitt,s.2

 

 

Her begynner barnevernet Œ avh¿re barnet ved Œ tilkjennegi at de som voksne ikke tror pŒ det barnet har fortalt i dommeravh¿r! Barnet fŒr et signal om at beskrivelsene i dommeravh¿ret er noe  barnevernet ikke tro pŒ! Hvorfor skulle de eller sp¿rre om det var sant?  Barnevernet ser at jenta har det vanskelig men fortsetter Œ presse barnet. Barnet har ikke gitt det svaret barnevernet vil det skal gi! Barnevernet fortsetter med at Ó...uansett hva du sier nŒ, har ingen voksne lov til Œ bli sint pŒ degÓ! Problemet er at ved Œ  fremstille dette slik har barnevernet implisitt sagt at de ikke tror det barnet har sagt! En slik uttalelse mŒ bygge pŒ en forventning om at barnevernet forventer barnet skal fortelle noe annet enn det, som fremkom i dommeravh¿rt! Allerede her foreligger det et press pŒ barnet, som sitter og grŒter, om at det skal fortelle noe annet enn det, det fortalte i dommeravh¿ret, etter Œ ha bodd 6 uker med sin mor etter anmeldelsen! En mor som i alle disse ukene pr¿vde Œ fŒ barnet til Œ forandre sin uttalelse og som viste barnet at hun ikke trodde pŒ barnets beskrivelser om at stefar tuklet med barnet! Det i seg selv er traumatisk.

 

ÓDen ene saksbehandleren spurte..Ó og ÓEg skal hjelpe deg.....sa den andre saksbehandlerenÓ! Her driver de barnevernsansatte med en vekselvis pŒvirkning og press pŒ barnet. Det er opplagt ut i fra de fŒ beskrivelser fra dette m¿tet som gies at  hensikten er Œ forandre pŒ hva barnet  har beskrevet i et dommeravh¿r!  Man sitter ikke Œ pŒstŒr at Ójeg skal hjelpe degÓ og Óingen fŒr v¾re sinte pŒ deg uansett hva du nŒ sierÓ om det er for at barnet skal bekrefte hva det sa i dommeravh¿r. Det ligger en forventning dette om at  det svaret man nŒ ber om er annerledes enn dommeravh¿rets beskrivelser! Det er opplagt at hensikten med dette m¿tet er Œ fŒ barnet til Œ komme med en annen forklaring eller historie enn det som kom frem i dommeravh¿ret. Gjentatte ganger Óda barneverntjenesten gjentok sp¿rsmŒletÓ  sp¿rres barnet om det var sant, det barnet fortalte i dommeravh¿r!  Det er opplagt at barnevernet presser barnet til Œ komme med en annen historie her. Barnevernet gir seg ikke f¿r barnet har forandret  sin forklaring!  Dette er sŒ hŒrreisende graverende og strider sŒ fullstendig med  hvordan avh¿r av barn skal skje at det aldri hadde blitt akseptert  i en faglig setting. Hadde politiet benyttet slike metoder ville det aldri blitt akseptert i noen norsk rett! Det er antagelig  litt av Œrsaken til at det er barnevernet som bedriver dette avh¿ret og ikke politiet! Hos politiet hadde barnet hatt krav pŒ advokat! Under dekke av Óukentlige samtalerÓ (som ikke fant sted) presses barnet til Œ gi det svaret barnevernet vil det skal gi!

 

Etter Œ ha blitt presset av to voksne bryter jenta sammen og gir saksbehandlerne det svaret jenta oppfatter at barnevernet forventer. Dette viser de bŒde gjennom Œ signalisere at de ikke tror pŒ jenta og at de ikke gir seg med Œ sp¿rre. Jenta har slik det beskrives i brev av 23.1 allerede blitt bearbeidet med tanke pŒ at hun ikke snaker sant bestandig og  at mor pŒstŒr hun forteller historier, fŒtt en forstŒelse av at hun ikke oppfattes som  troverdig!  Barnet forstŒr  dette. I flere mŒneder har barnet blitt utsatt for press bŒde av sin mor og av stefar som kommer pŒ bes¿k til mors leilighet, for at barnet skal forandre sin ÓhistorieÓ.  PŒ barnevernets kontor knekker barnet sammen etter dette omfattende presset. Dessverre kan det synes som om det barnet nŒ forteller  er mer fantasi enn det som fremkom i dommeravh¿ret!

 

Barnet vet det mŒ leve med sin mor som ikke tror henne, hun vet stefar og mor er sint pŒ henne og truer henne, hun oppfatter opplagt at barnevernet ikke tror henne slik de selv beskriver i dette Óm¿tetÓ! Det er i en slik setting at  det blir forstŒelig at et lite barn  bryter sammen og gir barnevernet det svaret de viser at de skal ha. Barnet s¿ker ut av den dissonans det omgivelsen har satt det i og forstŒr at den eneste mŒten Œ komme ut av dette er Œ  gi barnevernet det svaret barnevernet har bestemt at det skal gi!  Sp¿rsmŒlet er om det barnet nŒ forteller er sant eller et resultat av det formidable presset hun utsettes for! Uansett svar, mŒ det v¾re tydelig for de fleste at mŒten dette svaret  er presset frem pŒ overhodet ikke holder i noen rettssak! Ved at barnevernet foretar dette avh¿ret slipper man rettssak! Dette er planlagt!

 

Etter at barnet er presset til Œ gi det svaret det oppfatter barnevernet ville ha, sp¿r barnevernet om  det var en ÓhistorieÓ det hun fortalte til politiet i dommeravh¿r?  At barnet sŒ bekrefter det gjennom Œ nikke  blir liksom tatt som en bekreftelse pŒ  at barnet snakker sant! Hva skulle barnet ellers ha svart, etter Œ ha blitt presset til Œ forandre  sin beskrivelse? Dette er sŒ klare brudd pŒ vitneavh¿r som det kan fŒ blitt!  Men det er ogsŒ en dokumentasjon pŒ at barnevernet i mangel av kunnskap utsetter barn for  det de faktisk er satt til Œ beskytte barn for!

 

Avsl¿rende er det jo om mor hadde sittet og presset barnet slik barnevernet beskriver at de gj¿r og deretter levert tilsvarende beskrivelse som barnevernet i dette brev gj¿r, sŒ hadde det aldri blitt akseptert! Alle hadde da forstŒtt at barnets beskrivelser var fremkommet etter press fra mor.  Da er det mer enn pŒfallende at nŒr barnevernet begŒr de samme overgrep, sŒ aksepteres det!!

 

Deretter fortsetter saksbehandlerne med en ÓdialogÓ seg imellom, fordi barnet nŒ er helt knust og sitter Œ grŒter!  Saksbehandlerne driver et rollespill om hva barnet fortalte i dommeravh¿r! Innholdet i dette rollespillet er ikke barnets beskrivelser men de voksenes. Dette fordi barnet har store problemer med Œ snakke! I en slik presset situasjon  blir barnet spurt om det var sant at stefar skal ha tatt pŒ det!  Jenta sitter nŒ knekt og grŒter, men allikevel  blir  hennes ÓsvarÓ ved Œ riste pŒ hodet tatt som en bekreftelse pŒ at snakker hun sant! Hva vet barnevernet om det? Det er all grunn til Œ anta at barnet nŒ fabrikkerer historier for Œ komme ut av dette avh¿ret! Er det noe sted det dokumenteres at barnet beskriver fantasi, sŒ er det nŒ! Men det tilfredsstiller opplagt de voksnes behov for bekreftelse pŒ sin subjektivt forutinntatte hypotese og da er det liksom greit!

 

Hva viste egentlig saksbehandleren pŒ sin egen kropp? Tok hun seg i skrittet slik dommeravh¿ret viste stefar hadde gjort, eller tok hun seg pŒ magen, slik det beskrives av barnevernet at barnet under dette avh¿ret skal ha gjort?

 

Om voksne hadde blitt utsatt for et slikt press til Œ fortelle det avh¿reren ville h¿re hadde det blitt kalt tortur, ikke ulikt det som skjer pŒ Guantanamo basen pŒ Cuba. Det er grunn til Œ stille sp¿rsmŒl bŒde ved det faglige men ogsŒ med det manglende menneskelige forstŒelse nŒr barnevernet utsetter barnet for slik utpressing. Det er opplagt at  barnevernet ikke gav seg f¿r de fikk det svaret de skulle ha! Det kan v¾re grunn til Œ sp¿rre om det er barnet disse saksbehandlere skal verne eller om det er de voksne de skal verne!  Det er i alle fall ikke barnet de har inne til avh¿r de skal beskytte!  Det er opplagt at barnet her er bearbeidet over flere mŒneder nettopp med henblikk pŒ at barnevernet skal  fŒ frem en annen fortelling.

 

 

5 avsnitt,s.2

 

Her pr¿ver barnevernet opplagt Œ redusere barnets  skyldf¿lelse. F¿rst pŒstŒr de det er vanlig at barn forteller historier, etter at barnet er presset til Œ forandre sin forklaring. Den pŒstŒtte historien er derfor et produkt av barnevernets press. Siden barnevernet mener dette er vanlig kan det synes som om dette er en velbrukt metode i barnevernet.  Deretter sp¿rres et skremt og redd barn om det ogsŒ forteller historier!  Dette fremstŒr sv¾rt amat¿rmessig og mangler all troverdighet! Hva barnet svarer etter Œ ha blitt presset over flere mŒneder og nŒ i avh¿ret, blir s¾rdeles lite troverdig! Ingen steder hadde uttalelser etter en slik behandling blitt akseptert!  Det er godt kjent at  det er lett Œ forandre et barns hukommelse  nettopp ved Œ benytte en slik metode som man benytter her. Det barnet oppfatter er at ÓVi er glad i deg og skal hjelpe deg bare du forandrer pŒ det du fortalte i dommeravh¿rÓ! Det synes  pŒ sin plass Œ stille sp¿rsmŒl ved saksbehandlernes kunnskaper om pŒvirkning og behandling av barn! Dette er ren suggesjon av barnet!

 

 

6 avsnitt,s.2

 

Den ene saksbehandleren fortalte en historie fra sin barndom! Hva gikk denne historien ut pŒ? Det stŒr det intet om. Den kan sikkert ha v¾rt spennende men lite relevant i for dette barnet! Fortalte hun noen en historie som ikke var sann i sin barndom? Hva har det med denne saken Œ gj¿re?? Det barnevernet gj¿r er jo Œ sitte Œ rettferdiggj¿re sine handlinger! ÓSe, jeg fortalte uriktige historier, sŒ det er helt greit at du gj¿r det ogsŒÓ! At saksbehandleren  i sin barndom har fortalt usanne historier har overhodet ingen relevans til hva dette barnet forteller men gir en forklaring pŒ barnevernets adferd ovenfor dette barnet!   Det blir bare  et fors¿k pŒ Œ rettferdiggj¿re at de har presset dette barnet til en ny historie! For det er det som er realiteten!

 

Deretter pŒstŒr den andre saksbehandleren at hun vet om mange andre barn som forteller historier! Hva sŒ!  Saksbehandlerne sitter i realiteten Œ rettferdiggj¿r utpressingen av barnet!  De  pŒstŒr n¾rmest at Óstatistisk sett  forteller mange barn historier .... sŒ det er helt greit du innr¿mmer at du har gjort det ogsŒÓ!!  Dette er helt irrelevant for hva dette barnet skal ha gjort! ÓFordi mange gj¿r det sŒ har du gjort detÓ-doktrinen har ingen faglig aksept! Det er jo f¿rst etter et kraftig  og langvarig press at dette barnet  i en tilstand av grŒt  og under press skal ha sagt at det fortalte en uriktig historie!  Hvordan kan man tillegge det barnet i en slik setting sier, sannhetsverdi? Dette viser hvor langt barnevernet, barnets mor og kretsen rundt henne er villige til Œ gŒ for Œ fŒ det svaret som frikjenner stefar! Det viser en opplagt desperasjon blant de voksene.

 

 

 

 

7 avsnitt,s.2

 

Dette brevet  bestŒr av flere faser.  Den f¿rste var  en ÓbeskrivelseÓ slik barnevernet oppfatter situasjonen. Den andre var en ÓobservasjonÓ av barnet hos  stefar, den tredje var utpressingen av barnet. Denne fasen bestŒr av  Œ finne ut hvor den pŒstŒtte ÓhistorienÓ kommer fra. Og  det er liten tvil om at man her pr¿ver Œ fŒ lagt ansvaret for historien over pŒ barnets far, som anmeldte stefar! Barnet svarer benektende pŒ at noen har hjulpet henne med Œ lage denne ÓhistorienÓ.  Til tross for gjentatte sp¿rsmŒl om det samme svarer jenta konsekvent nei pŒ om andre har hjulpet henne.  NŒr barnevernet ikke fŒr noe svar pŒ dette sp¿rsmŒlet s¿ker de  andre  mŒter Œ finne ÓkildenÓ til den pŒstŒtte ÓhistorienÓ!  Gjennom Œ sp¿rre om barnet kjenner ÓandreÓ  som har opplevd ÓdetteÓ (og ÓdetteÓ betyr seksuelle overgrep)  svarer jenta etter lang tids press at en jente hun kjenner i Bergen har opplevd dette. Til tross for at jenta igjen sp¿rres om denne andre jenta har hjulpet henne med denne ÓhistorienÓ sŒ benekter barnet dette. Hun forteller at Óhun har laget historien selvÓ!  Problemet her er at den jenta barnet sikter til i Bergen aldri har opplevd overgrep!  SŒ her  har barnevernet presset jenta til Œ lage en historie  man i alle fall vet ikke er sann. Det blir tydelig at barnet  gir barnevernet  de svarene de vil ha, og de historiene de vil ha. Det er barnevernet som presser frem ÓhistorierÓ og  pŒ denne mŒten forandrer barnets hukommelse om de overgrep barnet beskriver seg utsatt for.

 

De er viktig Œ vite at jo tidligere et barn fŒr forklare seg fritt, jo sikrere blir innformasjonen. Under langvarig pŒvirkning som i dette tilfelle  bidrar press fra omgivelsene til Œ svekke/forandre  barnets hukommelse, og med barnevernets press blir barnet usikker pŒ at det, det har opplevd, virkelig har skjedd. Hukommelse er ingen statisk enhet, men en dynamisk setting der  biter kan forandres ut i fra senere pŒvirkning. Forskning har vist at det er slik. Det er lett Œ pŒvirke barn over tid til Œ huske bŒde ting som ikke har skjedd og  til Œ huske ting annerledes enn slik det virkelig skjedde!

 

Her er det interessant Œ se hva jenta sŒ forteller til den rettsoppnevnte sakkyndige i 2003. Han snakker med jenta etter  at hun har v¾rt hos barnevernet. Da skriver psykologen i sin rapport,s.18 om hva barnet fortalte i forbindelse med overgrepbeskrivelsene :

 

ÓDet hun fortalte hadde hun h¿rt av en annen jente.  Det eldste barnet sier at hun var pŒ tur med pappa, og de bes¿kte en kamerat av pappa. Datteren til denne kammeraten fortalte  det eldste barnet en slik historie.Ó!  

 

Dette er meget interessant, for far har ingen kamerat de har v¾rt pŒ bes¿k hos, som har en datter som har opplevd noe slikt. Faktisk har ikke far noen venn med en datter i det hele tatt! Og dermed kan ikke barnet ha h¿rt ÓhistorienÓ fra denne ÓdatterenÓ! Det blir bare helt tydelig at barnet gir bŒde barnevernet og den sakkyndige psykologen de svarene hun tror de vil ha. Hva barnevernet ville er ikke vanskelig Œ se ut i fra de korte beskrivelsene de gir fra  den dr¿ye timen de avh¿rer barnet. Den sakkyndige  viser ogsŒ i sin rapport at han st¿tter barnevernet og mor. Rapporten er da ogsŒ avsl¿rt som en faglig forfalskning! Den sakkyndige  viser at barnet nŒ lager historier for Œ tilfredsstille den sakkyndige!

 

 

8 avsnitt,s.2

 

Etter Œ ha presset barnet til en ny forklaring som tilfredstiller det barnevernet har bestemt pŒ forhŒnd skal v¾re svaret, blir barnet spurt enda en gang om dette er en ÓhistorieÓ. NŒr hun sŒ gjentar det hun opplagt er presset til Œ si, og som hun forlengst mŒ ha forstŒtt er det eneste som fŒr slutt pŒ utpressingen, ja da tar barnevernet det som bevis pŒ at nŒ snakker jenta sant! Hvor naiv gŒr det egentlig an Œ bli?? Dette er  egentlig et overgrep mot barnet! Igjen dokumenteres det at nŒr barnet gir det svar barnevernet har bestemt er det riktige, da er barnet troverdig. NŒr barnet forteller fritt fra sine opplevelser, ja da er barnet ikke troverdig. Dette er i beste fall selektiv utvelgelse av datagrunnlaget og selvf¿lgelig ikke faglig akseptabelt eller holdbart.

 

Etter Œ ha sagt gjentatte ganger at hun ikke hadde fŒtt denne historien fra andre, insinuerer barnevernet at kanskje hadde hun fŒtt denne historien fra fars nye kone?  Om barnet  virkelig var usikker eller om det er barnevernet som oppfatter det slik er irrelevant.  BŒde anmeldelsen og dommeravh¿r viser at barnet f¿rst fortalte hva det var utsatt for til fars kone, deretter til far. Det barnevernet gj¿r er Œ forvirre barnet. Forvirringen er tydelig nŒr barnet visstnok nŒ plutselig er usikker pŒ om hun fortalte dette til fars kone! Her dokumenteres det at hukommelsen  blir forandret!  Hva er det egentlig barnevernet pr¿ver Œ si? At det var fars kone som fant pŒ historien, eller at det var fars kone barnet f¿rst  fortalte historien? Er det rart barnet blir forvirret??

 

Det blir bare sŒ altfor tydelig at barnevernet  har en forutinntatt hypotese som s¿kes bekreftet. NŒr barnet ikke  umiddelbart bekrefter den, presses barnet til Œ bekrefte den gjennom smiger (ingen skal bli sinte) og direkte press (samme sp¿rsmŒl gjentaes til barnevernet fŒr det svar de forventer)! Dette er sŒ faglig uforsvarlig som det kan fŒ blitt!  En slik metodikk i en vitenskapelig artikkel ville umiddelbart blitt kalt svindel!

 

 

1 avsnitt,s.3

 

Her pŒstŒes det uten at det beskrives om dette har v¾rt et sp¿rsmŒl til barnet at hun fortalte dette ut i fra en tanke om at hun dermed kunne fŒ flytte hjem igjen til sin far! Det er all grunn til Œ anta at barnevernet har formulert dette som et alternativ nŒr vi ser den ¿vrige holdningen!  Dersom det hadde v¾rt sant, ville det ha v¾rt et s¾rdeles sterkt signal pŒ at barnet ville bo med sin far og da kommer barnevernets  pŒstander om at barnet  ville bo  pŒ gŒrden hos stefar, med hesten sin i et s¾rdeles merkelig lys!  Det tragiske for barnevernet er jo at de egentlig avsl¿rer seg selv. Om de legger til grunn at barnet ikke snakket sant, og forteller historie, for Œ fŒ flytte tilbake til sin far, kan de ikke samtidig legge til grunn at barnet ville bo med hesten sin pŒ gŒrden til stefar, da det ogsŒ mŒ regnes som en ÓhistorieÓ! Igjen avsl¿res den selektive utvelgelsen av  ÓhistorierÓ. NŒr beskrivelsen passer barnevernet er den sann ellers er det ÓhistorierÓ!

 

Det blir ganske avsl¿rende for barnevernets logikk, og dermed forutinntatte hypotese at de pŒstŒr barnet kom med sine beskrivelse i dommeravh¿r, fordi det  pr¿vde Œ fŒ flytte hjem til sin far, samtidig som de pŒstŒr barnet ville bo med hesten sin pŒ gŒrden til stefar, som var under etterforskning for seksuelle overgrep!  Det er ingen logikk i dette! Et barn kan ikke bŒde komme med alvorlige historier om overgrep for Œ fŒ flytte til sin far og samtidig beskrives som hun helst vil bo med hesten sin pŒ gŒrden til overgriper! Interessant er det at barnet ikke pŒ noe tidspunkt sier at det vil bo med sin mor! Det synes bli tydelig at beskrivelsen om Œ bo med hesten sin er et fors¿k pŒ Œ fŒ en slutt pŒ barnevernets utsp¿rring.  Antagelig har barnet forstŒtt at det vil bli spurt til det gir svar barnevernet pŒ forhŒnd har bestemt er riktige! Da barnet opplagt ikke vil bo med sin mor,  sier det at det vil bo med hesten sin for Œ komme ut av situasjonen og presset!

 

Det er tydelig at barnevernet avsl¿rer sin forutinntatte ensidige hypoteses og at barnet forvirres til Œ gi det svaret barnevernet tilkjennegir at de vil ha.  Interessant er det jo at barnet ikke pŒ noe tidspunkt sier at det vil bo med sin mor! Tvert imot skal barnet ha sagt at det vil bo med hesten sin!! At barnet tilsynelatende skal ha sagt at hun vil bo med hesten sin mŒ sees i sammenheng med det enorme presset hun er utsatt for av barnevernet. Barnet forstŒr selvf¿lgelig at barnevernet vil det skal bo med sin mor!  For Œ komme ut av  det presset hun er satt under pŒ dette m¿tet,  sier hun at hun vil bo med hesten sin. Hun sier aldri at hun vil bo med sin mor.

 

 

2 avsnitt,s.3

 

Barnet forteller at hun er glad i begge sine foreldre. Etter at hun ble flyttet til sin mor er hun imidlertid neket av mor Œ ha kontakt med far! Barnevernet har oppfordret mor til at barna mŒ fŒ ha kontakt, men mor saboterer dette hele tiden!  Brev barnet skriver mŒ smugles ut, og nŒr far ringer  stŒr mor bak og truer barnet til ikke Œ si noe. En rekke samtaler har mor lagt pŒ nŒr far sp¿r hvordan barnet har det!  At barnet har det vanskelig er det ingen tvil om.  NŒr mor i Œrevis har nektet Œ komme til samtale for Œ l¿se problemene  gŒr det ut over barnet!

 

Slik det klart fremgŒr av barnevernets beskrivelser her er det ingen tvil om at barnet blir presset! Barnevernet stŒr selv bak dette presset. NŒr barnevernet sŒ  pŒstŒr at jenta grunnet presset i andre situasjoner forteller foreldrene det de vil h¿re, er det all grunn til Œ anta at barnevernet ogsŒ fŒr historier  som stemmer med det de vil h¿re, slik de presser henne. Da blir det et paradoks at barnevernet etter Œ ha presset barnet som de her gj¿r, mener den historien barnet nŒ forteller skulle v¾re sann! Det er en latterlig logikk og vitner om alvorlige kunnskapsmangler og ekstrem forutinntatthet!

 

Det blir ganske tydelig at barnevernet legger ord i munnen pŒ barnet. Saksbehandlerens Óegne  opplevelserÓ og  Óen film hun hadde settÓ er noe de forteller barnet for at barnet skal f¿le seg trygge pŒ saksbehandlerne!  Dette er element¾re og velbeskrevne (politi)metoder for Œ fŒ vitner til Œ snakke! Her brukes de pŒ et lite barn som ikke har noen advokat til Œ ta seg av sine rettigheter!  Det er et rŒtt l¿p! Det har intet med barnets beste Œ gj¿re!

 

 

3 avsnitt,s.3

 

Her kommer siste fase av brevet som oppsummerer og liksom skal bevise at jenta nŒ snakker sant. Som vi har sett beskrevet  er det grunn til Œ stille sp¿rsmŒl ved det!

 

Barnevernet mener barnets kroppsprŒk forandret seg underveis i samtalen. Det burde fremgŒ for de fleste at et barn forandrer kroppsprŒk nŒr det utsettes for et press slik det her er dokumentert.  Barnevernet mener til og med, at barnet virket lettet nŒr det fikk slippe ut av dette rommet etter over en time med  konstant utpressing av barnevernet! Det skal ikke s¾rlig mye tankevirksomhet til for Œ forstŒ at et barn som slipper ut etter en slik utpressing n¿dvendigvis mŒ f¿le seg lettet! Det alvorlige problemet for barnevernet er jo at de tar denne ÓlettelsenÓ som et tegn pŒ atÓ nŒ har barnet snakket santÓ!! Det gj¿res ingen vurdering av om den pŒstŒtte lettelsen  kom av at barnet kom ut fra den utpressing det opplagt var utsatt for!  Dette underbygger igjen den ensrettede tankegang og forutinntatte hypotesetenkning som preger barnevernet i Kvam.

 

Barnevernet hadde bestemt seg f¿r dette m¿tet hva utfallet skulle bli, de hold pŒ til barnet  knakk sammen og gav de svar de ville ha. Da blir det s¾rdeles alvorlig for barnevernet at de konkluderer med at fordi barnet etter en times terroravh¿r virket ÓlettetÓ etter Œ fŒ slippe ut! Hvilket barn ville vel ikke v¾re lettet av Œ slippe ut fra et m¿te der barnet presses sŒ det sitter og grŒter i lange perioder! Det har ikke noe med fag Œ gj¿re, men er kun  et  overgrep mot barnets integritet og rettigheter!  Barnevernet  driver som forsvarere for  stefar som er under etterforskning for seksuelle overgrep!

 

Barnevernet pŒstŒr at ÓDet var ei blid og glad jente som vinka da hun forlot kontoretÓ! Etter f¿rst Œ ha innr¿mmet og selv beskrevet at jenta har det vanskelig, at jenta har sittet og grŒtt og v¾rt redd i over en time, blir slike beskrivelser lite troverdige. Det er all grunn til Œ anta at det barnevernet oppfatter, mer reflekterer deres egen ¿nsketenkning enn en beskrivelse av hvordan barnet f¿lte seg, eller hva barnet opplevde! Dette er s¾rdeles amat¿rmessig ufaglig adferd av barnevernet! En kan lure pŒ om det kanskje var barnevernet  som var glade og blide, som hadde klart Œ fŒ lurt et lite barn til Œ fŒ mistanken vekk fra en  mulig seksuell overgriper! Samkj¿rt med beskrivelsene over er det lite som tyder pŒ at barnet var glad og vinket til barnevernet.  Barnet fortalte da ogsŒ etterpŒ at det slett ikke var bli og glad etter dette m¿tet! Selv i dag flere Œr senere beskriver barnet dette m¿tet som et traume! I rettsdokumenter bŒde fra 2007 og 2008 gŒr det meget klart frem at barnet vil bo med sin far!

 

 

 

 

 

4 avsnitt,s.3

 

Over pŒstŒr barnevernet at de har hatt ÓjevnligeÓ samtaler med barnet fra 8.10.2002. I brev av 23.1.2003 pŒstŒr barnevernet at de har hatt jevnlige samtaler siden dommeravh¿ret av baret 5.11.2002.  I brevet av 6.4.2008 dokumenteres det at det var bare ett m¿te etter dommeravh¿ret!  Hva skal man tro pŒ nŒr  beskrivelsene i 3 brev gir 3 ulike  virkelighetsforstŒelser?? Hvem er det som lager historier her?  Dette brevet er datert 27.2.2003. Det gies inntrykk av at de har hatt ukentlige samtaler med jenta. Barnet selv forteller at barnevernet slett ikke  hadde samtaler med henne hver uke slik barnevernet gir inntrykk av.

 

NŒr barnevernet sŒ i denne samtalen mener barnet er troverdig, er det grunn til Œ stille sp¿rsmŒl ved  barnevernets evne til Œ tolke et barns troverdighet.  Vurderinger av troverdighet er da ogsŒ noe selv toppekspertisen av norske psykologer og psykiatere advarer sterkt mot, nettopp fordi det er sŒ vanskelig, men ogsŒ fordi det finnes sŒ lite forskning pŒ hvordan man gj¿r det!

 

Rosenqvist & al. ( 2002) skriver da ogsŒ i boken ÓRettspsykiatri i praksisÓ at: ÓDet er ogsŒ noen mandat
som
kan bli utformet pŒ omrŒder der det knapt finnes relevant kompetanse. Det kan for eksempel
gjelde i troverdighetsvurderinger. Dersom man fŒr et mandat som inneb¾rer
troverdighetsvurderinger, b¿r man n¿ye overveie Œ be rekvirenten endre mandatet, eller si
nei takk.Ó

 

NŒr man sŒ ser hvor forutinntatt barnevernet fremstŒr i sin beskrivelse av dette avh¿ret av barnet, blir en pŒstand om at barnevernet vurderer jenta som troverdig, lite faglig holdbar. Barnevernet hadde et mŒl med dette m¿tet og det var Œ fŒ barnet til Œ si at det ikke var sant, det hun fortalte i dommeravh¿r! Barnevernet var aldri Œpent for andre utfall enn at  barnet ikke hadde snakket sant!  Det underbygger at saksbehandlerne gikk i dette m¿tet med en forutinntatt hypotese om at det barnet hadde beskrevet gjennom anmeldelsen, og deretter  i dommeravh¿ret 6 uker senere, ikke var sant.

 

Barnevernet bruker jentas adferd Óslik ho framstoÓ som ÓbevisÓ pŒ at jenta nŒ snakket sant!! Og jentas adferd, var at hun var glad for Œ slippe ut av  det dr¿ye timelange avh¿ret, der hun opplagt ble presset til Œ si det barnevernet mente var riktig! Barnevernet vurderer ikke noe sted om den pŒstŒtte  ÓlettelsenÓ de sŒ hos barnet etter avh¿ret kom som en f¿lge av at barnet  kom ut fra det rommet , der hun ble utsatt for dette formidable presset!  NŒr barnevernet sŒ ensidig tar denne ÓlettelsenÓ som tegn pŒ at barnet Óvar glad for at det hadde snakket santÓ, underbygger det ytterligere den forutinntatte hypotesen barnevernet mŒ ha hatt i m¿te med barnet! Det finnes ingen faglig akseptabel sammenheng med at barnet var lettet og at det var fordi det nŒ snakket sant. Det er kun barnevernets ¿nsketenkning!

 

Videre pŒstŒes det at det er Ósamsvar mellom det hun forteller at hun f¿ler og slik hun oppf¿rer segÓ! Og ÓbevisetÓ pŒ det er at ÓDet er vanskelig Œ snakke, hun grŒter, hun innr¿mmer at hun fortalte en usann historie og hun har det vanskeligÓ! Det er altsŒ beviset pŒ at  det er samsvar mellom det jenta f¿ler og hennes adferd! Men dette ÓbevisetÓ har ingenting med at det jenta nŒ er presset til Œ si, har noe som helst med  sannhetsverdi Œ gj¿re. At det er vanskelig Œ snakke, at hun grŒter og at hun Óinnr¿mmerÓ en pŒstŒtt usann historie er like mye, om ikke mer, et utrykk for det presset barnevernet har utsatt henne for! Dette kan ikke ensidig tas til inntekt for  samsvar mellom adferd og beskrivelser! De f¿lelser (har det vanskelig) og den adferd (grŒter, snakker lite) er langt mer et tegn pŒ den utpressing barnevernet stŒr for, enn at det skal v¾re  noe slags ÓbevisÓ pŒ at jenta nŒ har snakket sant! Det synes derimot v¾re sammenheng mellom det presset barnevernet utsetter jenta for og barnets  frykt og angst. Det synes likedan v¾re sammenheng mellom  at hun har det vanskelig og at barnevernet presset henne til en ny historie.

 

Barnevernets mŒte Œ begrunne troverdighet pŒ er overhodet ikke holdbar. Jentas f¿lelser og adferd i denne situasjonen er langt mer et utrykk for den traumatiske situasjon barnevernet gjennom sin utpressing utsetter barnet for enn at jenta er lettet over at de pŒstŒtte ÓhistorierÓ ikke var sanne!!

 

NŒr barnevernet sŒ pŒstŒr at jenta skal ha sagt at Ó...hun innr¿mmer at hun sier det hun tror de voksne vil hun skal siÓ  blir jo barnevernets  pŒstander og ÓtolkningerÓ av barnet fullstendig latterlige! Et slikt utsagn fra barnet vil jo da ogsŒ gjelde  hva barnet oppfatter at barnevernet vil det skal si!  Barnevernet innr¿mmer her i realiteten at barnet vel sŒ godt kan ha fortalt barnevernet det barnet oppfatter at barnevernet vil h¿re, nemlig at overgrepet ikke har skjedd!! Det ligger ikke noe i de beskrivelser barnevernet gir, som tilsier at det barnet nŒ sier skulle v¾re noe sannere enn det barnet fortalte en erfaren politietterforsker i dommeravh¿ret 6 uker etter anmeldelsen!

 

Dessverre har barnevernet gjennom sine subjektive, ufaglige, forutinntatte kunnskapl¿se metoder ¿delagt sine egne ÓbevisÓ  pŒ at jenta skal ha laget historier!

 

For n¾rmest Œ underbygge sin egen forutinntatthet pŒstŒr barnevernet at det Óofte tidligereÓ ikke har v¾rt samsvar mellom det jenta har sagt og mŒten hun har opptrŒdt pŒ og mŒten hun har fortalt hun har reagert i situasjoner! Det foreligger ingen beskrivelser av slike situasjoner, noe som burde v¾rt enkelt siden de skjer ÓofteÓ.  Det blir dermed ikke annet enn en pŒstand fra et barnevern som her avsl¿res i en ekstremt ensidig forstŒelse av et meget komplisert  setting.  En slik pŒstand skal  utvilsomt fungere som ÓbevisÓ pŒ de pŒstander og ÓkonklusjonerÓ barnevernet trekker etter at de har presset barnet til Œ gi dem det svaret de opplagt  hadde bestemt seg for at var det riktige svaret!  Dette er ikke troverdig i det hele tatt!  

 

 

 

5 avsnitt,s.3

 

Igjen blir barnevernets pŒstander et tveegget sverd. At barn utvikler strategier for Œ tekkes foreldre  er godt kjent. Det  barnevernet ikke synes forstŒ er jo at det barnet er presset til Œ si i dette m¿tet, like mye er en strategi for Œ tekkes barnevernets ¿nske om hva barnet skal si! Barnevernets manglende evne til Œ se at det de skriver  avsl¿rer dem selv, er pŒfallende og dokumenterer det fullstendige frav¾r av faglig integritet!

 

Gjennom sin forutinntatte holdning til  situasjonen bidrar i realiteten barnevernet til Œ ¿ke konflikten mellom foreldre og dermed for barna! NŒr man sŒ tar med i bildet at stefarens mor, i flere Œr har arbeidet nettopp med barn i Kvam, og sŒledes hatt betydelig kontakt med  disse saksbehandlerne, blir saken sv¾rt alvorlig for barnevernet.  En kan mistenke dem for Œ ha en annen agenda enn barnets beste!

 

F¿lgende  fra barnevernet har undertegnet dette brev:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva sier forskningen om dette?

 

se Langballe

se Langballe fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, skriver i Tidskrift for Norsk Psyklogforening (s.868-877) om : ÓForholdet mellom frie beretninger av barn i dommeravh¿r, og pŒliteligheten i barns utsagnÓ  blant annet f¿lgende (uthevet, kursiv):

 

ÓForskning om barns pŒlitelighet nŒr de vitner i straffesaker, viser til bred enighet om at informasjonen barn gir i en fri, ekspansiv fortelling ut fra Œpne sp¿rsmŒl og med f¾rrest mulig sp¿rsmŒl fra intervjueren, inneholder minst feil. Slik er informasjon gjengitt fritt og spontant i rettslig henseende verdifull, fordi den er fremkommet ved minimal ledelse.Ó

 

Ut I fra barnevernets egne beskrivelser  er det ikke en fri fortelling ut fra Œpne sp¿rsmŒl barnet utsettes for. Tvertimot er det en ensidig utsp¿rring  som skjer gjentatte ganger inntil barnet bryter sammen! Barnet utsettes for ledelse! En slik metode inneholder med andre ord betydelige feil! Det er opplagt ut I fra barnevernets egne beskrivelser fra dette Òm¿tetÓ at  det foreligger en klar forledelse av barnet til Œ gi det svaret barnevernet pŒ forhŒnd krever barnet skal gi! Med andre ord, barnevernets metode er overhodet ikke faglig holdbar!

 

ÒDet synes ikke Œ foreligge andre adekvate og sikre metoder for Œ fremskaffe informasjon fra barn i en rettslig kontekst (Melinder & Magnussen, 2003).Ó

 

Barnevernets metode med Πpresse barnet til et gitt svar er med andre ord ikke akseptert metodikk!

 

ÒSelv om fortellingen er konsistent, synes det imidlertid Œ fremkomme mer uriktig informasjon nŒr barnet svarer pŒ spesifikke sp¿rsmŒl ved gjentatte intervjuer

 

Her har barnet over flere mŒneder blitt utsatt for  press og sp¿rsmŒl bŒde fra sin mor, stefar og barnevernet etter dommeravh¿ret.  Det tilsier at den ÒinnformasjonÓ barnet gir barnevernet I dette Òm¿tetÓ er mindre  holdbar en det barnet tilkjennegav I dommeravh¿ret etter anmeldelsen. Avskrift fra dommeravh¿ret viser at barnet ikke presses slik  barnevernet gj¿r og barnet  bryter da heller ikke sammen I dommeravh¿ret!  I brevet fra barnevernet gŒr det meget godt frem at det gjentatte ganger I mer enn en time utsettes for  det samme sp¿rsmŒl (I ulike utgaver) ÒOvergrepet har ikke skjedd, ikke sant?Ó Det svekker barnevernets troverdighet!

 

 

Ó.... forskningen viser at barn i alle aldere kan gi feil informasjon nŒr de blir utsatt for ledelse, ogsŒ om betydningsfulle og personlige hendelser knyttet til egen kropp. Bruck og Ceci (1999) karakteriserer f¿lgende elementer i et barneavh¿r som ledende: pressende emosjonelt klima, spesifikke sp¿rsmŒl, gjentagelse av spesifikke sp¿rsmŒl, gjentagelse av misvisende og feil informasjon, detaljerte anatomiske dukker og intervjuerens forutinntatthet

 

I brev fra barnevernet fremkommer det tydelig at barnevernet  forleder barnet til Œ komme med et bestemt utsagn, nemlig at overgrepet ikke har skjedd! Barnet utsettes for en presset emosjonell situasjon, det fŒr spesifikke sp¿rsmŒl og disse blir gjentatt en rekke ganger til barnet bryter sammen.  Barnet blir gang pŒ gang fortalt, verbalt og ellers, at det barnet fortalte i dommeravh¿r ikke var riktig! Si det vi vil h¿re sŒ er vi glad i deg og du kan gŒ, er beskjeden barnevernet gir! Barnet utsettes sŒledes for en forutinntatt forstŒelse av hva som er riktig. Det er selvf¿lgelig ikke holdbart slik faglitteraturen viser!  Saksbehandleren viser likeledes pŒ sin egen kropp hva barnet skal ha fortalt i dommeravh¿r. Dette er likestilt med Œ benytte anatomiske dukker! Likeledes kan det ikke herske noen som helst tvil om at barnevernet fremstŒr som forutinntatte. De skal ha barnet til Œ innr¿mme at beskrivelsene i dommeravh¿ret var feil! Etter  lang tids pŒvirkning, i et fiendtlig milj¿ (bŒde hos sin mor, stefar og hos barnevernet) tvinges  barnet til Œ si at beskrivelsene i dommeravh¿ret ikke var riktige! Det er nesten bemerkelsesverdig at barnet ikke br¿t sammen tidligere! Det mŒtte da ogsŒ et meget sterkt emosjonelt press i et lukket rom med 2 barnevernere til for Œ knekke barnets vilje! Dette har intet med fag Œ gj¿re!

 

Som vi ser begŒr barnevernet absolutt alle de feil som  kan gj¿res i slike situasjoner. Det gj¿r at barnevernets ÓkonklusjonerÓ heller ikke har noen faglig verdi, ut over Œ v¾re et subjektivt forsvar for stefar og dermed et bevis pŒ at barnevernet er innhabile!  Barnevernet blir i realiteten barnets verste fiende.

 

Ó... forskningen understreker altsŒ avh¿rerens sterke innflytelse pŒ barnets forklaring

 

Barnevernet beskriver selv gjennom sin adferd at de har en sterk innflytelse pŒ barnet, men evner ikke se at deres adferd har betydning for hvilken straegi barnet benytter for Œ komme seg ut av dette rommet! Barnet forstŒr godt at den eneste mŒten Œ komme seg ut pŒ, er Œ gi barnevernet de svaret de ville ha! Barnets forklaring er sŒledes fremkommet under press og selvf¿lgelig ikke juridisk holdbar!

 

ÒÉbarn er ogsŒ sŒrbare for pŒvirkning fra voksne, s¾rlig voksne med autoritet

 

I dette tilfelle bryter barnet sammen som en direkte f¿lge av det press disse autorit¾re saksbehandlerne utsetter barnet for! Barnet mŒ oppfatte disse som en autoritet!

 

ÒVrij (2000) beskriver hvordan barn kan fordreie virkeligheten hvis de forventer negative reaksjoner, nŒr de er truet til Œ tie, for Œ oppnŒ bel¿nning eller pŒ oppfordring fra autoritetspersoner.Ó

 

Slik beskrivelsene I brevet fra barnevernet viser er det all grunn til Œ anta at barnet  mŒ ha oppfattet situasjonen som truende. Ikke bare I m¿te med barnevernet, men ogsŒ fra sin mor og stefar som daglig utsatte det for press. Det mŒ v¾re helt klart at et barn vil s¿ke Œ redusere dette presset. Det skjer ved Œ finne pŒ en ny historie barnet selv forstŒr er den barnevernet vil h¿re! Barnevernet foreslŒr jo nettopp I avh¿ret hva barnet skal svare!  Barnet er presset av autoritetspersoner til Œ forandre sin forklaring.

 

ÒLikesŒ har avh¿reren stor innflytelse pŒ i hvilken grad barnet forteller fritt og pŒlitelig É..

 

Slik det meget godt fremgŒr av dette brevet, har ikke barnet noen som helst mulighet til Œ fortelle fritt. Barnet bryter sammen nettopp fordi det tvinges til Œ fortelle noe barnevernet vil det skal fortelle. Barnets adferd her og slik det fremsto I dommeravh¿ret er helt forskjellig. I dommeravh¿ret  var det fagfolk som intervjuet barnet, hos barnevernet er det bekjente av stefar som avh¿rer og presser barnet. I dommeravh¿ret fikk barnet fortelle fritt, hos barnevernet svarer barnet pŒ  sp¿rsmŒl som gjentaes inntl svaret er slik barnevernet vil det skal v¾re!  Dette er egentlig  emosjonelle overgrep mot et lite barn I regi av barnevernet!

 

Ó Nyere forskning viser at barn heller unnlater Œ fortelle om seksuelle overgrep som er begŒtt mot dem, enn Œ dikte opp overgrepshistorier

 

Det er sŒledes mer grunn til Œ ta barnet pŒ alvor, enn det er til Œ tvile pŒ hva barnet beskrev I dommeravh¿ret! Slik det beskrives I Magasinet I dagbladet at "Flertallet av overgrepssaker mot barn henlegges. Ikke fordi barnet lyver, men fordi politi og domstoler har gjort en for dŒrlig jobb" underbygger at denne saken er et justismord mot et barn.

 

ÒVi vet ogsŒ at krenkede barn kan utsettes for press og la seg lede, spesielt av voksne som har makt og som de har et avhengighetsforhold til.Ó

 

I denne saken er det nettopp det som skjer. Over flere mŒneder hindres barnet kontakt med sin far i strid med barnevernets anbefalinger. Barnets ¿nsker og behov krenkes av mor og barnevernet!  I dette tidsrommet utsettes barnet for omfatende press og trusler, bŒde fra sin mor, men ogsŒ fra stefar som er under etterforskning.   NŒr barnevernet sŒ  i Óm¿teÓ presser barnet er det lite sannsynlig at  det svaret barnevernet fŒr  har noe som helst med sannheten Œ gj¿re. Det barnet forteller  i m¿te med barnevernet er et resultat av mange mŒneders press mot barnet. Det har overhodet ingen faglig verdi!  Barnet er helt avhengig av sin mor, og mor st¿ttes av og st¿tter barnevernets behandling av barnet! Det blir i realiteten begŒtt alvorlige overgrep mot barnet, godt hjulpet av barnevernet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R¿nneberg & Poulsen, ÓBarn som vitnerÓ

R¿nneberg & Poulsen skriver i boken Barn som vitner (2000,s.200) at:

 

 

I denne saken er det godt dokumentert at det ikke foreligger n¿ytrale intervjuteknikker, men en bevisst styring mot  et forutinntatt fokus: ÓBarnet snakker usantÓ!  I en slik setting er det helt pŒ det rene at barnets mor og de trusler, manglende st¿tte og oppmuntring er til skade bŒde for barnet men ogsŒ for at  saken fŒr et for barnet godt utfall! Barn som ikke fŒr st¿tte fra en forelder nŒr det beskriver seksuelle overgrep  kommer i en meget vanskelig situasjon (R¿nneberg & al. 2000,s.204). ÓBarnet blir stŒende alene og risikerer  Œ bli utst¿tt fra  i dette tilfelle av sin egen morÓ! Det er s¾rdeles effektiv trakassering av et barn. Er det noe barn fŒr angst av er det trusler mot tilknytningen! At det er skadelig  trenger man ikke v¾re fagmann for Œ forstŒ! R¿nneberg & al. 2000,s.204 beskriver nettopp dette :

 

 

 

R¿nneberg & al. 2000,s.213 skriver videre at:

 

 

I denne saken er det nettopp ledende og suggererende sp¿rsmŒl som blir stilt!  ÓOvergrepet har ikke skjedd, ikke sant!Ó ÓDet du sier er en historie ikke santÓ! Saksbehandlerne i barnevernet gir seg ikke f¿r barnet har gitt det svaret de skulle ha.  I realiteten har barnevernet fŒtt barnet til Œ komme med uriktige og uholdbare pŒstander. Dette er bŒde straffbart og i h¿yeste grad diskvalifiserende for barnevernets hŒndtering av saken. NŒr en offentlig tjenestemann som barnevernets saksbehandlere er, forleder andre til  et uriktig svar pŒ denne mŒten bryter dette klart mot straffelovens ¤ 120 og ikke minst ¤ 166. Barnevernet  begŒr i realiteten straffbare handlinger i sin iver etter Œ presse barnet.

 

 

 

 

R¿nneberg & al. (2000,s.221) skriver videre at :

 

 

Barnevernet  legger bŒde i dette brev og i brev av 23.1 opp til en troverdighetsvurdering av barnet, ved Œ fremstille det som  lite troverdig gjennom sine egne subjektive pŒstander.  foreta troverdighetsvurderinger er ingen eksakt vitenskap, og fagfolk advarer mot dette. Allikevel er det, nettopp det barnevernet i begge sine brev bedriver. NŒr sŒ fagfolk beskriver at troverdighet ikke er en mŒlbar egenskap hos barn, blir det et paradoks at barnevernet tilsynelatende mener dette  kan ÓmŒlesÓ . Igjen underbyges barnevernets manglende kunnskap!

 

Det foreliger en rekke beskrivelser i faglitteratur at barns vitnemŒl som er frembrakt gjennom omfattende pŒvirkning blir sterkt kritisert. Bjugn saken er et slik eksempel. Denne saken  viser det samme. Grunnet den pŒvirkning barna utsettes for  regnes slik pŒvirkning Œ ¿delegge bevisverdien av slike gjentatte ÓintervjuerÓ. (R¿nneberg & al. 2000,s.222). Det er da ogsŒ beskrevet at de intervjuere som unngŒr Œ bruke ledende teknikker fŒr de mest pŒlitelige fremstillinger fra barn. Barnevernet viser her en ekstrem bruk av ledende sp¿rsmŒl og opptreden som pŒvirker barna. Det er opplagt at dette m¿tet var planlagt. De fleste m¿ter barnet hadde med barnevernet var med bare en saksbehandler, her er det 2 som har forberedt seg! Det er en hypotese som s¿kes bekreftet, dette kalles confirmation bias! (R¿nneberg & al. 2000,s.224). Barnevernet s¿ker bekreftet en forutinntatt hypotese.

 

Det er helt avgj¿rende at barn intervjues pŒ en n¿ytral mŒte. Noe annet vil skape tvil om de svarene som kommer er for Œ tekkes intervjueren.  Ledende sp¿rsmŒl som det barnet her blir utsatt for er bŒde skadelig for barnet og  ¿deleggende for verdien av det svaret som blir gitt. Det er all grunn til Œ anta at feilaktige opplysninger her er lagt inn som hypotese og forutsetning for hele Óm¿tetÓ! Barnet ble motivert til Œ benekte at det seksuelle overgrepet  hadde skjedd! (R¿nneberg & al. 2000,s.226). Det er Œ forlede og manipulere et barn.

 

R¿nneberg & al. (2000,s.236) beskriver 4 ulike hypoteser som mŒ pr¿ves ut i l¿pet av et avh¿r for Œ skape et ballansert utgangspunkt:

 

1. Forbrytelsen har skjedd, barnet forteller om den.

2. Forbrytelsen har skjedd, barnet forteller ikke om den.

3. Forbrytelsen har ikke skjedd, barnet forteller at den har skjedd.

4. Forbrytelsen har ikke skjedd og barnet forteller at den ikke har skjedd.

 

I dommeravh¿ret ble hypotese 1) bekreftet uten at barnet ble presset til  noe spesielt svar. Det mor og barnevernet legger til grunn er  at barnet har begŒtt hypotese 3), og deretter presser barnet til hypotese 4). Barnet fŒr klare signaler fra sin mor, om du ikke innr¿mmer at dette ikke har skjedd, er jeg ikke glad i deg! Det er et ekstremt emosjonelt press barnet er utsatt for f¿r det kommer til dette m¿tet! Barnevernet har ikke vurdert dette pŒ noe tidspunkt. Ikke noe sted i dette brevet  gj¿res det vurderinger av hva mor har utsatt barna for!

 

Mens R¿nneberg & al. 2000,s.242 beskriver at:

 

 

Det er nettopp dette bŒde mor, stefar og barnevernet dokumenterer at de ikke gj¿r! Mor  og stefar  har ukentlige  konfrontasjoner med barnet der de pr¿ver Œ presse barnet om at  overgrepet ikke har skjedd, eller at barnet mŒ fortelle at det ikke har skjedd. Dette beskriver barnet selv ved flere anledninger. I dette m¿tet fikk ikke barnet anledning til Œ fortelle fritt i det hele tatt. Etter Œ ha vist barnet bildet av seg selv i politijakke for Œ  minne barnet om dommeravh¿ret, legges det umiddelbart et press pŒ barnet, for barnet blir taus og ser ned raskt i m¿tet, slik barnevernet selv beskriver. Dermed reduseres ogsŒ sannsynligheten for at barnet ikke snakker fritt resten av m¿tet! (Hershkowitz & al. 1997, R¿nneberg & al. 2000,s.245). Alvorlig er det at barnevernet ikke vurderer dette!

 

NŒr R¿nneberg & al. (2000,s.257) skriver at :

 

 

Dette er nettopp det som skjer ut i fra barnevernets m¿te med barnet. Det fremsettes suggererende pŒstander som barnet reagerer med taushet pŒ, og barnevernet pr¿ver hele tiden Œ fŒ Œpnet barnet igjen for at det nŒ skal si at  det har snakket usant i dommeravh¿ret!  Dette skjer nettopp i en autorit¾r setting der barnevernet  gjennom  to saksbehandlere sitter og fritter ut barnet. De  viser pŒ sin egen kropp, de drar inn fortellinger de selv har h¿rt og filmer de selv skal ha sett!  Barnet vikles inn i en forstŒelse av at ÓalleÓ mener det har tatt feil. Barnet presses til Œ forandre sin historie. NŒr barnet sŒ  gir ulike svar pŒ hvordan denne Óhistorien kom tilÓ blir det for alvor klart at  det ikke kan festes tiltro til det barnet er presset til Œ si! R¿nneberg & al.(2000:257) Skriver da ogsŒ at:

 

 

Hele brevet fra barnevernet viser at barnet hele tiden utsettes for suggererende pŒstander og at det gang pŒ gang  utsettes for det samme sp¿rsmŒlet til det bryter sammen!  Dette er et svik mot barnet og et klart overgrep begŒtt av barnevernet!

 

 

 

 

Dagbladets ÓMagasinetÓ

I dagbladets ÓMagasinetÓ 6.10.2007 beskrives det meget godt at ÓFlertallet av overgrepssaker mot barn henlegges. Ikke fordi barna lyver, men fordi politi og domstoler har gjort en for dŒrlig jobbÓ! I denne saken  gj¿r ikke barnevernet jobben sin for barnets beste, men for stefars og mors beste! Barnevernet beskytter en bekjent i stedet for Œ beskytte barnet! Dette er et svik mot barna. Beskrivelsene i barnevernets berev bekrefter at det gj¿res en for dŒrlig jobb!

 

 

Magnussen ÓVitnepsykologiÓ

Det er grunn til Œ anta slik Magnussen skriver i ÓVitnepsykologiÓ (2004,s.205) at Ó..sosiale stereotypier automatisk manifesterer seg i vurderinger av andre menneskerÓ, er en betydelig faktor i de feil barnevernet her begŒr. De m¿ter en mor som ikke tror sitt barn men som fremstŒr slik en Óstakkars morÓ forventes Œ fremstŒ i trŒd med det bildet mor  har manipulert barnevernet til Œ tro er riktig!  Mors venn (stefar) har et nettverk/familie barnevernet ÓforventerÓ og tror det ikke er noe galt med.  Ja til og med etterforskeren  og ansatte ved lensmann i Kvam er barndomsvenner av stefar! I en slik setting leter barnevernet etter andre mer ÓsannsynligeÓ svar! De nekter Œ tro at en tilsynelatende normal person de kjenner kan ha gjort det barnet beskriver det har opplevd. Problemet er dessverre at det i overgrep saker ofte er nettopp slike n¾re personer som begŒr overgrep.

 

Barnevernet  bruker barnets adferd som  ÓbevisÓ pŒ at jenta nŒ snakker sant. Faglitteraturen derimot skriver at barnets adferdstegn er noe man b¿r v¾re forsiktig med Œ tillegge avgj¿rende vekt slik Magnussen skriver i ÓVitnepsykologiÓ s.236 at:

 

 

Som det over tydelig fremkommer i brevet til barnevernet benyttes det i stor utstrekning ledende sp¿rsmŒl av typen : ÓDet er ikke sant at overgrepet skjedde, ikke santÓ! Det er nettopp det fagfolk advarer mot, slik Magnussen skriver i ÓVitnepsykologiÓ s.237 at:

 

 

Det er sŒledes all grunn til Œ se pŒ det svaret barnet gav barnevernet etter dette omfattende presset, som et resultat av den suggesjon barnet utsettes for og ikke som  en beskrivelse av noen form for sannhet rundt overgrepet. Barnets svar et det man kaller falske positive! Barnevernet fikk det svaret de ba om gjennom sin manipulering av barnet!

 

Barnevernet opptrŒdte ikke n¿ytralt nŒr de innkalte barnet til dette m¿tet som beskrives i brevet. Allerede slik det beskrives i brev av 23.1 legger barnevernet til grunn en forutinntatt forstŒelse av at barnet ikke er troverdig ved Œ komme med en rekke negative  beskrivelser og pŒstander fra mor, som ikke er kildekritisk vurderer, om at barnet ikke snakker sant! Magnussen beskriver i ÓVitnepsykologiÓ s.239-240 at:

 

 

Dette er nettopp det vi ser barnevernet selv avsl¿rer om seg selv i dette brevet. De s¿ker kun bekreftelse pŒ sin forutinntatte hypotese og ikke  en mer n¿ytral holdning der de lar barnet fortelle! De s¿ker bestikke barnet ved Œ fortelle det at det er flink og gi ros og bekreftelse nŒr barnet gir de svar barnevernet vil ha. Alternative forklaringer er barnevernet ikke interessert i Œ vurdere. Alt legges opp til Œ bekrefte en forutinntatt hypotese om at overgrepet ikke har skjedd!

 

Barnevernet insisterer pŒ sin egen versjon og dermed bryter barnet sammen. I samspill med to manipulerende voksne fra barnevernet  taper barnet.  Barnet mŒ opplagt ha opplevd situasjonen som truende, og slik de beskriver at de n¾rmest bestikker barnet ved Œ rose det for Œ ha forandret sin historie fremstŒr dette meget alvorlig for barnevernet. Saksbehandlerne har ingen troverdighet! De bryter opplagt lovens paragraf!

 

Strafeloven

Ó¤ 120. Har en offentlig Tjenestemand i nogen Tjenesten vedkommende Protokol anf¿rt Usandhed eller lagt Skjul paa Sandheden, eller har han ved Udf¾rdigelsen af Protokoludskrift, Telegram eller Telefonmeddelelse eller ved Stempling, Merkning eller anden tjenstlig Erkl¾ring, der er afgiven for at tjene som Bevis, anf¿rt eller bevidnet Usandhed eller lagt Skjul paa Sandheden, straffes han med Tjenestens Tab eller med F¾ngsel indtil 3 Aar, men indtil 6 Aar, saafremt han har handlet i Hensigt at forskaffe sig eller andre en uberettiget Vinding eller at skade nogen.Ó

 

Ó ¤ 166. Med B¿der eller med F¾ngsel indtil 2 Aar straffes den, som afgiver falsk Forklaring for Retten eller for Notarius eller i Fremstillinger, han som Part eller Retsfuldm¾gtig i en Sag freml¾gger for Retten, eller som mundtlig eller skriftlig afgiver falsk Forklaring til nogen offentlig Myndighed i Tilf¾lde, hvor han er pligtig til at forklare sig til denne, eller hvor Forklaringen er bestemt til at afgive Bevis.

 

       Paa samme Maade straffes den, der bevirker eller medvirker til, at en ham vitterlig usand Forklaring i noget af de ovenn¾vnte Tilf¾lde afgives af en anden.Ó

 

Barnevernet  demonstrerer ved gjentatte ganger Œ stille det samme sp¿rsmŒl til de fŒr det svaret de vil ha og legger sin egen oppfatning av hva som skjedde til grunn for hva de mener er sant! Dette er ganske ufaglig adferd fra barnevernet! Det kan synes som om barnevernet lokker og viser gjennom sin truende adferd at ÓsŒ snart du gir oss det svaret vi vil ha, skal vi gŒ utÓ! Dette er det samme som Œ fortelle et barn at voksne er glad i deg nŒr du gj¿r som voksne ber deg om! Dette er betinget kj¾rlighet! Barnet mŒ ha forstŒtt at  det ikke slapp ut f¿r barnevernet fikk det svaret de ville ha! Magnussen skriver s.241 at:

 

 

Dette er helt i trŒd med det inntrykk barnet mŒ ha fŒtt i sitt m¿te med barnevernet! Dette er metoder  fagfolk advarer mot, mens barnevernet synes dette er helt greit! Barnevernet spurte gjentatte ganger om dette var en historie barnet fant pŒ, barnet svarte gjentatte ganger at det var det ikke.  Etter  Œ ha fŒtt sp¿rsmŒlet en rekke ganger knekkes barnets vilje og det gir det svaret barnevernet vil ha! Dette er ikke faglig holdbar, det er utpressing av smŒ barn.

 

Det barnevernet driver er et konformitetspress der barnet gies et inntrykk av at det  er i utakt med ÓalleÓ. Det blir Óhva alle andre  trorÓ mot hva Óbarnet pŒstŒrÓ! Slik  skremmes barnet til Œ tro at  det er det, det er feil med og presses dermed  til Œ gi det svaret barnevernet ville ha! Det skjer en bel¿nning versus misbilligelse bŒde fra barnevernet og fra barnets egen mor!  Den kombinerte effekten av disse strategier knekker barnet, skremmer barnet og forvirrer barnet. De barnet er avhengig av svikter barnet og barnet gir seg hen til Œ si det avh¿rerne i barnevernet vil det skal si! (Magnussen 2004,s.243).

 

Det er godt beskrevet i litteratur at gjentagelser av avh¿r/sp¿rsmŒl i seg selv leder til feilaktig innformasjon og utvikling av falske minner (Magnussen 2004,s.246). NŒr bŒde barnevernet og mor  og stefar driver avh¿r av barnet over lang tid blir dette sv¾rt skadelig for barnets relasjon til disse! Det blir slik enkelte unders¿kelser viser, at bekreftende svar pŒ villedende sp¿rsmŒl, barnet svarer det, det tror den voksne vil h¿re, etter hvert utvikler seg til falsk hukommelse!

 

Magnussen skriver i ÓVitnepsykologiÓ s.269 at man b¿r be fagfolkene redegj¿re for det vitenskapelige grunnlaget for de metoder, tolkninger og konklusjoner som benyttes. Det anbefales av de fleste forskere og fagfolk at man er varsom med Œ akseptere rapporter som ikke holder forsvarelig standard med referanse til vitenskapelig etablert kunnskap!  Dette regnes som et minimum av faglig sikring. Denne saken og  dette avh¿ret  er blottet for alt som heter faglig vitenskapelig standard og metode!

 

Magnussen skriver i ÓVitnepsykologiÓ s.272 f¿lgende:

 

 

 

Dette er meget treffende for  de beskrivelser barnevernet gir fra avh¿ret av barnet.  Det skjer en konsekvent fokus mot en bestemt hypotese, ÓOvergrepet har ikke skjeddÓ! Denne forutinntatte hypotese blir aldri utfordret! Ingen stiller sp¿rsmŒlet om  det er mer sannsynlig at overgrepet har skjedd, enn at det ikke skjedde!  Det vitenskapelige ideal fagfolk er bundet av forkastes til fordel for Œ bekrefte barnevernets forutinntatte hypotese.  Slagsiden gj¿r nettopp at barnevernet selekterer innformasjon som ikke passer, ved at de gang pŒ gang tilkjennegir den samme holdning ovenfor barnet ÓOvergrepet har ikke skjedd, ikke santÓ? I likhet med mor og stefar velger de enkleste l¿sning, nemlig at Ódette er noe far har fŒtt jenta til Œ siÓ! Men ikke pŒ noe tidspunkt finnes det en eneste indikasjon pŒ dette. Selv ikke nŒr de igjen sp¿r barnet spesifikt om dette. Heller ikke nŒr barnets setteadvokat spesifikt sp¿r om dette etter  dommeravh¿ret lar barnet seg affisere av dette!  Slik Magnussen beskriver, overstyrer behovet for bekreftelse av den forutinntatte hypotese, hele avh¿ret.  Da er  skaden gjort!

 

Magnussen skriver videre (s.273) at:

 

 

Det var ingen til stede som talte barnets sak. Det er grunn til Œ anta at politiet var kjent med dette avh¿ret, men om de skulle gjort det  ville det vert et krav til at barnet hadde  en advokat til Œ ta vare pŒ sine rettigheter. Det slapp man ved at barnevernet pŒtok seg politiets etterforskningsoppgave!  Dette er sv¾rt alvorlig bŒde for politiet i Kvam og ikke minst barnevernet. De mister all troverdighet i den saken. Barnet  lever i fiendtlige omgivelser, det pŒvirker barnet negativt! Ikke rart barna vil flytte til sin far!

 

 

 

 

Barnets advokat

 

Barnet hadde under dommeravh¿ret en egen advokat til stede.  Etter dommeravh¿ret skriver denne advokaten i et referat dagen etter dommeravh¿ret  f¿lgende:

 

side.1

forts. Side.2

 

At barnevernet sŒ med metoder fagfolk beskriver som forkastelige, tvinger barnet til Œ komme med en historie flere mŒneder senere, hadde aldri holdt i noen juridisk sammenheng!  Barnevernet s¿rget for at det aldri kom til noen juridisk vurdering, for det over nevnte brevet fŒr politiet (les: stefars barndomsvenner) til Œ henlegge saken!

 

Det h¿rer med til saken at mors advokat truer far 7.11.2002 med anmeldelse av far til politiet, og at mor deretter anmelder far for Ó¾rekrenkelserÓ den 8.11.2002, 3 dager etter dommeravh¿ret.  Denne  anmeldelsen henlegges av politiet allerede 10.1.2003 med begrunnelse i at ÓGyldig pŒtalebegj¾ring manglerÓ! Det betyr i realiteten at mor enten ikke har levert noe grunnlag for en begj¾ring eller at denne er trukket tilbake!  PŒ justis og Politidepartementets nettsider beskrives dette slik: Ó Det skal ikke iverksettes etterforsking dersom pŒtalebegj¾ring mangler, jf. straffeprosess­loven ¤ 229, og pŒbegynt forf¿lgning skal stanses dersom begj¾ringen trekkes tilbake, jf. straffe­prosessloven ¤ 72. PŒtalebegj¾ring er i slike tilfeller en prosessforutsetning . Kommer saken til domstolen uten n¿dvendig pŒtalebegj¾ring, skal den avvises.Ó!

 

I dette tilfelle mangler en slik begj¾ring. Mor har med andre ord brukt politiet  for Œ fŒ utl¿p for sin egen frustrasjon. Dette er interessant med tanke pŒ  de beskrivelser politiet I Kvam gir av far til psykolog Magne Furevik! Der pŒstŒr de det er far som  flytter deres fokus ved stadige motanmeldelser!  Faktum er at det er mor som star bak dette! Politiet I Kvam var I realiteten innhabile I saken grunnet sitt n¾re bekjentskap med stefar!

 

Konklusjon

 

Som vist over er det ikke noe fra de beskrivelser barnevernet gir som tilsier at  den nye ÓhistorienÓ barnet forteller etter at det er utsatt for et emosjonelt overgrep fra barnevernet er noe mer sann, enn det barnet fortalte i det mer n¿ytrale dommeravh¿ret! Det kan ikke v¾re noen tvil om at barnet blir presset til Œ si det barnet oppfatter barnevernet vil h¿re.  Barnevernet sier selv at barn  lager strategier for Œ tilfredstille de  som kommer med forventninger til det!  Barnet har her all grunn til Œ lage en strategi for Œ komme ut av det emosjonelle overgrep barnevernet begŒr mot det! Det foreligger ikke noen beskrivelser som gj¿r  det barnet her presses til Œ si, noe mer troverdig enn det barnet, under den mer frie utsp¿rring av kyndige politifagfolk beskrev i dommeravh¿ret, er sant!  Barnets egen setteadvokat presser da ogsŒ barnet etter dommeravh¿ret for Œ v¾re sikker pŒ at barnet virkelig har snakket sant. Barnet opprettholder da sin forklaring. 

 

At barnet sŒ flere mŒneder senere bryter sammen under det presset barnets mor og stefar og barnevernet utsetter barnet for kan vanskelig beskrives som annet en  grove overgrep mot barnet!  Barnevernet har i realiteten hindret domstolene i Œ finne ut om barnet virkelig er utsatt for overgrep, gjennom ufaglige, forutinntatte holdninger, presse et barn til Œ forandre sin beskrivelse, i den hensikt Œ beskytte en person barnevernet og politi kjenner i det private! Det kan bare bygge pŒ en frykt for at overgrepet skulle bekreftes i en dom mot stefar og det ville f¿rt til at barnet flyttes tilbake til sin far! Det er dette barnevernet s¿ker hindre! De blander seg dermed inn i en privatrettslig  sak.

 

Som vist er faglitteratur pŒ omrŒdet klinkende klar pŒ at det barnet her utsettes for ikke gir troverdige svar og ikke er holdbart  verken i en juridisk eller faglig vitenskapelig setting.  Barnevernet gj¿r seg i realiteten skyldig i brudd pŒ straffelovens ¤166. Det ÓbevisÓ barnevernet produserer i dette brev er fremkommet ved Œ presse et lite barn til Œ forandre sin forklaring i et dommeravh¿r! Barnevernet  er ogsŒ innhabile jmf forvaltningslovens ¤6 fordi de gjennom sine handlinger Ó tilrettelegger grunnlaget for en avgj¿relse eller til Œ treffe avgj¿relse i en forvaltningssakÓ mens deres handlinger opplagt Óer egnet til Œ svekke tilliten til hans upartiskhetÓ slik loven beskriver og slik denne analysen dokumenterer.

 

Det er videre all grunn til Œ anta at dette Óavh¿retÓ av barnet er koordinert med stefars barndomsvenn i politiet. Og brevet sendes da direkte til jurist i Odda!

 

 

 

Dette har de ansvarlige i barnevernet i Kvam ansvaret for!